Klasszikus

Spanyol románc Kutik Rezsővel

2012.05.08. 10:02
Ajánlom
Május 10-én a gitárkoncert keretében szó lesz zenetörténetről, kultúráról, látvány, mesélő komolyzenéről, lélekről és kultúráról is.

A gitárzene sikere a spanyol kultúrában a mai napig töretlen, de a modern spanyol irodalomban, így Garcia Lorcánál is már kizárólag lírai témák kifejezésére szolgált. Az esten végigkövethetjük a spanyol pengetős zene évszázadait Fülöp király reneszánsz udvari zenéjétől Garcia Lorca dalai-ig és a 20. századi szerzők spanyol népzenei ihletésű darabjai-ig. Az előadás különlegessége, hogy az előadó a szólódarabok mellett egyúttal a dalok megszólaltatója is.

A koncerten Kutik Rezső működik közre, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát gitár és énektanári szakon, gitárművészként és oratóriuménekesként számos koncertet adott, és több mint húsz lemez közreműködője. Ezen az estén Luis Milan, Alonso Mudarra, Gaspar Sanz, Fernando Sor, Jose Viñas, Isaac Albéniz, Federico García Lorca, Manuel de Falla, Joaquín Rodrigo műveit szólaltatja meg.

A spanyol kultúra mellett az angol teaszokások is felelevenednek az április 11-én nyílt Rózsavölgyi Szalonban. Májustól hetente egyszer, szerdánként ötórai teát szerveznek a kiváló szalonzongorista, Kerényi János közreműködésével. A szervezők ezzel szeretnék megújítani az ötórai tea régi hagyományát, lehetőséget kínálva a műfaj kedvelőinek, hogy egy kellemes délutánt töltsenek el a szalonban. A tea mellett természetesen lehetőség van ismerkedésre, táncra is. A program a kötelező kávéházi fogyasztás mellett ingyenesen látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.