Klasszikus

Spanyolországban lépett fel az Anima Musicae

2023.03.16. 12:55
Ajánlom
Hatalmas érdeklődés, majd mindhárom koncertje után kitörő vastaps fogadta az Anima Musicae Kamarazenekart Spanyolországban, a bilbaoi Musika-Música Fesztiválon. Az együttes – egyedüli magyar fellépőként – három teltházas koncertet adott a régió legjelentősebb komolyzenei eseményén, melyre idén is neves szólisták, kamarazenei együttesek, szimfonikus zenekarok érkeztek szerte Európából.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A bilbaoi Palacio Euskalduna kiváló akusztikájú hangversenytermében először március 4-én hallhatta a spanyol közönség az Anima Musicae Kamarazenekart, akik ezúttal a barokk kor remekműveiből válogattak. Az első koncerten Henry Purcell művei csendültek fel; a Chaconne az Artúr király című operából, az Abdelazer-szvit, majd vonószenekari részletek a Tündérkirálynő című szemioperából.

Már a bemutatkozó koncertet is óriási érdeklődés övezte, csakúgy mint az esti hangversenyt,

melyre a kamarazenekar újabb három kiváló barokk szerző, Lully, Telemann és Leclair szvitjeiből és operarészleteiből állította össze műsorát.

A másnapi, március 5-i koncerten a zeneirodalom legismertebb és legkedveltebb művét, Vivaldi Négy évszakát adta elő az Anima Musicae, az együttes művészeti vezetőjének, G. Horváth Lászlónak a szólójával. A háromnapos fesztivál végéhez közeledve sem maradt el a helyi közönség lelkes érdeklődése, melyet ráadással hálált meg a kamarazenekar.

vivaldi-122511.jpg

A. Vivaldi: Négy évszak, G. Horváth László szólójával (Fotó/Forrás: Musika-Música Fesztivál)

Az Anima Musicae Kamarazenekar már számos európai nagyvárosban mutatkozott be, de a mostani, spanyolországi szereplés különösen fontos állomás az együttes életében, hiszen

egy nemzetközileg elismert, főként kamaraegyütteseket foglalkoztató komolyzenei ügynökség, a MITO Concerts meghívására léphettek fel a nívós fesztiválon.

Az együttes koncertnaptára a továbbiakban is rendkívül sokszínű, márciusban indul országjáró koncertkörútjuk Balázs Jánossal a Filharmónia Magyarország szervezésében, ifjúsági koncerteket tartanak országszerte, kamarakoncerttel készülnek az Erzsébetligeti Színházban és még számos izgalmas hangversenyre várják az érdeklődőket, melyekről az együttes honlapján tájékozódhatnak.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az Anima Musicae Kamarazenekar a bilbaoi Musika-Música Fesztiválon (fotó/forrás: Musika-Música Fesztivál)

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Klasszikus

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Színház

Színház az egész világ? – néhány elgondolkodtató idézetet gyűjtöttünk össze a színházi világnap alkalmából

Shakespeare maximáját jól ismerjük, de azt már kevesebben tudjuk: milyen bonmot-val reagált erre Paul Beatty, mi baja volt Diderot-nak a színházzal, és hogyan állíthatta Váradi Hédi bármiféle arisztokraticizmus nélkül, hogy a színház a kiválasztottaké.
Színház

Samiha Ayoub üzenete a színházi világnapon

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy jelentős színházi személyiség fogalmazza meg üzenetét a művészeknek és a közönségnek. Idén az egyiptomi Samiha Ayoub osztotta meg gondolatait.
Vizuál

Egy magányos ember a csöndben – megnéztük a Goya mesterművei című dokumentumfilmet

A Művészet templomai sorozat legújabb része, a Goya mesterművei című dokumentumfilm az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Jean-Claude Carrière utolsó spanyolországi útját örökíti meg, ezen keresztül összefűzve az ő, Buñuel és Goya életútját.
Klasszikus

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Modern szenvedéstörténet – különleges koncertre készül a Berlini Rádiózenekar

A klasszikus szenvedéstörténet és a modern krízis hangjai szólalnak meg a Berlini Rádiózenekar nagyheti koncertjén, amelyet online is meghallgathat a közönség.
Klasszikus ajánló

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.
Klasszikus hír

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia a világ száz legjobb előadó-művészeti egyeteme közé került

A Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as ranglistája alapján előadó-művészet kategóriájában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az 51-100. hely közé került. Egyetlen más hazai egyetem sem kapott ilyen magas helyezést.
Klasszikus ajánló

Tedi Papavramival ad koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar

A Grandioso-sorozat harmadik koncertjén, április 22-én ismét egy világhírű hegedűművésszel, Tedi Papavramival ismerteti meg a hazai közönséget az Anima Musicae Kamarazenekar.