Klasszikus

Spanyolországban lépett fel az Anima Musicae

2023.03.16. 12:55
Ajánlom
Hatalmas érdeklődés, majd mindhárom koncertje után kitörő vastaps fogadta az Anima Musicae Kamarazenekart Spanyolországban, a bilbaoi Musika-Música Fesztiválon. Az együttes – egyedüli magyar fellépőként – három teltházas koncertet adott a régió legjelentősebb komolyzenei eseményén, melyre idén is neves szólisták, kamarazenei együttesek, szimfonikus zenekarok érkeztek szerte Európából.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A bilbaoi Palacio Euskalduna kiváló akusztikájú hangversenytermében először március 4-én hallhatta a spanyol közönség az Anima Musicae Kamarazenekart, akik ezúttal a barokk kor remekműveiből válogattak. Az első koncerten Henry Purcell művei csendültek fel; a Chaconne az Artúr király című operából, az Abdelazer-szvit, majd vonószenekari részletek a Tündérkirálynő című szemioperából.

Már a bemutatkozó koncertet is óriási érdeklődés övezte, csakúgy mint az esti hangversenyt,

melyre a kamarazenekar újabb három kiváló barokk szerző, Lully, Telemann és Leclair szvitjeiből és operarészleteiből állította össze műsorát.

A másnapi, március 5-i koncerten a zeneirodalom legismertebb és legkedveltebb művét, Vivaldi Négy évszakát adta elő az Anima Musicae, az együttes művészeti vezetőjének, G. Horváth Lászlónak a szólójával. A háromnapos fesztivál végéhez közeledve sem maradt el a helyi közönség lelkes érdeklődése, melyet ráadással hálált meg a kamarazenekar.

vivaldi-122511.jpg

A. Vivaldi: Négy évszak, G. Horváth László szólójával (Fotó/Forrás: Musika-Música Fesztivál)

Az Anima Musicae Kamarazenekar már számos európai nagyvárosban mutatkozott be, de a mostani, spanyolországi szereplés különösen fontos állomás az együttes életében, hiszen

egy nemzetközileg elismert, főként kamaraegyütteseket foglalkoztató komolyzenei ügynökség, a MITO Concerts meghívására léphettek fel a nívós fesztiválon.

Az együttes koncertnaptára a továbbiakban is rendkívül sokszínű, márciusban indul országjáró koncertkörútjuk Balázs Jánossal a Filharmónia Magyarország szervezésében, ifjúsági koncerteket tartanak országszerte, kamarakoncerttel készülnek az Erzsébetligeti Színházban és még számos izgalmas hangversenyre várják az érdeklődőket, melyekről az együttes honlapján tájékozódhatnak.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az Anima Musicae Kamarazenekar a bilbaoi Musika-Música Fesztiválon (fotó/forrás: Musika-Música Fesztivál)

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Egy rendhagyó névnap, pálinkával – megérkezett Hajdu Szabolcs új filmjének előzetese

Március 14-én debütál a mozikban a Kálmán-nap című film, Hajdu Szabolcs kapcsolati trilógiájának második darabja, amelyben a rendező az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségeket és morális dilemmákat mutatja be.
Vizuál

Filmvetítéssel emlékeznek Alekszej Navalnijre

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szervezői február 22-én a Cinema City Mammut moziban vetítik le Daniel Roher Oscar-díjas dokumentumfilmjét.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Klasszikus hír

Nyílt levélben kért támogatást a Belgrádi Filharmonikus Zenekar

Az idei évben századik születésnapját ünneplő együttes február 9-i koncertjén a közönség előtt olvasta fel azt a levelet, amelyben nagyobb állami támogatást és évek óta ígért új koncerttermük megvalósulását kérték.