Klasszikus

Spontán sztárcsellista

2014.02.25. 09:00
Ajánlom
Napjaink egyik legkeresettebb gordonkaművésze, Sol Gabetta a Bázeli Kamarazenekar szólistájaként február 27-én a Művészetek Palotájába érkezik, hogy Schumann és Beethoven művein keresztül mutassa be érzékeny és fantáziával teli játékát. A hangverseny karmestere a barokk zene extravagáns képviselőiként elhíresült Il Giardino Armonico vezetője, Giovanni Antonini lesz.

Sol Gabetta igazi világpolgár. Francia és orosz szülők gyermekeként Argentínában született, tízéves korában első versenyét még itt nyerte meg. Tanulmányait Madridban, Berlinben és Bázelben folytatta, majd Svájcban telepedett le, ahol nemcsak tanít, de Solsberg néven saját kamarazene-fesztivált is alapított.

Nemzetközi szenzációt keltett, amikor huszonhárom évesen a 'Crédit Suisse Young Artist Award' birtokosaként a Luzerni Fesztiválon a Bécsi Filharmonikusokkal, Valerij Gergijev vezényletével bemutatkozott. Azóta a legjelentősebb zenekarok és fesztiválok állandó vendégszólistája, de rendszeresen játszik kamarazenét is, néhány éve pedig megalapította barokk együttesét, a Capella Gabettát. Az előadó-művészet legfontosabb vonásának a spontaneitást tartja, az élő előadás megismételhetetlenségét. Koncertjein a Rahn Kulturális Alapítványnak köszönhetően egy 1759-es Guadagnini-hangszeren játszik. Rendkívül széles repertoárja a kora barokktól a kortárs zenéig terjed. Lemezei rendre a német klasszikus zenei listák első helyéig jutnak, tavaly pedig többszörös Echo Klassik-díjas művész lett, az év hangszeresének járó kitüntetést Sosztakovics csellóversenyének és Rachmaninov csellószonátájának felvételéért ítélték oda neki. Virtuóz játéka rendkívüli zenei érzékenységgel párosul.

A Művészetek Palotájában az 1984-ben alapított Bázeli Kamarazenekar szólistájaként hallgathatjuk meg. Az együttes olyan világhírű előadókkal dolgozik együtt, mint Julia Fischer, Thomas Zehetmair, Emmanuel Pahud, Cecilia Bartoli, Andreas Scholl és Giuliano Carmignola. Évek óta dolgoznak Giovanni Antoninivel, a közös munka egyik eredménye Beethoven összes szimfóniájának díjnyertes felvétele. Antonini interpretációi drámai erejűek és sodró lendületűek. Különösen izgalmas élménynek ígérkezik tehát az ő vezényletével Beethoven lovas baletthez írt nyitánya és Schumann két lírai szimfonikus alkotása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.
Vizuál

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Színház

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.