Klasszikus

St. Pölten-Budapest-Bécs balett-tengely

2004.10.20. 00:00
Ajánlom
A St. Pölten-i Festspielhaus nézőterén ezúttal a szokásosnál is több a bécsi, s közülük sokan még csak nem is mondhatók "civilnek": a bécsi opera, illetve a Volksoper balett-társulatához közel állók árgus szemekkel figyelik a budapestiek Mayerling-előadását.

Nem véletlenül: a jelenleg még a Magyar Nemzeti Balett élén álló ifj. Harangozó Gyula a következő szezontól a bécsi balettet igazgatja, sokan kíváncsiak társulatára. Bemutatkozásnak nem volt rossz ez a két este: az osztrákok szívéhez közel álló történet - Liszt Ferenc számos művéből összeállított zenére, a skót Sir Kenneth Macmillan koreográfiájával, a magyar táncosok bravúros teljesítményével, a gyönyörű kiállítású harmonikus előadással fergeteges sikert aratott. A társulat és a velük ünnepelt MÁV Szimfonikus Zenekar - amelyet e két estén Csányi Valéria vezényelt - tudja, hogy az osztrák közönséget megnyerni nem semmiség. St. Pöltenben különösen nem, hiszen a város lélekszámához mérten túlméretezett színház éppen a táncművészettel vonz messze földről közönséget. A Mayerling Harangozó Gyula feltett szándéka szerint bekerül a bécsi opera repertoárjába, Fenyő Gábor zenekarvezető szerint pedig önálló koncertjük jól illene az itteni gazdag hangversenyműsorba.

A kritikák zöme megfelel a tomboló közönségsikernek. A Die Presse magasztalja a táncosok tudását, ugyanakkor porosnak, túl hagyományőrzőnek tartja magát a koreográfiát, amiért viszont a Der Standard lelkesedik: kedveli a figurák tánccal kifejezett kétértelműségét, s azt, hogy inkább leleplezi, mint üdvözíti a Habsburgokat. A lap kimagaslónak nevezi a táncosokat, s reményt keltőnek Harangozó majdani bécsi tevékenységét. Ehhez képest az első kritika, a vasárnap is megjelenő Kurier fanyalgása hideg zuhany volt mindazoknak, akik nem ismerik az osztrák kulturális élet intrikákkal átszőtt mindennapjait. Kell-e nekünk Bécsben ez a Habsburg-nosztalgia, a hagyományos balett elavult formája? - teszi fel a kérdést fájdalmas pátosszal a kritikus - anélkül, hogy egy szót is vesztegetne a táncosok teljesítményére, jelezve, hogy mérgezett nyilait az új bécsi igazgatónak szánja.

Ifj. Harangozó Gyula tudja, mit vállalt, ismeri a bécsi opera légkörét - tíz éven át volt itt első szólótáncos, igaz, a nyolcvanas években. A feladatot, amit néhány napja Ioan Holender igazgatótól pályáztatás nélkül kapott, testreszabottnak érzi - árulja el a St. Pölten-i előadás után. Feltehetően - teszi hozzá - azért esett rá a választás, mert van gyakorlata nagy társulattal végzett munkában. No és nem hátrány nyelvtudása, osztrák állampolgársága. A megtiszteltetés ellenére ragaszkodott néhány feltételhez - mondja. Ezeket kivétel nélkül teljesítették. A bécsi balett-társulat döntő megújítás előtt áll. Harangozó a teljes önállóságot és függetlenséget emeli ki: a műsorterv összeállításában, a koreográfusok meghívásáról, a társulat összetételéről csakis ő dönt, nem utolsósorban pedig a balett-társulat költségvetésileg is különválik az opera egészétől. Most első ízben a két ház, az opera és a Volksoper balett-társulata egységes lesz, közös irányítás alá kerül - Harangozó két eddigi balettigazgatót vált fel egy személyben. Egyetlen területen tartja meg döntési jogát Holender igazgató - teszi hozzá: továbbra is ő hív meg karmestert a közismerten kényes és válogatós Bécsi Filharmonikusok élére. Harangozó szezononként 90 balettelőadást tervez a két házban, az operában egész estét betöltő nagy táncjátékokat, a Volksoperben több modern, vidám darabot és gyerekelőadást. Mint mondja, nemigen ismeri a társulatot, különösen azokat nem, akiket a Volksoper foglalkoztat, de tudja, hogy jó képességű művészekkel dolgozik majd együtt. Egy St. Pöltenben az itteni igazgatóval - bécsi szólótáncos elődjével - közös pódiumbeszélgetésen kedvenc koreográfusai között Maurice Béjart, Roland Petit és John Cranko nevét említi. Saját programjával egy évet várni kell: a 2005-ös terveket örökli a távozó Renato Zanellától, illetve a Volksoper mostani balettigazgatójától, Giorgio Madiától. A vádakra, hogy nem a modern tánc híve, a fiatal koreográfusoknak létesített stúdióját említi, és neveket sorol - Forsythe, Kylina, Van Menem -, akiket ő hozott Budapestre. Holender pedig mindehhez hozzáteszi: nem is tervez kortárs táncot az operába, nem tartja "kifizetődőnek". Harangozó Bécsben széles választékot tervez, olyan előadásokat, amelyek kedvéért egyébként Oroszországba vagy Madridba kellene utazni.

Budapesti utódlásáról pályázat dönt. Harangozó nagyon reméli, hogy megkezdett munkáját a következő balettigazgató folytatni tudja. Ő maga készen áll - s a jövő őszi bécsi kezdés időt is enged - a korrekt átadásra, sikeres váltásra.

(Bécs-St. Pölten, 2004. október)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.