Klasszikus

Standage az Orfeo Zenekar élén

2009.01.07. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló együttműködés veszi kezdetét 2009-ben a világhírű hegedűművész, Simon Standage és a Vashegyi György által vezetett, korabeli hangszereken játszó Orfeo Zenekar között. A Collegium Musicum 90, az English Concert, és az Academy of Ancient Music után ettől az évtől kezdve a világszerte elismert művész rendszeresen koncertmesteri szerepet vállal a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar koncertjein.

Az első közös produkciónak január 7-én szerdán lehetünk tanúi a Művészetek Palotájában, az Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar 2009-es oratóriumbérletének első hangversenyén, ahol az együttesek tolmácsolásában Händel Athalia című oratóriumának magyarországi bemutatójára kerül sor.

Simon Standage hegedűművész a 17-18. század zenéjének specialistája. Az English Concert koncertmestere és szólistája az alapítástól 1990-ig; ugyanezt a szerepet töltötte be éveken át a City of London Sinfonia élén. Az English Concerttel készített számtalan hangfelvételén túl többek között az öt Mozart hegedűversenyt is lemezre játszotta az Academy of Ancient Music közreműködésével.

Standage nemcsak kamarazenekarok vezetője és szólistája Nagy-Britanniában és másutt, hanem az általa 1981-ben alapított Salomon Vonósnégyes primáriusa is. A klasszikus vonósnégyes-repertoár historikus előadásában jeles kvartett világszerte koncertezik, rádiófelvételeket és hanglemezeket készít.

Simon Standage 1990-ben Richard Hickox társaságában megalapította a korabeli hangszereken játszó Collegium Musicum 90 nevű zenekart, amely exkluzív szerződéssel készít lemezeket a Chandos Records számára. 1991-95 között Christopher Hogwood mellett az Academy of Ancient Music egyik művészeti vezetője volt. A londoni Royal Academy of Music és a Dresdner Akademie für Alte Musik barokkhegedű-professzora.

(2009. január 7. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Évfordulók és bemutatók − Purcell Kórus, Orfeo Zenekar (korabeli hangszereken); km.: Szabóki Tünde, Hamvasi Szilvia, Kovács Ágnes, Bárány Péter, Megyesi Zoltán, Cser Krisztián (ének); vez.: Vashegyi György; Handel: Athalia (magyarországi bemutató)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.