Klasszikus

Steamboat és Gilbert Paeffgen Trio a Fonóban

2004.04.20. 00:00
Ajánlom
A hónap végén két kivételes jazzkoncertre kerül sor egymás utáni heteken a Fonóban. Az események támogatója a Pro Helvetia Kulturális Alapítvány, amely elhozza a svájci jazzélet két nagyon előkelő zenekarát.

A svájci Steamboat trió saját stílusát a beszédes avant-core kifejezéssel jellemzi. A Hammond orgona vezetését torzított basszus és kőkemény funky-dobolás kíséri. A bizarr harmóniák egymásutánjából építkező Steamboat-zene vállaltan idéz heavy metalra emlékeztető zenei világot, de ugyanilyen felismerhető stílusukban a kortárs kísérleti zene híres szerzőinek hatása is: különösen Yannis Xenakis és Edgar Varése nevét emlegetik szívesen. Az április 24-én, este nyolckor kezdődő koncerten fellép Dominik Blum-Hammond (orgona, billentyűk), Marino Pliakas (basszus), Lucas Niggli (dob, ütőhangszerek).

Gilbert Paeffgen a svájci jazz egyik fő exportcikke. Érzékeny és ugyanakkor robbanékony játékával képes arra, hogy az első hangtól kezdve magával ragadja közönségét. Zenéje hol lírai, impressziókból építkező, hol pedig expresszív. A szinte kizárólag saját kompozíciókból álló repertoárban a megszokottabb jazz-sound mellett a drum&bass, jungle és ambient irányzatok hatása is érezhető. De az sem meglepő és ritka, ha mindezeken túl népzenei vagy az avantgárd rock-ban gyökerező elemekre bukkanunk zenéjükben. Hans Peter Pfammatter (zongora), Urban Lienert (basszusgitár) és Gilbert Paeffgen (dob, cimbalom) koncertjére április 30-án, este nyolc órakor kerül sor. A Gilbert Paeffgen Trió előtt a vajdasági Mezei Szilárd Trió koncertje hallható. Jegyek mindkét koncertre 800 forintos áron a helyszínen válthatóak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Bátran belépni az ismeretlenbe – Láng Zsolt a Kult50-ben

Nagy sikerű regényének egyik főszereplője Bolyai János matematikus, a másik meg egy író, aki pont Bolyairól készíti regényét. A könyvbeli írót ugyanúgy hívják, mint a valódi szerzőt, vagyis Láng Zsoltnak. Aki szerint ez az írói fogás stiláris ösztönzés az olvasó számára, hogy a könyv másik főszereplőjét, Bolyait is valóságosnak tekintse.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.