Klasszikus

Steamboat és Gilbert Paeffgen Trio a Fonóban

2004.04.20. 00:00
Ajánlom
A hónap végén két kivételes jazzkoncertre kerül sor egymás utáni heteken a Fonóban. Az események támogatója a Pro Helvetia Kulturális Alapítvány, amely elhozza a svájci jazzélet két nagyon előkelő zenekarát.

A svájci Steamboat trió saját stílusát a beszédes avant-core kifejezéssel jellemzi. A Hammond orgona vezetését torzított basszus és kőkemény funky-dobolás kíséri. A bizarr harmóniák egymásutánjából építkező Steamboat-zene vállaltan idéz heavy metalra emlékeztető zenei világot, de ugyanilyen felismerhető stílusukban a kortárs kísérleti zene híres szerzőinek hatása is: különösen Yannis Xenakis és Edgar Varése nevét emlegetik szívesen. Az április 24-én, este nyolckor kezdődő koncerten fellép Dominik Blum-Hammond (orgona, billentyűk), Marino Pliakas (basszus), Lucas Niggli (dob, ütőhangszerek).

Gilbert Paeffgen a svájci jazz egyik fő exportcikke. Érzékeny és ugyanakkor robbanékony játékával képes arra, hogy az első hangtól kezdve magával ragadja közönségét. Zenéje hol lírai, impressziókból építkező, hol pedig expresszív. A szinte kizárólag saját kompozíciókból álló repertoárban a megszokottabb jazz-sound mellett a drum&bass, jungle és ambient irányzatok hatása is érezhető. De az sem meglepő és ritka, ha mindezeken túl népzenei vagy az avantgárd rock-ban gyökerező elemekre bukkanunk zenéjükben. Hans Peter Pfammatter (zongora), Urban Lienert (basszusgitár) és Gilbert Paeffgen (dob, cimbalom) koncertjére április 30-án, este nyolc órakor kerül sor. A Gilbert Paeffgen Trió előtt a vajdasági Mezei Szilárd Trió koncertje hallható. Jegyek mindkét koncertre 800 forintos áron a helyszínen válthatóak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.