Klasszikus

Stefan Englert a Fesztiválzenekar új ügyvezető igazgatója

2011.11.10. 10:19
Ajánlom
Az új vezető a nyugalomba vonuló Körner Tamás utódja 2012. január elsejétől. Az ügyvezető helyettesévé Erdődy Orsolyát nevezték ki.

A BFZ Kuratóriuma, Marschall Miklós elnök, Fischer Iván zeneigazgató és a zenekar valamennyi művésze és munkatársa köszöni Körner Tamásnak 20 éves odaadó munkáját - áll a zeneigazgató MTI-hez eljuttatott közleményében. Körner Tamás a jövőben tanácsadóként vesz részt a Budapesti Fesztiválzenekar munkájában.

"Büszke vagyok, hogy két évtizeden keresztül részese lehettem a BFZ egyedülálló sikertörténetének, ahogy ez az új együttes a világ egyik legjobb zenekarává fejlődött. Meggyőződésem, hogy Stefan Englert és Erdődy Orsolya megbízása kiváló döntés, a BFZ újabb sikeres korszak előtt áll" - idézi a közlemény Körner Tamást.

A kuratórium elnöksége egy évet szentelt annak, hogy megtalálja Körner Tamás utódját, és a folyamat végén úgy döntött, hogy Stefan Englertet nevezi ki ügyvezető igazgatónak. A testület úgy érzi, hogy sikerült olyan nagyra becsült zenekarvezető szakembert találnia, akire "boldogan" rábízhatja a Budapesti Fesztiválzenekar vezetését és rendkívül jelentős nemzetközi tevékenységének irányítását. Englert munkáját igazgatóhelyettesként Erdődy Orsolya segíti majd, aki ezentúl a Budapesti Fesztiválzenekarnál kamatoztatja a magyar kulturális életben szerzett széleskörű tapasztalatait.

"A művészi munkához első rangú menedzselés is hozzátartozik. Meg vagyok győződve arról, hogy a jövőben is jó kezekben lesz a kiváló zenekar rendkívül sikeres tevékenysége" - idézte a közlemény Marschall Miklóst, a BFZ kuratóriumának elnökét. Englert elsősorban a zenekar stratégiai tervének megvalósításáért és az egész szervezet működtetéséért lesz felelős. Igazgatóhelyettesként Erdődy Orsolya elsősorban a zenekar hazai tevékenységét és kapcsolatait ápolja.

Stefan Englert Németországban született, tanulmányait a Hamburgi Egyetem filozófiai karán végezte. 1999-től a Schleswig-Holstein-i Zenei Fesztiválnál dolgozott. Három évvel később kinevezték az ott működő tekintélyes Zenekari Akadémia és ifjúsági zenekar élére. Ebben az időszakban jelentős tapasztalatokat szerzett zenekarvezetés terén, a fesztivál zenekarát számos nemzetközi turnéra vitte. 2009-ben kinevezték a kiemelkedő német zenekar, a Bambergi Szimfonikusok menedzserének.

Erdődy Orsolya német irodalom, politológia és kulturális menedzsment tanulmányokat folytatott Budapesten, Saarbrückenben és Rómában. A Németországban rendezett magyar kulturális évad irányítása után 2008-ban kinevezték a KLASSZ Zenei Iroda élére. Nevéhez fűződik a Haydn Bicentenárium, az Erkel-, Mahler- és Liszt-jubileumok megrendezése. Emellett a Danubia Ifjúsági Zenekarnál dolgozott és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar elnöke volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.