Klasszikus

Stefan Englert a Fesztiválzenekar új ügyvezető igazgatója

2011.11.10. 10:19
Ajánlom
Az új vezető a nyugalomba vonuló Körner Tamás utódja 2012. január elsejétől. Az ügyvezető helyettesévé Erdődy Orsolyát nevezték ki.

A BFZ Kuratóriuma, Marschall Miklós elnök, Fischer Iván zeneigazgató és a zenekar valamennyi művésze és munkatársa köszöni Körner Tamásnak 20 éves odaadó munkáját - áll a zeneigazgató MTI-hez eljuttatott közleményében. Körner Tamás a jövőben tanácsadóként vesz részt a Budapesti Fesztiválzenekar munkájában.

"Büszke vagyok, hogy két évtizeden keresztül részese lehettem a BFZ egyedülálló sikertörténetének, ahogy ez az új együttes a világ egyik legjobb zenekarává fejlődött. Meggyőződésem, hogy Stefan Englert és Erdődy Orsolya megbízása kiváló döntés, a BFZ újabb sikeres korszak előtt áll" - idézi a közlemény Körner Tamást.

A kuratórium elnöksége egy évet szentelt annak, hogy megtalálja Körner Tamás utódját, és a folyamat végén úgy döntött, hogy Stefan Englertet nevezi ki ügyvezető igazgatónak. A testület úgy érzi, hogy sikerült olyan nagyra becsült zenekarvezető szakembert találnia, akire "boldogan" rábízhatja a Budapesti Fesztiválzenekar vezetését és rendkívül jelentős nemzetközi tevékenységének irányítását. Englert munkáját igazgatóhelyettesként Erdődy Orsolya segíti majd, aki ezentúl a Budapesti Fesztiválzenekarnál kamatoztatja a magyar kulturális életben szerzett széleskörű tapasztalatait.

"A művészi munkához első rangú menedzselés is hozzátartozik. Meg vagyok győződve arról, hogy a jövőben is jó kezekben lesz a kiváló zenekar rendkívül sikeres tevékenysége" - idézte a közlemény Marschall Miklóst, a BFZ kuratóriumának elnökét. Englert elsősorban a zenekar stratégiai tervének megvalósításáért és az egész szervezet működtetéséért lesz felelős. Igazgatóhelyettesként Erdődy Orsolya elsősorban a zenekar hazai tevékenységét és kapcsolatait ápolja.

Stefan Englert Németországban született, tanulmányait a Hamburgi Egyetem filozófiai karán végezte. 1999-től a Schleswig-Holstein-i Zenei Fesztiválnál dolgozott. Három évvel később kinevezték az ott működő tekintélyes Zenekari Akadémia és ifjúsági zenekar élére. Ebben az időszakban jelentős tapasztalatokat szerzett zenekarvezetés terén, a fesztivál zenekarát számos nemzetközi turnéra vitte. 2009-ben kinevezték a kiemelkedő német zenekar, a Bambergi Szimfonikusok menedzserének.

Erdődy Orsolya német irodalom, politológia és kulturális menedzsment tanulmányokat folytatott Budapesten, Saarbrückenben és Rómában. A Németországban rendezett magyar kulturális évad irányítása után 2008-ban kinevezték a KLASSZ Zenei Iroda élére. Nevéhez fűződik a Haydn Bicentenárium, az Erkel-, Mahler- és Liszt-jubileumok megrendezése. Emellett a Danubia Ifjúsági Zenekarnál dolgozott és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar elnöke volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.