Klasszikus

Stefan Englert, Erdődy Orsolya: "Szeretnénk mindenki zenekara lenni"

2012.02.22. 07:00
Ajánlom
Január 1-jétől új vezetők koncepciója mentén alakul a Budapesti Fesztiválzenekar élete. Az ügyvezető igazgatót és helyettesét a konkrét tervekről kérdeztük.

- Englert úr, úgy hallottam, nem sokat gondolkodott azon, hogy elvállalja-e a felkínált posztot.  

Stefan Englert: Tényleg nem hezitáltam, és ennek több oka is volt. Egyrészt az, hogy ez a zenekar kiváló, nem egész harminc év alatt jutott a világ élmezőnyébe, egy kisebb fajta csoda, ami nekik sikerült. Ismerem ezt a zenekart, megvan az a különleges képessége, hogy minden este újra és újra elvarázsolja a közönséget. A másik ok az volt, hogy együtt dolgozhatom Fischer Ivánnal. Személyesen csak 2007 óta ismerem, de karmesterként már persze sokkal régebben, és mindig lenyűgözött a művészete. A harmadik ok pedig az, hogy - közösen a kollégákkal - szívesen vezetném a Fesztiválzenekart a jövőben. Ahogy előbb mondtam, elképesztő sikertörténet áll az együttes mögött. Szeretnénk az alapokat megteremteni ahhoz, hogy a zenekar itt, a meghódított csúcson is minél többször mutathassa meg magát, és tarthassa a pozícióját. 

- Más lesz Budapesten a munka, mint amit megszokott Németországban?  

S. E.: Persze, egészen másként kell itt dolgoznom. Németországban tulajdonképpen minden zenekar állami támogatást kap, ami nagyon kellemes állapot, néha viszont elkényelmesedéshez, állóvízhez vezet. A Fesztiválzenekar ez idáig jelentős állami és fővárosi támogatást élvezett, mégis sikerült újból és újból kitalálnia magát, így tudott a korral is haladni, és a magánszponzorok számára is érdekes maradni. Szerintem ez az egyik leginnovatívabb zenekar a világon, egyebek között ezért is örülök, hogy velük dolgozhatok. 

- Erdődy Orsolyának nem volt ilyen könnyű dolga a döntéssel...  

- Erdődy Orsolya: Nagyon szerettem az előző feladatomat, nem csak az aktuális rendezvénysorozatot (Liszt Év 2011) amelyen dolgoztam, de a Klassz Zenei Iroda csapatát is. Remek társaim voltak a munkában, kötődtem hozzájuk, együtt építettük fel 2008-ban az Irodát, találtuk ki a széleskörű tevékenységet és nagyszerű zenei projekteket szerveztünk együtt, így komoly dilemmát jelentett számomra, hogy meg tudok-e válni tőlük. Ugyanakkor ott volt a másik oldalon a világhírű Fesztiválzenekar, amelynek professzionális működése, zenei kreativitása, sikertörténete nemzetközi összehasonlításban is sokszor példaként szolgál. Neves külföldi fesztiválokon és koncerttermekben megfordulva külföldi kollégáim is a magyar kultúra nagyköveteként emlegették az együttest. Velük dolgozni igazán vonzó lehetőség a számomra, ezért is fogadtam el örömmel ezt a felkérést. 

- Az egyik legfontosabb céljuk a közönség bővítése. Milyen új ötletekkel szeretnék megnyerni azokat, akik idáig nem jártak a zenekar koncertjeire?

S. E.: Meggyőződésem, hogy a zene mindenki életét gazdagítja, de van, aki lehetőség vagy kedv híján még nem ismerte meg a klasszikus zenét. Szeretnénk olyan programokat is szervezni, amelyek a szó szoros értelmében rendhagyóak, és így talán azoknak az érdeklődését is felkeltik, akiknek korábban nem jutott eszükbe klasszikus hangversenyre járni. Elsősorban az egyetemista korosztálynak rendezzük a Millenárison az Éjféli koncertek című sorozatot, és az első hangverseny nagyon jól sikerült. Olyan közönség volt, amelyikről első látásra senki meg nem mondta volna, hogy kíváncsiak egy klasszikus zenei koncertre. Rendhagyó volt a helyszín, a zenekar tagjai nem frakkban, hanem civil ruhában játszottak, és a közönség nagyon élvezte az egészet. Mondta is utána az est szólistája, a francia Roger Muraro, hogy nagyon intenzív figyelmet érzékelt. Természetesen nem csak az egyetemistákat, hanem a többi korosztályt is szeretnénk megnyerni, mindazokat, akiknek jelenleg még semmilyen kapcsolatuk nincs a klasszikus zenével. 

- És ehhez igyekeznek új formákat találni.  

E. O.: Igen. Az éjszakai koncert leginkább az egyetemistáknak szól, a gyermekek számára rendezett Kakaókoncertek már régóta ismertek, és a korban közöttük lévő, gimnazista korosztálynak is tartogatunk meglepetéseket. Persze nem csak a fiatalokat kell megnyernünk a zenekar számára. A szociális felelősségvállalás arról is szól, hogy minél többet lépjünk fel Budapesten kívül is, tehát az ország minden pontjára elvigyük a klasszikus zenét és a zene szeretetét. 

- A sajtótájékoztatón beszéltek arról, hogy lesznek újítások is a zenekar életében. Mire gondoltak? 

S.E.: A spanyolviaszt nyilván nem fogjuk feltalálni, de minden bizonnyal lesz egy-két változás, máshova kerül majd néhány hangsúly. Még több koncertlátogatót szeretnénk megnyerni, fokozottan figyelünk a fiatalokra, de szeretnénk "Mindenki" zenekara lenni. Az is nagyon fontos, hogy a zenekart anyagi biztonságban tudjuk. Mindannyian érezzük, hogy gazdaságilag nehéz időket élünk, és ez mélyen érinti a kulturális intézményeket, de azon leszünk, hogy olyan stabil feltételeket teremtsünk a zenekar számára, amelyek lehetővé teszik, hogy továbbra is ezen a szinten muzsikáljanak.    

E.O.: A növekvő számú hangversenyeken, gála koncerteken, szabadtéri fellépéseken túl új kommunikációs stratégiánk eszközeivel szeretnénk jobban jelen lenni a főváros és az ország életében, és elérni, hogy jobban megismerjék e világhírű zenekar munkáját és itthon is értesüljenek a külföldi sikereinkről.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.