Klasszikus

Steps Ahead – Jazz sztárparádé a Művészetek Palotájában

2005.07.04. 00:00
Ajánlom
A legendás zenekar visszatérő turnéja korábban is óriási élménynek ígérkezett – hiszen nem mindennap láthatunk egy színpadon olyan világsztárokat, mint Mike Mainieri, Mike Stern, Richard Bona és Steve Smith. Nem kis izgalmat okozott tehát a rajongóknak a hír, amikor kiderült, hogy a zenekar alapítója, Michael Brecker súlyos gerincbetegsége miatt nem tudja vállalni a turnézást. A kifürkészhetetlen sors így az utolsó pillanatban még tovább fűszerezte a nem mindennapi összeállítást: a csapat így egy másik legendás szaxofonossal, Bill Evanssel vág neki a nagyvilágnak.

A fúziós zene fénykorát jelentő hetvenes években a stílusteremtő zenekarok gyakran afféle laza „alkotóműhelyként” működtek: a nagy vezéregyéniségek állandóan cserélgették a kerettagokat, folyamatosan frissen tartva a hangzást és a kreatív feszültséget. (Az ambiciózus ifjú titánok mélyvízbe dobálásának legnagyobb mestere kétségkívül Miles Davis volt, de megemlíthetjük még Joe Zawinult is, aki ráadásul maga is Davis-tanítvány.) A Steps Ahead gerincét Mike Mainieri vibrafonos és Michael Brecker szaxofonos jelentették, akik már az együttes 1979-es megalapításakor azt tűzték ki célként, hogy New York legvirtuózabb muzsikusaiból állítsanak össze zenekart. A nagytudású zenészek szereplése két dolgot vont maga után: invenciózus, pörgős fúziós jazzt, amely azóta is etalonnak számít a világ sok zenésze számára és sok-sok tagcserét. 1987-ig a két főhős mellett megfordult a csapatban Eddie Gomez, Steve Gadd, Peter Erskine, Eliane Elias, Victor Bailey, Hiram Bullock, Kenny Kirkland.

Legnagyobb sikereit azonban éppen abban az időben érte el a Steps Ahead, amikor a tagság némileg stabilizálódott. A Magnetic albumot rögzítő és az azt követő világkörüli turnét végigjátszó Brecker, Mainieri, Mike Stern (gitár), Darryl Jones (basszusgitár) és Steve Smith (dob) felállású csapat minden idők egyik legerősebb jazzrock „szupergruppja” volt, amely hatásában csak a Biches Brew korszakbeli Miles Davis zenekarhoz vagy az első Chick Corea Electric Bandhez mérhető. Törvényszerű volt, hogy ez a sok erős egyéniség nem bírta sokáig „egy csárdában”: a hároméves világkörüli turné után a tagok szétszéledtek, sőt maga az alapító Brecker is kiszállt. Mainieri a ’90-es években is kiváló művészek segítségével próbálta életben tartani a zenekart (Dean Brown, Adam Holzman, James Genus, Bob Berg stb.), komolyabb siker nélkül.

Az igazi visszatérésre két lépésben került sor: a zenekar első lemezének megjelenésének huszadik évfordulójára először az első lemezt készítő csapat állt újra össze, de az igazi nagy pillanat a 2004-es Fuji Fesztiválon következett be, ahol a Magnetic albumot készítő Brecker–Mainieri–Stern–Jones–Smith felállás állt ismét színpadra (a billentyűs Adam Holzmannal kiegészülve). A közönség követelte a folytatást, így 2005 nyarán turnéra indult a csapat, amelynek során július 6-án látogatnak el hozzánk a Művészetek Palotájába. Mivel Darryl Jones egy évtizede a Rolling Stones „főállású” basszusgitárosa, így a csapat ötödik tagja korunk egyik legnagyobb basszusgitáros sztárja, a hazánkban is rendkívül népszerű Richard Bona helyettesíti. Azok számára, akik látták tavaly ősszel a Mike Stern Band budapesti koncertjét, nem meglepő a választás: bár Stern és Bona között több mint tizenöt év- kor-, jelentős súlykülönbség van, sokezer kilométerre születtek és nőttek fel egymástól, teljesen más zenei háttérrel rendelkeznek stb., mégis olyan összhang van közöttük, mintha legalábbis ikertestvérek lennének. A Millenárisbeli koncerten előadott, dobkíséret nélküli negyedórás duettjükről azóta több magyar zenész vallotta be egymástól függetlenül, hogy az elmúlt évek leglenyűgözőbb élménye volt számára.

Apró üröm az örömben, hogy a zenekaralapító Michael Brecker egyre súlyosbodó gerincbetegsége miatt nem tud jelen lenni ezen a turnén. Helyette viszont egy nem kevésbé legendás művész, Bill Evans veszi kézbe a szaxofont. Evans szintén Davis-tanítvány, aki a mester 1980-as visszatérő turnéján tűnt fel – Mike Sternnel egyetemben –, akárcsak Marcus Miller és John Scofield. Sikeres szólópályáján kívül korábban olyan produkciókban játszott, mint a Mahavisnu Orchestra, Herbie Hancock vagy Lee Ritnour zenekara.

(2005. július 6. 20:00 Művészetek Palotája – A Steps Ahead együttes koncertje; km.: Bill Evans (szaxofon), Mike Stern (gitár), Mike Mainieri (vibrafon), Richard Bona (basszusgitár), Steve Smith (dob)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.