Klasszikus

Steps Ahead – Jazz sztárparádé a Művészetek Palotájában

2005.07.04. 00:00
Ajánlom
A legendás zenekar visszatérő turnéja korábban is óriási élménynek ígérkezett – hiszen nem mindennap láthatunk egy színpadon olyan világsztárokat, mint Mike Mainieri, Mike Stern, Richard Bona és Steve Smith. Nem kis izgalmat okozott tehát a rajongóknak a hír, amikor kiderült, hogy a zenekar alapítója, Michael Brecker súlyos gerincbetegsége miatt nem tudja vállalni a turnézást. A kifürkészhetetlen sors így az utolsó pillanatban még tovább fűszerezte a nem mindennapi összeállítást: a csapat így egy másik legendás szaxofonossal, Bill Evanssel vág neki a nagyvilágnak.

A fúziós zene fénykorát jelentő hetvenes években a stílusteremtő zenekarok gyakran afféle laza „alkotóműhelyként” működtek: a nagy vezéregyéniségek állandóan cserélgették a kerettagokat, folyamatosan frissen tartva a hangzást és a kreatív feszültséget. (Az ambiciózus ifjú titánok mélyvízbe dobálásának legnagyobb mestere kétségkívül Miles Davis volt, de megemlíthetjük még Joe Zawinult is, aki ráadásul maga is Davis-tanítvány.) A Steps Ahead gerincét Mike Mainieri vibrafonos és Michael Brecker szaxofonos jelentették, akik már az együttes 1979-es megalapításakor azt tűzték ki célként, hogy New York legvirtuózabb muzsikusaiból állítsanak össze zenekart. A nagytudású zenészek szereplése két dolgot vont maga után: invenciózus, pörgős fúziós jazzt, amely azóta is etalonnak számít a világ sok zenésze számára és sok-sok tagcserét. 1987-ig a két főhős mellett megfordult a csapatban Eddie Gomez, Steve Gadd, Peter Erskine, Eliane Elias, Victor Bailey, Hiram Bullock, Kenny Kirkland.

Legnagyobb sikereit azonban éppen abban az időben érte el a Steps Ahead, amikor a tagság némileg stabilizálódott. A Magnetic albumot rögzítő és az azt követő világkörüli turnét végigjátszó Brecker, Mainieri, Mike Stern (gitár), Darryl Jones (basszusgitár) és Steve Smith (dob) felállású csapat minden idők egyik legerősebb jazzrock „szupergruppja” volt, amely hatásában csak a Biches Brew korszakbeli Miles Davis zenekarhoz vagy az első Chick Corea Electric Bandhez mérhető. Törvényszerű volt, hogy ez a sok erős egyéniség nem bírta sokáig „egy csárdában”: a hároméves világkörüli turné után a tagok szétszéledtek, sőt maga az alapító Brecker is kiszállt. Mainieri a ’90-es években is kiváló művészek segítségével próbálta életben tartani a zenekart (Dean Brown, Adam Holzman, James Genus, Bob Berg stb.), komolyabb siker nélkül.

Az igazi visszatérésre két lépésben került sor: a zenekar első lemezének megjelenésének huszadik évfordulójára először az első lemezt készítő csapat állt újra össze, de az igazi nagy pillanat a 2004-es Fuji Fesztiválon következett be, ahol a Magnetic albumot készítő Brecker–Mainieri–Stern–Jones–Smith felállás állt ismét színpadra (a billentyűs Adam Holzmannal kiegészülve). A közönség követelte a folytatást, így 2005 nyarán turnéra indult a csapat, amelynek során július 6-án látogatnak el hozzánk a Művészetek Palotájába. Mivel Darryl Jones egy évtizede a Rolling Stones „főállású” basszusgitárosa, így a csapat ötödik tagja korunk egyik legnagyobb basszusgitáros sztárja, a hazánkban is rendkívül népszerű Richard Bona helyettesíti. Azok számára, akik látták tavaly ősszel a Mike Stern Band budapesti koncertjét, nem meglepő a választás: bár Stern és Bona között több mint tizenöt év- kor-, jelentős súlykülönbség van, sokezer kilométerre születtek és nőttek fel egymástól, teljesen más zenei háttérrel rendelkeznek stb., mégis olyan összhang van közöttük, mintha legalábbis ikertestvérek lennének. A Millenárisbeli koncerten előadott, dobkíséret nélküli negyedórás duettjükről azóta több magyar zenész vallotta be egymástól függetlenül, hogy az elmúlt évek leglenyűgözőbb élménye volt számára.

Apró üröm az örömben, hogy a zenekaralapító Michael Brecker egyre súlyosbodó gerincbetegsége miatt nem tud jelen lenni ezen a turnén. Helyette viszont egy nem kevésbé legendás művész, Bill Evans veszi kézbe a szaxofont. Evans szintén Davis-tanítvány, aki a mester 1980-as visszatérő turnéján tűnt fel – Mike Sternnel egyetemben –, akárcsak Marcus Miller és John Scofield. Sikeres szólópályáján kívül korábban olyan produkciókban játszott, mint a Mahavisnu Orchestra, Herbie Hancock vagy Lee Ritnour zenekara.

(2005. július 6. 20:00 Művészetek Palotája – A Steps Ahead együttes koncertje; km.: Bill Evans (szaxofon), Mike Stern (gitár), Mike Mainieri (vibrafon), Richard Bona (basszusgitár), Steve Smith (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.