Klasszikus

Steve Reich a Zeneakadémián

2013.07.23. 10:20
Ajánlom
A Zeneakadémia 2013. november 12-i Steve Reich-estjén a szerző is jelen lesz, hiszen ezer szállal kötődik az egyetemhez.

A zeneművészeti egyetem hallgatóinak közreműködésével megrendezendő koncertenSteve Reichhárom műve szólal majd meg Rácz Zoltán művészeti vezetésével és vezényletével. A zenei minimalizmus magyar gyökerekkel bíró szülőatyját és az Amadinda Ütőegyüttes vezetőjét közel negyedszázados szakmai, sőt baráti kapcsolat fűzi, hiszen Rácz együttesével rendszeresen adja elő az amerikai géniusz darabjait, és Reich korszakalkotó kompozícióinak világviszonylatban is egyik legavatottabb tolmácsolójának számít. S mindketten kötődnek a Zeneakadémiához, hiszen Rácz Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docenseként 1990 óta egyengeti a következő generáció útját, Steve Reichet pedig 2006-ban hívta meg az intézmény tiszteletbeli professzorai sorába.

A november 12-i koncerten elsőként a Mallet Quartet című, könnyednek tűnő, de játékosságában is komplex szerzemény hangzik el, mely az Amadinda számára íródotta formáció negyedszázados jubileuma alkalmából, s amelyet ugyanazon a budapesti koncerten mutattak be Rácz Zoltánék, amikor a Zeneakadémia tanári oklevelét átvehette a szerző.A második műsorszám a természetszerűleg szintén repetitív közegben játszódó, háromtételes Double Sextet, mely2009-ben elnyerte a zenei Pulitzer-díjat, s a szerző saját bevallása szerint is legjobb munkái közé tartozik.Érdekessége, hogy kétféleképpen is előadható: élőben, két szextettel, vagy pedig egy szextettel, ami előre felveszi a másik szextett szólamát, és a koncerten a felvételre játszanak rá. Az est második felében a hetvenes évek derekán született Music for 18 musicians szólal meg, amelyReich első nagyobb előadóapparárusra írt műve, s rögtön egyik magnum opusa is, már-már hipnotikus erejű kompozíció, az auditív színkeverés magasiskolája. Steve Reich ezen darabját a 180-as csoport és az Amadinda mutatta be Magyarországon, s az 1990-es, legendás zeneakadémiai koncert egyik különlegessége volt, hogy a művet a zenészek partitúra-tisztázat hiányában tanulták meg.

Ezúttal ilyen kihívásokra nem kell készülniük a zeneakadémistáknak, akik Rácz Zoltán vezetésével a lehető legautentikusabb előadói hagyomány részesei lehetnek; a közönség pedig biztos lehet benne, hogy a Reich-varázslat ezúttal sem marad el. A makacsul ismétlődő alapdallamok és a ritmikai változatok mágikus hatása révén a hangélmények újrafelfedezéséig, sőt túlzás nélkül a zene fogalmának újraértelmezéséhez is eljuthat a Zeneakadémia közönsége - nem utolsósorban a Nagytererem Steve Reich által is nagyra tartott akusztikájának köszönhetően.

A Steve Reich a Zeneakadémián című koncert további részletei ide kattintva tanulmányozhatók, a néhány nappal korábban újranyitó Zeneakadémia teljes 2013-as programkínálatát pedig ezt a linket követvetalálhatják meg a Fidelio.hu programkeresőjében. A jegyvásárlás címkével ellátott koncertekre on-line válthatók jegyek, de aki inkább személyesen vásárolná meg belépőit, a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában, vagy a Libri könyvesboltokban válogathat a kínálatból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.