Klasszikus

Steve Reich Pesten is ünnepel

2006.11.18. 00:00
Ajánlom
A neves amerikai zeneszerző, Steve Reich hetvenedik születésnapja tiszteletére, a szerző jelenlétében szólaltatja meg a komponista több fontos művét az Amadinda, az UMZE kamaraegyüttes és a Schola Cantorum Budapestiensis 2006. december 6-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben - olvasható a Művészetek Palotája honlapján.

Az október 3-i születésnap alkalmából Európa és Észak-Amerika legjelentősebb kulturális centrumai koncertekkel köszöntötték a már életében klasszikussá emelkedett zeneszerzőt. Különös jelentősége van annak, hogy az évfordulós sorozat záróakkordjára éppen Budapesten kerül sor. Steve Reich - akinek egyik nagyszülője Magyarországról vándorolt ki az Egyesült Államokba - évtizedes kapcsolatot ápol a magyar zenei élet több meghatározó alakjával és együttesével. Legutóbbi magyarországi látogatása alkalmával, 2003-ban Steve Reich megvallotta, könnyekig meghatotta a magyar zenészek felkészültsége.

Az Amadindával ápolt különlegesen közeli viszonyt jelzi, hogy Steve Reich új darabot komponál 2009-re, az Amadinda együttes fennállásának 25. évfordulójára, amelynek ősbemutatója Budapesten lesz. A budapesti koncert első felében három, a 70-es években keletkezett darab szólal meg: a Music for Mallet Instruments, Voices and Organ, a Music for Pieces of Wood, amelynek előadásában Steve Reich is színpadra lép, valamint a Music for a Large Ensemble. A koncert második felében a 2004-ben keletkezett You Are (Variations) hangzik el, amelynek 46 tagú előadói apparátusában az Amadinda együttes mellett színpadra lép az UMZE kamaraegyüttes és a Schola Cantorum Budapestiensis is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.