Klasszikus

Stoeger-díjat kapott Jörg Widmann

2009.12.25. 22:11
Ajánlom
Először részesült német nemzetiségű muzsikus a 25.000 dollárral járó elismerésben. A klarinétos-zeneszerző a Nemzeti Filharmonikusok vendégeként hamarosan Magyarországon lép fel.

Az 1987-ben alapított Elise L. Stoeger-díjat kétévente adományozza a New York-i Lincoln Center Kamarazenei Társasága. A korábbi évek díjazottai között található a kürtművész-zeneszerző Gunther Schuller, a zongorista-zeneszerző Thomas Ades illetve Pierre Jalbert komponista.

Jörg Widmann 1973-ban született Münchenben. Nyolcévesen kezdett zeneszerzést tanulni Kay Westermanntól. Klarinéttanulmányait a müncheni főiskolán, valamint a New York-i Juilliard School of Music növendékeként végezte, mesterdiplomáját pedig Karlsruhéban szerezte meg. 2001 óta a freiburgi zeneművészeti főiskola klarinéttanára, ugyanitt 2009 januárjától a kortárszenei tanszék zeneszerzés-oktatója is. A kamarazene különösen közel áll hozzá, rendszeres partnere Heinz Holliger és Schiff András is. Szólistaként fellépett többek között Christoph von Dohnányi, Sylvain Cambreling és Kent Nagano vezényletével, nevéhez fűződik több klarinétverseny ősbemutatója. Zeneszerzőként számos német és osztrák elismerés birtokosa. Legfontosabb művei közé tartoznak az Arditti Quartet által bemutatott vonósnégyesek; zenekari komponzícióit Németország és Ausztria vezető zenekarai tűzik műsorukra.  Tükröződő arc című operáját az Opernwelt magazin a 2003/04-es évad legfontosabb bemutatójának választotta.

Jörg Widmann a Nemzeti Filharmonikusok vendégeként 2010. február 5-én Mozart A-dúr klarinétversenyét játssza Kocsis Zoltán vezényletével, zeneszerzőként pedig egy hónappal később, március 5-én mutatkozik be az NFZ élén. Ez utóbbi alkalommal miséje és Freie Stücke (Szabad darabok) című kompozíciói mellett Ad Absurdum elnevezésű trombitaversenye hangzik el, melynek szólistája a Magyarországon is népszerű Szergej Nakarjakov lesz (a műbe ide kattintva lehet belehallgatni).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.