Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

2024.06.19. 12:55
Ajánlom
Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra. A komolyzenei hangversenyek résztvevői a világ élvonalába tartozó magyar és nemzetközi szólista művészek, a jubileumi évben visszatérnek az elmúlt évek legnépszerűbb produkcióinak előadói és új résztvevőket is megismerhet a közönség.

A fesztivál idejére hazánkba látogat többek között a Latin Grammy-díjra jelölt zongoraművésznő, Edith Peña, a formabontó párizsi zongoravirtuóz és zeneszerző, Lucas Debargue és a népszerű hegedűművész-tanár, Kirill Troussov is. Visszatér a fesztiválra Alexei Volodin, akit kimagasló zenei érzékenységgel és technikai perfekcionizmussal jellemeznek, valamint a világjáró hegedűs, Alexandra Conunova, akit a sajtó generációjának egyik legtehetségesebb hegedűseként mutat be.

Kirill_Troussov_081_sCMBorggreve-113343.jpg

Kirill Troussov (Fotó/Forrás: Marco Borggreve / Kaposfest)

A magyar zenei élet élvonalából Várdai István és Baráti Kristóf mellett fellép a Junior Prima díjas Pusker Júlia, a bázeli Zeneművészeti Főiskola professzora, Fejérvári Zoltán, Kristóf Réka szoprán és Szűcs Máté brácsaművész. Sárközy Lajos a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistájaként is színpadra áll, valamint bemutatja legújabb kvartett formációját. A fiatal generációt a világhírnév előszobájában lévő kínai csellista Li La, a Junior Prima díjas Magyar Valentin, Hartmann Domonkos, Abouzahra Amira, valamint hat fiatal norvég művész képviseli majd.

„Büszkék és hálásak vagyunk, hogy a fesztivál az elmúlt tizenöt évben jelentős nemzetközi sikereket ért el. Ennek egyik jele, hogy a magyar kiválóságok mellett külföldi előadók nagy számban tisztelnek meg minket a részvételükkel és jelentkeznek a fesztiválra” – mondta el Hornyák Balázs, a Kaposfest igazgatója

Minden évben a fejlődésre törekszünk,

2024-től a művészeti programok tervezését egy évente megújuló nemzetközi testület végzi, melynek tagjai a korábbi fesztiválok sikeres fellépői, ismert és elismert művészek, zenei szakemberek lesznek. A testület szakmai irányítását Várdai István csellóművész látja el” – tette hozzá.

VardaiIstvan-113413.jpg

Várdai István (Fotó/Forrás: Kaposfest)

A koncerteken a világ leghíresebb hangszerész mestereinek (Stradivari, Guadagnini, Guarneri) vonóshangszereit hallhatják az érdeklődők, amelyeket egy külön előadás keretében be is mutatnak majd a hallgatóságnak a művészek. A legnagyobb szerzők kamarazenei remekművei mellett hagyományosan zeneirodalmi ritkaságokat is előadnak a fellépők a fesztivál koncertjein.

A kamarazenei hangversenyeken kívül a szervezők számos kísérő programmal várják a látogatókat. A rendezvény fő helyszíne a Szivárvány Kultúrpalota lesz, de máshol is lesznek programok, például a város közterein és a belváros templomaiban. A rendezvény házigazdája Bősze Ádám zenetörténész, aki a fesztivál során több önálló programmal is jelentkezik.

Fejléckép: A kaposvári Szivárvány Kultúrpalota épülete (fotó/forrás: Kaposfest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hír

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.