Klasszikus

Stradivari-gyűjtemény eladó (papíron)

2007.04.07. 00:00
Ajánlom
A New Jersey Szimfonikus Zenekar anyagi nehézségeit szeretné orvosolni: harminc különleges hangszert, köztük 12 Stradivari hegedűt adnak el. Csak az a bökkenő, hogy szeretnének továbbra is rajtuk játszani.

Fellendült a hangszerritkaságok piaca mostanában, tavaly a „Hammer” Stradivari hegedűt 3.5 millió dollárért adták el, idén április elején a New York-i Christie’s aukciós házban 2.7 millió dollárt fizettek a „Solomon, ex-Lambert” hegedűért. Neeme Järvi együttesének azonban nincs könnyű dolga, a cremonai aranykor vonós hangszereiből, főként Stradivarikból, Amatikból és Guarnierikből álló, 36 millió dollárra becsült gyűjteményért eddig nem sokan jelentkeztek.

2003-ban a zenekar vezetése ’mindössze’ 17 millió dollárért vásárolta a kollekciót abban a reményben, hogy presztízsük növekedésével bevételeik is emelkedni fognak. Azonban a New Jersey Szimfonikusok tekintélyes adósságot halmoztak fel, így kénytelenek megválni az értékes hangszerektől. Pontosabban a tulajdonjogtól, hiszen azt remélik, a hegedűket, brácsákat és csellókat a vevő visszakölcsönzi nekik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.