Klasszikus

Stradivari-másolat CT-vel

2011.12.25. 08:00
Ajánlom
Egyedülálló hegedűkópiát készített el egy amerikai kutatócsoport CT (komputeres tomográfia) segítségével. A projektről az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves közgyűlésén számoltak be.

"A komputeres tomográfia egyedülálló betekintést nyújt a történelmi tárgyak belsejébe, lehetővé teszi, hogy megismerkedjünk elkészítésének mesterfogásaival. Ily módon a CT-felvételek alapján lehetővé válik e tárgyak hihetetlen pontossággal való újraalkotása" - olvasható a BBC News hírei között. Steven Sirr, a Minnesotai Egyetem radiológiai intézetének docense egy 1704-es Stradivari-hegedű, a Betts Stradivarius elkészítése során két hegedűkészítővel is együttműködött. A radiológus 64-szeletes CT-vel ezernél több felvételt készített, majd a képeket olyan sztereolitográfiai fájlokká konvertáltak, melyeket már képes beolvasni a komputer vezérelte CNC-gép. Ennek a technológiának a segítségével faragták ki a hangszer alkotórészeit, amit később manuálisan illesztettek össze, végül pedig lelakkozták.

"A felvételek segítségével állapítottuk meg például a faanyag tömörségét, a lemezek vastagságát, a hegedű elkészítésekor pedig még azokat az apró változásokat is figyelembe vettük, melyek az elmúlt 300 évben végbementek a fában, például a kialakult apró deformitásokat, parányi repedéseket." -jegyezte meg a radiológus, majd hozzátette, a replika hangja rendkívüli módon hasonlít az eredeti hangszeréhez. "A hangszer újraalkotásával több célunk is volt - egyrészt szerettünk volna közelebb kerülni a Stradivarius-hegedűk titkához, másrészt pedig elérhetővé tenni a kópiákat fiatal hegedűművészek számára, akik nem tudják megfizetni az eredetit" - magyarázta Steven Sirr.

A New York-i Julliard School dékánja, Ara Guzelimian rendkívüli lelkesedéssel fogadta a projektet: "Minden vonóshangszeren játszó fiatal zenész a főiskola elvégzése után óriási gondba kerül, hogy honnan szerezzen olyan hegedűt, amely a szólókarrierhez szükséges. Számukra óriási segítséget jelentene, ha a mostani ár töredékéért juthatna kiváló hegedűhöz" - emelte ki a dékán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.