Klasszikus

Stradivarival a Rózsavölgyi Szalonba

2013.04.18. 10:00
Ajánlom
Baráti Kristóf április 20-án az 1703-ban készült "Lady Harmsworth" nevű Stradivari hangszeren játszik majd, amelyet a Chicagói Stradivari Társaság bocsátott rendelkezésére.

Baráti Kristóf Budapesten született, de gyermekkora nagy részét Venezuelában töltötte. Öt évesen kezdett hegedülni tanulni, nyolc éves korától már fellépett Venezuela legjobb szimfonikus zenekaraival.

A világjáró művész olyan kiváló zenekarokkal lépett már fel, mint a Royal Philharmonic Orchestra, az Orosz Nemzeti Zenekar, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Brüsszeli Filharmonikusok, a Japán Filharmonikus Zenekar, vagy a Deutsches Symphonieorchester.

2009-ben és 2010-ben Lemezre játszotta Paganini 1. és 2. hegedűversenyét és Bach szólószonátáit és partitáit a Berlin Classics számára. A sokoldalú művész rendszeresen vezet mesterkurzust Pécsett, ahol az egyetemen 2012-ben mesterszakos diplomát szerzett és 2012 őszétől tanít. 2013-tól két évig a pécsi Zsolnay Központ rezidens művésze.

2010-ben elnyerte a hegedűsök Oscar-díjának tekintett Moszkvai Paganini Verseny első díját, munkásságát Príma-díjjal és Liszt-díjjal is elismerték.

A Rózsavölgyi Szalon színpadán elhangzó művek:
Dohnányi: cisz-moll szonáta hegedűre és zongorára, Op.21
Paganini: La Campanella
Saint-Saens: Beveztetés és rondo capriccioso, Op.28
Sarasate: Malaguena
Sarasate: Andalúz románc
Sarasate: Zapateado

Zongorán közreműködik: Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Jazz/World

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Domingo fia írta a Virtuózok új évadának főcímzenéjét

A spanyol zeneszerző egy hollywoodi stílusú, erőteljes és nemes, klasszikus dallamot komponált a műsorhoz.
Klasszikus lemezajánló

„Rondo alla Mambo!” – Mi lett volna, ha Mozart Kubában születik?

A Mozart y Mambo című lemez egy berlini kürtművész és egy kubai ifjúsági zenekar szerelemprojektje, amelyben a zenélés öröme köt össze két világot.
Klasszikus ajánló

Ismét lesz OrgonaPont koncertsorozat és Orgonák éjszakája

Augusztusban tizenkét városban rendezi meg a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncertsorozatot, augusztus 8-án pedig második alkalommal tartják meg az Orgonák éjszakáját.
Klasszikus galéria

Koncertek erdőben és tavon

A hétvégén több szabadtéri koncertet is adtak. Gyönyörű képeket mutatunk az eseményekről készült galériánkban.
Klasszikus rácz ödön

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!