Klasszikus

Stratégiai együttműködés a Müpa és az MTVA között

2012.03.15. 17:21
Ajánlom
A partnerség keretében új kulturális műsorok jelennek meg a közszolgálati csatornákon.

A Művészetek Palotája (Müpa) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kedden írta alá az első lépcsőben december 31-ig szóló tartalmi-stratégiai együttműködési megállapodást, mely értelmében a Duna csatorna, az m1 nézői, illetve az MR2-Petőfi Rádió és az MR3-Bartók Rádió hallgatói a Müpa összesen 135 kulturális eseményével találkozhatnak. A lépés az intézmény új stratégiájának része, melyben a tematikus műsorszerkezstés, a koporodukciók, a kulturális turizmus, a más kulturális intézményekkel való együttműködés mellett a Müpa hang- és mozgóképkincsének hatékonyabb hasznosítása is jelentős szerepet kap.

Böröcz István, az MTVA és Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója elmondta: a közmédia műsorába az együttműködésnek köszönhetően csütörtöktől bekerülnek az élő koncertközvetítések mellett a Művészetek Palotájában az elmúlt négy évben rögzített könnyű- és komolyzenei, jazz és világzenei koncertek, valamint egy-két hónapos, friss felvételek is. Káel Csaba emlékeztetett arra, hogy az elmúlt húsz évben a minőségi kultúra csupán ad hoc közvetítéseken keresztül tudott megjelenni a hazai médiakínálatban, ezért különleges jelentőséggel bír, hogy a közmédia nézői és hallgatói immár rendszeresen találkozhatnak magas színvonalú kulturális tartalmakkal.

Böröcz István hangsúlyozta: ezek a műsorok a közszolgálati média csatornáin összehangoltan, követhetően jelennek meg. A vezérigazgató felidézte, hogy a Müpával aláírt partnerségi szerződést megelőzően az MTVA többek között a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a Thália Színházzal is együttműködési megállapodásokat kötött.

Szabó László Zsolt, az MTVA gyártási és műszaki vezérigazgató-helyettese és Szabó Stein Imre, a Müpa stratégiai kommunikációs tanácsadója elmondta, hogy a Müpa önálló műsorkeretbe ágyazott komoly- és könnyűzenei koncerttartalmakkal jelenik meg a Duna csatornán, idén összesen 31-31 adással két műsorban. A koncertek javarészt az elmúlt négy év terméséből kerülnek ki, de a hónap koncertje alcímmel négy-négy adás a sugárzást közvetlenül megelőző hónapok friss koncertjeit emeli műsorba.

Szombat esténként a Duna csatornán az elmúlt évek legizgalmasabb könnyű- és világzenei, népzenei, illetve jazzprodukciói kerülnek képernyőre a MüpArt adásában, a sorozat szombaton Palya Bea koncertjével kezdődik. A MüpArt Classic a csütörtöki késő főműsoridőben jelentkezik a Dunán; első alkalommal a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös produkciójával, a Csajkovszkij-maratonnal.

Az Akusztik+ a Petőfi Rádióból már jól ismert Akusztik című koncertsorozat mintájára, de koncertszínpadi körülmények között, a Müpa színpadain születő széria, amelyet az m1 sugároz felvételről a hétvégi főműsoridőben. Az Akusztik+ első fellépője a Carbonfools zenekar lesz, amelynek tagjai a sajtótájékoztatón elárulták, hogy különleges hangszereléssel készülnek a koncertre.

Az MR3-Bartók Rádió 18 élő közvetítést tervez idén a Müpából, valamint további 24 koncert kerül a klasszikus zenei rádió hangversenyeinek műsorába, vagy hangzik el a déli hangversenysávban. Az MR2-Petőfi Rádió 24 könnyű-, etno, világ- és népzenei produkció Müpa Stúdió által készített felvételét adja közre júniustól Eleven című napi koncertműsorában péntek esténként.

Szabó László Zsolt a produkciók összköltségével kapcsolatban közölte: egy nézőt, illetve hallgatót legfeljebb 20 forintos ráfordítással érnek majd el a kulturális tartalmak. Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, az MTVA átlagosan 100 ezres nézettséggel, hallgatottsággal számol adásonként. Böröcz István hangsúlyozta, hogy a kedden aláírt megállapodás az év végéig szól, de azt nagy bizonyossággal meghosszabbítják 2013-ban is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.