Klasszikus

Stratégiai együttműködés a Müpa és az MTVA között

2012.03.15. 17:21
Ajánlom
A partnerség keretében új kulturális műsorok jelennek meg a közszolgálati csatornákon.

A Művészetek Palotája (Müpa) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kedden írta alá az első lépcsőben december 31-ig szóló tartalmi-stratégiai együttműködési megállapodást, mely értelmében a Duna csatorna, az m1 nézői, illetve az MR2-Petőfi Rádió és az MR3-Bartók Rádió hallgatói a Müpa összesen 135 kulturális eseményével találkozhatnak. A lépés az intézmény új stratégiájának része, melyben a tematikus műsorszerkezstés, a koporodukciók, a kulturális turizmus, a más kulturális intézményekkel való együttműködés mellett a Müpa hang- és mozgóképkincsének hatékonyabb hasznosítása is jelentős szerepet kap.

Böröcz István, az MTVA és Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója elmondta: a közmédia műsorába az együttműködésnek köszönhetően csütörtöktől bekerülnek az élő koncertközvetítések mellett a Művészetek Palotájában az elmúlt négy évben rögzített könnyű- és komolyzenei, jazz és világzenei koncertek, valamint egy-két hónapos, friss felvételek is. Káel Csaba emlékeztetett arra, hogy az elmúlt húsz évben a minőségi kultúra csupán ad hoc közvetítéseken keresztül tudott megjelenni a hazai médiakínálatban, ezért különleges jelentőséggel bír, hogy a közmédia nézői és hallgatói immár rendszeresen találkozhatnak magas színvonalú kulturális tartalmakkal.

Böröcz István hangsúlyozta: ezek a műsorok a közszolgálati média csatornáin összehangoltan, követhetően jelennek meg. A vezérigazgató felidézte, hogy a Müpával aláírt partnerségi szerződést megelőzően az MTVA többek között a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a Thália Színházzal is együttműködési megállapodásokat kötött.

Szabó László Zsolt, az MTVA gyártási és műszaki vezérigazgató-helyettese és Szabó Stein Imre, a Müpa stratégiai kommunikációs tanácsadója elmondta, hogy a Müpa önálló műsorkeretbe ágyazott komoly- és könnyűzenei koncerttartalmakkal jelenik meg a Duna csatornán, idén összesen 31-31 adással két műsorban. A koncertek javarészt az elmúlt négy év terméséből kerülnek ki, de a hónap koncertje alcímmel négy-négy adás a sugárzást közvetlenül megelőző hónapok friss koncertjeit emeli műsorba.

Szombat esténként a Duna csatornán az elmúlt évek legizgalmasabb könnyű- és világzenei, népzenei, illetve jazzprodukciói kerülnek képernyőre a MüpArt adásában, a sorozat szombaton Palya Bea koncertjével kezdődik. A MüpArt Classic a csütörtöki késő főműsoridőben jelentkezik a Dunán; első alkalommal a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös produkciójával, a Csajkovszkij-maratonnal.

Az Akusztik+ a Petőfi Rádióból már jól ismert Akusztik című koncertsorozat mintájára, de koncertszínpadi körülmények között, a Müpa színpadain születő széria, amelyet az m1 sugároz felvételről a hétvégi főműsoridőben. Az Akusztik+ első fellépője a Carbonfools zenekar lesz, amelynek tagjai a sajtótájékoztatón elárulták, hogy különleges hangszereléssel készülnek a koncertre.

Az MR3-Bartók Rádió 18 élő közvetítést tervez idén a Müpából, valamint további 24 koncert kerül a klasszikus zenei rádió hangversenyeinek műsorába, vagy hangzik el a déli hangversenysávban. Az MR2-Petőfi Rádió 24 könnyű-, etno, világ- és népzenei produkció Müpa Stúdió által készített felvételét adja közre júniustól Eleven című napi koncertműsorában péntek esténként.

Szabó László Zsolt a produkciók összköltségével kapcsolatban közölte: egy nézőt, illetve hallgatót legfeljebb 20 forintos ráfordítással érnek majd el a kulturális tartalmak. Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, az MTVA átlagosan 100 ezres nézettséggel, hallgatottsággal számol adásonként. Böröcz István hangsúlyozta, hogy a kedden aláírt megállapodás az év végéig szól, de azt nagy bizonyossággal meghosszabbítják 2013-ban is.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.