Klasszikus

Strauss és Wagner a Zeneakadémián

2014.04.22. 15:28
Ajánlom
A Junge Deutsch-Französisch-Ungarische Philharmonie a két Richárd emblematikus műveiből Meláth Andrea közreműködésével ad koncertet.

A 2013-as év sűrű esztendő volt a Junge Deutsch-Französisch-Ungarische Philharmonie életében. Ekkor ünnepelte az együttes alapításának 25. évfordulóját, a Németország és Franciaország közötti gazdasági és politikai kapcsolatok elmélyítését megalapozó Elysée-szerződés aláírásának 50. évfordulóját, valamint Wagner születésének bicentenáriumát. Utóbbiban azért is vállalt oroszlánrészt az együttes, mert vezetője, Nicolaus Richter „civilben" a Bayreuthi Városi Zeneiskola igazgatója.

A zenekar az elmúlt két és fél évtizedben számos izgalmas produkcióban vett részt, a bicentenáriumon pedig komoly próbatételnek számító műsort játszott Wagner, Messiaen és Bruckner műveiből. Nicolaus Richtert, a zenekar karmesterét, szoros kapcsolat fűzi a Zeneakadémiához, s természetesen Liszt Ferenc zenéjéhez is. A 2011-es Liszt-évben Miskolcon és Bayreuthban az ő vezényletével szólalt meg Liszt fiatalkori operája, a Don Sanche és hathatósan működött közre abban, hogy a nemzetközi World Liszt Day program keretében a Zeneakadémia Énekkara és Zenekara Bayreuthban előadhatta Liszt Ferenc monumentális művét, a Krisztus oratóriumot. Ezúttal a Zeneakadémia látja vendégül maestro Richtert és több mint tizenhárom országból érkezett kilencven fiatal muzsikust tömörítő együttesét, akik műsorukat tíznapos, intenzív felkészülés során csiszolták készre.

A Junge Deutsch-Französisch-Ungarische Philharmonie 2014. április 27-ei koncertjén a Zeneakadémián két Wagner-előjáték (A bolygó hollandi és A nürnbergi mesterdalnokok nyitánya), valamint a Nibelung gyűrűjének zenekari részletei mellett Richard Strauss születésének 150. évfordulója apropóján a fiatalabb mester életművének emblematikus darabja, A halál és megdicsőülés, valamint hét zenekari dal szólal meg - utóbbiak a Zeneakadémia Ének Tanszékét vezető Meláth Andrea szólójával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.