Klasszikus

Strauss és Wagner a Zeneakadémián

2014.04.22. 15:28
Ajánlom
A Junge Deutsch-Französisch-Ungarische Philharmonie a két Richárd emblematikus műveiből Meláth Andrea közreműködésével ad koncertet.

A 2013-as év sűrű esztendő volt a Junge Deutsch-Französisch-Ungarische Philharmonie életében. Ekkor ünnepelte az együttes alapításának 25. évfordulóját, a Németország és Franciaország közötti gazdasági és politikai kapcsolatok elmélyítését megalapozó Elysée-szerződés aláírásának 50. évfordulóját, valamint Wagner születésének bicentenáriumát. Utóbbiban azért is vállalt oroszlánrészt az együttes, mert vezetője, Nicolaus Richter „civilben" a Bayreuthi Városi Zeneiskola igazgatója.

A zenekar az elmúlt két és fél évtizedben számos izgalmas produkcióban vett részt, a bicentenáriumon pedig komoly próbatételnek számító műsort játszott Wagner, Messiaen és Bruckner műveiből. Nicolaus Richtert, a zenekar karmesterét, szoros kapcsolat fűzi a Zeneakadémiához, s természetesen Liszt Ferenc zenéjéhez is. A 2011-es Liszt-évben Miskolcon és Bayreuthban az ő vezényletével szólalt meg Liszt fiatalkori operája, a Don Sanche és hathatósan működött közre abban, hogy a nemzetközi World Liszt Day program keretében a Zeneakadémia Énekkara és Zenekara Bayreuthban előadhatta Liszt Ferenc monumentális művét, a Krisztus oratóriumot. Ezúttal a Zeneakadémia látja vendégül maestro Richtert és több mint tizenhárom országból érkezett kilencven fiatal muzsikust tömörítő együttesét, akik műsorukat tíznapos, intenzív felkészülés során csiszolták készre.

A Junge Deutsch-Französisch-Ungarische Philharmonie 2014. április 27-ei koncertjén a Zeneakadémián két Wagner-előjáték (A bolygó hollandi és A nürnbergi mesterdalnokok nyitánya), valamint a Nibelung gyűrűjének zenekari részletei mellett Richard Strauss születésének 150. évfordulója apropóján a fiatalabb mester életművének emblematikus darabja, A halál és megdicsőülés, valamint hét zenekari dal szólal meg - utóbbiak a Zeneakadémia Ének Tanszékét vezető Meláth Andrea szólójával.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra