Klasszikus

Strauss és Wagner a Zeneakadémián

2014.04.22. 15:28
Ajánlom
A Junge Deutsch-Französisch-Ungarische Philharmonie a két Richárd emblematikus műveiből Meláth Andrea közreműködésével ad koncertet.

A 2013-as év sűrű esztendő volt a Junge Deutsch-Französisch-Ungarische Philharmonie életében. Ekkor ünnepelte az együttes alapításának 25. évfordulóját, a Németország és Franciaország közötti gazdasági és politikai kapcsolatok elmélyítését megalapozó Elysée-szerződés aláírásának 50. évfordulóját, valamint Wagner születésének bicentenáriumát. Utóbbiban azért is vállalt oroszlánrészt az együttes, mert vezetője, Nicolaus Richter „civilben" a Bayreuthi Városi Zeneiskola igazgatója.

A zenekar az elmúlt két és fél évtizedben számos izgalmas produkcióban vett részt, a bicentenáriumon pedig komoly próbatételnek számító műsort játszott Wagner, Messiaen és Bruckner műveiből. Nicolaus Richtert, a zenekar karmesterét, szoros kapcsolat fűzi a Zeneakadémiához, s természetesen Liszt Ferenc zenéjéhez is. A 2011-es Liszt-évben Miskolcon és Bayreuthban az ő vezényletével szólalt meg Liszt fiatalkori operája, a Don Sanche és hathatósan működött közre abban, hogy a nemzetközi World Liszt Day program keretében a Zeneakadémia Énekkara és Zenekara Bayreuthban előadhatta Liszt Ferenc monumentális művét, a Krisztus oratóriumot. Ezúttal a Zeneakadémia látja vendégül maestro Richtert és több mint tizenhárom országból érkezett kilencven fiatal muzsikust tömörítő együttesét, akik műsorukat tíznapos, intenzív felkészülés során csiszolták készre.

A Junge Deutsch-Französisch-Ungarische Philharmonie 2014. április 27-ei koncertjén a Zeneakadémián két Wagner-előjáték (A bolygó hollandi és A nürnbergi mesterdalnokok nyitánya), valamint a Nibelung gyűrűjének zenekari részletei mellett Richard Strauss születésének 150. évfordulója apropóján a fiatalabb mester életművének emblematikus darabja, A halál és megdicsőülés, valamint hét zenekari dal szólal meg - utóbbiak a Zeneakadémia Ének Tanszékét vezető Meláth Andrea szólójával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.