Klasszikus

Strém Kálmán emlékére

2007.05.15. 00:00
Ajánlom
2005. november 27-én, tragikus hirtelenséggel hunyt el Strém Kálmán, a Strém Koncert Kft. koncertrendező iroda vezetője, a hazai klasszikus zenei élet évtizedek óta meghatározó alakja. Az ő emléke előtt tisztelegnek 2007. május 28-án szülővárosában, Nagykanizsán.

A hangversenyen - amelyre Strém Kálmán születésének előestéjén kerül sor - olyan jeles művészek szerepelnek majd, mint Kelemen Barnabás, felesége Kokas Katalin, Horváth Anikó és Kokas Dóra. A koncert előtt megemlékező beszédet tart Földes Imre.

Az esti koncert előtt, délután négy órakor a Magyar Haydn Társaság Dr. Gerő Katalin munkáját, egy emléktáblát helyez el a zeneszociológus szülőházának falán (Nagykanizsa, Erzsébet tér 11.). Ünnepélyes beszédet mond Malina János zenetörténész, a Magyar Haydn Társaság elnöke. Az esemény rendezője a Kanizsai Klasszikusok Kulturális Közhasznú Egyesület, társrendezője a Magyar Haydn Társaság. A szervezők terve az, hogy minden év május 29-e Strém Kálmán emléknap legyen Nagykanizsán, amely alkalomra egy-egy kiemelkedő kamarazenei koncert hangzik el emlékére.

Dr. Gerő Katalin, a Magyar Haydn Társaság elnökségi tagja elmodta, hogy "a Társaság törekszik arra, hogy Strém Kálmán emlékét ne engedje feledésbe merülni. Ez a törekvés azért különösen fontos az ő esetében, mert annak ellenére, hogy a magyar zenei élet meghatározó személyisége volt - szinte minden zenei szerveződésnek vagy alapítója, vagy támogatója/tagja volt -, kézzelfogható, az emlékét ébren tartó tárgy, zenei felvétel, vagy szerzemény nem maradt utána a tevékenysége jellegéből fakadóan. Amíg az a zenésztársadalom, amelyben ő működött az elmúlt több, mint fél évszázad során elevenen emlékszik rá és arra a heroikus küzdelemre, amit értük, a muzsikáért tett, addig kell az utódok számára is maradandóvá, emlékezetessé tenni ezt az életművet.

Példaértékű az emberi tartás, a széleskörű műveltség, a mások tisztelete és segítése, a szerénység és derű, az önzetlenség, a bölcsesség és objektivitás, amely lehetővé tette, hogy az ügy érdekében az egymással szembenálló felfogású emberek is leüljenek hívó szavára egy asztalhoz. Számára csak és kizárólag a muzsika, a kultúra szeretete és szolgálata létezett, és bár rendre falakba ütközött, szívós kitartással élete utolsó pillanatáig dolgozott ezért. Ereje teljében, telve ötletekkel, tervekkel, hosszútávú, nagyívű gondolatokkal - "tele puttonnyal" - ment el."

Strém Kálmán 1934-ben született, 1952-től másfél évtizeden át az egykori monopol-koncertrendező intézménynél, az Országos Filharmóniánál dolgozott. A rendszerváltozást követően az általa vezetett Strém Koncert Kft. hamarosan a legnagyobb nem állami hangversenyrendező irodává vált. Strém Kálmán nevéhez fűződik többek között a Földvári Napok kortárs zenei fesztivál (1996), a "Haydn Eszterházán" koncertsorozat és a T-Com Zongorabérlet életre hívása.

A koncertre autóbusz különjárat indul hétfőn 12:00-kor a Budapesti Kongresszusi Központ elől, ami fejenként 2000 Ft-ba kerül. A szervezők a (30) 951-7229 telefonszámon várják a koncertlátogatók jelentkezését.

(2007. május 28. 19:30 Felsővárosi templom (Nagykanizsa) - Strém Kálmán emlékkoncert; Bach: Kromatikus fantázia és fúga, BWV 903; C-moll szonáta hegedűre és csembalóra, BWV 1017; Leclair: B-dúr szonáta két hegedűre; Mozart: Trio divertimento, K 563; km.: Horváth Anikó (csembaló), Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (hegedű, brácsa), Kokas Dóra (cselló); a koncert előtt megemlékező beszédet tart Földes Imre; jegyár: 1500 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.