Klasszikus

Strém Kálmán emlékezete

2009.05.04. 00:00
Ajánlom
A Kanizsai Klasszikusok Kulturális Egyesület, a nagykanizsai születésű Strém Kálmán zeneszociológus, hangversenyrendező, a 20. századi magyar zenei élet egyik kiemelkedő személyiségének emléke előtt 2007 óta minden évben hangversennyel tisztelgett. Idén, a 75. születési évforduló előestjén, az egyesület a hangversenyt Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében tartja május 28-án.

Strém Kálmán

A koncert szervezése során Strém Kálmán elveihez híven állították össze a programot, így elsősorban fiatal, pályakezdő, kiemelkedő adottságú muzsikusokat "Ígéret"-es tehetségeket kértek fel szereplésre (Kovács Ágnes szopránénekest, Füzi Nóra zongoraművészt és az Accord Quartet).

Rév Lívia (93), Párizsban élő, világhírű zongoraművész, aki 46 év távollét után Strém Kálmán tevékenysége révén robbant be a magyar zenei köztudatba, ezen a koncerten mond búcsút a Zeneakadémia közönségének.

Az első részben a hangversenyrendező Haydn magyarországi kultusza érdekében folytatott tevékenységére emlékezve, a nagy komponista hat dala, majd egy erre az alkalomra írt, Sári József versmegzenésítés ősbemutatója hangzik el, ez utóbbival tisztelegve a Földvári napok emléke előtt. Rév Lívia ugyancsak Haydn műveit szólaltatja meg. A szünet után felhangzó Schubert vonósnégyes Strém Kálmánnak a kamrazene népszerűsítése érdekében folytatott munkásságát idézi.

Az egyesület célja, hogy a lehető legtöbb fiatal, főleg vidéki zeneiskolás legyen részese az eseménynek, ennek érdekében kínált térítésmentes belépési lehetőséget. Számít azonban a tehetősebb, Strém Kálmán emlékét megőrizni kívánó zeneszerető polgárok adományaira.


Rév Lívia

Itt kívánja az egyesület bemutatni a Klasszikus és Jazz Kiadóval közösen, a Gramofon Könyvek sorozat újabb darabjaként megjelenő könyvét, amely Strém Kálmán életét és munkásságát dokumentálja. Ebben mintegy 75 pályatárs adja közre emlékező írását, de számos háttéranyag, családi relikviák és fotók is gazdagítják a kötetet.

Másnap, azaz május 29-én délután 17 órakor avatja fel az Egyesület Nagykanizsán, a Medgyaszay Művelődési Ház előterében Strém Kálmán mellszobrát, Gerő Katalin alkotását. Az avatóbeszédet Feledy Balázs művészeti író tartja, amelyet követően a Strém Kálmán Ifjúsági Vonószenekar muzsikál Konyicska Renáta (zongora) közreműködésével.

(2009. május 28. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Emlékkoncert Strém Kálmán születésének 75. évfordulója tiszteletére; km.: Rév Lívia (zongora), Kovács Ágnes (ének), Füzi Nóra (zongora), Accord Quartet (tagjai: Mező Péter, Veér Csongor, Kondor Péter, Ölveti Mátyás); Haydn: Pastoral Song, Hob. XXVIa:27; Despair, Hob. XXVIa:28; Piercing Eyes, Hob. Hob. XXVIa:35; Lob der Faulheit, Hob. XXVIa:22; Die zu späte Ankunft der Mutter, Hob. XXVIa:12; Das Leben ist ein Traum, Hob. XXVIa:21; F-dúr szonáta, Hob. XVI:23; D-dúr szonáta, Hob. XVI:37
Sári József: Vorfall - in memoriam Strém Kálmán (ősbemutató)
Schubert: G-dúr vonósnégyes, D 887 (A KONCERTRE MINDEN JEGY ELKELT!))

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.