Klasszikus

Strém Kálmán emléktáblát avattak Nagykanizsán

2007.06.13. 00:00
Ajánlom
Felavatták Strém Kálmán emléktábláját május 28-án, Nagykanizsán. A táblát a Magyar Haydn Társaság állította, az eseményt a Kanizsai Klasszikusok Kulturális és Közhasznú Alapítvány rendezte. Az emléktábla alkotója dr. Gerő Katalin, a Magyar Haydn Társaság elnökségi tagja, szobrászművész.

Strém Kálmán (1934-2005) zeneszociológus, hangversenyrendező, a legjelentősebb hazai koncertrendező iroda vezetője 1934. május 23-án született Nagykanizsán az Erzsébet tér 11. számú épületben, az ún. Gutmann–palotában. Évtizedekig tevékenykedett az Országos Filharmóniánál, ahol a vidéki osztály vezetőjeként felbecsülhetetlen értékű munkát végzett. 1978-ban a Zeneművész Szövetség ügyvezető titkára lett, ezen a posztján húsz évig tevékenykedett. A rendszerváltás után létrehozta a Strém Koncert Kft.-t, amely hamarosan a legnagyobb nem állami hangversenyrendező irodává vált. Tevékenységének egyik fő iránya a magyarországi Haydn–kultusz erősítése volt: megszervezte és működtette a Fertőd–Eszterházai Nyári Fesztiválokat.

Halála óta már két emléktáblát avattak tiszteletére: Székesfehérváron a Szent István Művelődési Központban és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Most nagykanizsai szülőházára került fel emléktábla, az emlékező beszédet Malina János zenetörténész, a Magyar Haydn Társaság elnöke tartotta. Az eseményt hangverseny is követte a Jézus Szíve templomban, amelyen Földes Imre tanár úr idézte fel Strém Kálmán alakját a közönség előtt. A hangversenyen közreműködtek: Horváth Anikó (csembaló), Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (hegedű és brácsa), Kokas Dóra (cselló).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.