Klasszikus

Stubendek Katalin az „Év színésze” Pécsett

2004.10.25. 00:00
Ajánlom
Stubendek Katalin vehette át a Pécsi Nemzeti Színház tíz éve alapított Közönség-díját a 2003/2004-es színházi évadban nyújtott alakításaiért. „Az évad legjobb előadóművészi alakítása” elnevezésű díjat minden évben az évad legnépszerűbb művésze kapja az előadásokat követően összegyűjtött közönségszavazatok alapján.

Színházjegyükhöz a nézők szavazócédulát kapnak, amelyre az előadás végén felírhatják annak a művésznek a nevét, aki aznap a legjobban tetszett, majd a lapot be kell dobni egy ládába. Minden bemutató új jelölteket hoz, így a díjra esélyesek sorrendje folyamatosan változik a színházi évad végéig. Az elmúlt tíz évben számos neves pécsi művész büszkélkedhetett azzal, hogy elnyerte a díjat, a közönség szimpátiáját. Elsőként Moravetz Leventét választotta a „nagyérdemű” a legjobbnak. Fillár István két alkalommal nyerte el a díjat, amelyet a színészek is nagy becsben tartanak, hiszen az valóban a közönség véleményét, értékítéletét tükrözi.

A hagyományokhoz híven a színház egyik premierjén – ez alkalommal Rostand Cyrano de Bergerac című színművének bemutatóján – nyújtották át a díjat. A közönség a 2003/2004-es évadban Stubendek Katalin színművésznőt találta a legérdemesebbnek az elismerésre. A művésznő az elmúlt évadban többek között a My Fair Ladyben és Molnár Ferenc Ördög című darabjában nyújtott kiemelkedő alakítást Eliza Doolittle, illetve Jolán szerepében. A művésznő 2002 augusztusában szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz. A Pozsonyi Színművészeti Főiskolán végzett, a komáromi Jókai Színház után a győri, majd a zalaegerszegi színház tagja volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.