Klasszikus

Stubendek Katalin az „Év színésze” Pécsett

2004.10.25. 00:00
Ajánlom
Stubendek Katalin vehette át a Pécsi Nemzeti Színház tíz éve alapított Közönség-díját a 2003/2004-es színházi évadban nyújtott alakításaiért. „Az évad legjobb előadóművészi alakítása” elnevezésű díjat minden évben az évad legnépszerűbb művésze kapja az előadásokat követően összegyűjtött közönségszavazatok alapján.

Színházjegyükhöz a nézők szavazócédulát kapnak, amelyre az előadás végén felírhatják annak a művésznek a nevét, aki aznap a legjobban tetszett, majd a lapot be kell dobni egy ládába. Minden bemutató új jelölteket hoz, így a díjra esélyesek sorrendje folyamatosan változik a színházi évad végéig. Az elmúlt tíz évben számos neves pécsi művész büszkélkedhetett azzal, hogy elnyerte a díjat, a közönség szimpátiáját. Elsőként Moravetz Leventét választotta a „nagyérdemű” a legjobbnak. Fillár István két alkalommal nyerte el a díjat, amelyet a színészek is nagy becsben tartanak, hiszen az valóban a közönség véleményét, értékítéletét tükrözi.

A hagyományokhoz híven a színház egyik premierjén – ez alkalommal Rostand Cyrano de Bergerac című színművének bemutatóján – nyújtották át a díjat. A közönség a 2003/2004-es évadban Stubendek Katalin színművésznőt találta a legérdemesebbnek az elismerésre. A művésznő az elmúlt évadban többek között a My Fair Ladyben és Molnár Ferenc Ördög című darabjában nyújtott kiemelkedő alakítást Eliza Doolittle, illetve Jolán szerepében. A művésznő 2002 augusztusában szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz. A Pozsonyi Színművészeti Főiskolán végzett, a komáromi Jókai Színház után a győri, majd a zalaegerszegi színház tagja volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.