Klasszikus

Sturm & Drang Fesztivál

2009.05.25. 14:20
Ajánlom
Eisenstadtban 2009. június 18-tól 21-ig az érdeklődők kimagasló zenészek és zenekarok előadásában hallgathatják meg a Haydn legkísérletezőbb korszakából származó műveket, amelyek a bécsi klasszika előfutárai voltak. Játsszon a Fidelióval és nyerjen koncertjegyeket és CD-ket!

Haydn az egyik legszorgalmasabb zeneszerző volt: többek között 107 szimfóniát, 69 vonósnégyest, 128 barytontriót és 14 misét komponált. Az emlékév alkalmából az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékokon műsorra kerül a mester összes darabja: így például a különböző fesztiválciklusok alatt felcsendül mind a 107 Haydn-szimfónia.

Az ünnepi játékok egyik kiemelkedő ciklusa a Sturm & Drang Fesztivál, amelyet a zeneszerző egyik kiemelkedő alkotói korszakának szenteltek. Haydn nemcsak produktív, hanem innovatív is volt ebben az időszakban: 1768 és 1772 között, mindössze négy év alatt egy sor kísérletező zeneművet alkotott, amelyekkel nemcsak saját életművének, hanem a klasszikus zenére gyakorolt hatásának újító erejét támasztotta alá. Sturm & Drang korszakában megmutatkozott a fiatal Haydn zenei zsenialitása, amely szöges ellentétben áll az általános képpel, amely Haydn-papaként, Mozart és Beethoven atyai jóbarátjaként mutatja be a mestert.

Ebből az alkotói periódusból olyan remekművek származnak, mint a Mária Terézia, a Merkur, a Palindrom, az Il distratto, a La chasse szimfóniák és a híres Búcsú szimfónia. Valamennyi zenemű meghallgatható az Eisenstadtban található Esterházy-kastély Haydn-termében rendezett Sturm & Drang Fesztivál keretén belül. Az alkotások a legjobb Haydn-zenekarok előadásában csendülnek fel, a fesztiválon fellép többek között a La Stagione Frankfurt, a Cappella Istropolitana, a Les Talens Lyriques, az Anima Eterna és a Berlini Régi Zenei Akadémia. 

Kérdésünk: Összesen hány szimfóniát írt Haydn, amelyek mindegyike hallható az emlékév során az eisenstadti Esterházy-kastély Haydn-termében?

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a Sturm & Drang Fesztivál június 20-i koncertjére, és két másik szerencsés egy-egy CD-vel lesz gazdagabb.

2009. június 20. 19:30 Esterházy kastély - Haydn-terem (Eisenstadt)

Anima Eterna

Vez.: Jos van Immerseel

L'infedeltá delusa - nyitány; D-dúr szimfónia, Nr. 57; B-dúr szimfónia, Nr. 68; C-dúr "Il distratto" szimfónia Nr. 60

www.haydnfestival.at

www.haydn2009.net

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.