Klasszikus

Súlyos válságban a MÁV Szimfonikus Zenekar

2002.11.06. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar tagjai mindeddig nem kapták meg azt az 50 százalékos béremelést, amire pedig – a kulturális tárca és az ágazati szakszervezetek megállapodása értelmében – jogosultak lennének. Fenyő Gábor igazgató szerint óriási a csalódottság, a súlyos anyagi gondok miatt a zenekar történetének talán legmélyebb válságát éli át.

Az ügy előzménye az a megállapodás, amit a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) augusztus elején kötött meg két ágazati érdekvédelmi szervezettel, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével (KKDSZ), illetve a Zene- és Táncművészek Szakszervezetével. Ebben szerepel, hogy a törvényben előírt 50 százalékos közalkalmazotti bérfejlesztést azokra a zenei együttesekre is kiterjesztik, amelyeknek dolgozói jogilag ugyan nem közalkalmazottak, de ugyanazt a munkát végzik, mint közalkalmazott kollégáik. Ebbe a körbe tartozik például a közhasznú társaság formában működő Nemzeti Filharmonikusok, BM Szimfonikus Zenekar és Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, valamint a MÁV Szimfonikus Zenekar is, amely szervezeti formáját tekintve alapítvány, fenntartója pedig az állami tulajdonú MÁV Rt. A bérfejlesztéshez szükséges forrás biztosítását a költségvetés "egyéb kiadásokra fedezetül szolgáló előirányzatából” tervezték.

A bérfejlesztés októberben megtörtént, a MÁV Szimfonikusok azonban nem kaptak semmit. A Magyar Hírlap kérdésére a kulturális tárca sajtóirodáján azt mondták, hogy míg a közhasznú társaságok valamely költségvetési intézménnyel (a Nemzeti Filharmonikusok az NKÖM-mel, a BM Szimfonikus Zenekar a Belügyminisztériummal, a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar a XXII. kerületi önkormányzattal) állnak jogviszonyban, a MÁV esetében viszont a fenntartó önálló részvénytársaság – még akkor is, ha állami tulajdonú –, s ezért ugyanazok a szabályok automatikusan nem vonatkoztathatók rájuk. A költségvetés tartalékkerete is elfogyott, s bár Görgey Gábor kulturális miniszter szeptember elején kifejezetten a MÁV Szimfonikus Zenekar érdekében írt levelet László Csaba pénzügyminiszternek, előrelépés mindeddig nem történt.

Fenyő Gábor, a zenekar igazgatója elmondta, ma Magyarországon a legrosszabbul fizetett szimfonikus zenekar a MÁV, sőt már a zenetanárok is megelőzik őket. A zenekari tagok átlagbére bruttó 74 ezer 300 forint, és a kilencvenöt muzsikus közül ötvenkilenc fizetése nem éri el a bruttó 90 ezer forintot. "Ennyi pénzből családot fenntartani, tisztességgel megélni lehetetlen. A zenekarban most óriási a csalódottság, több mint fél évszázados történetünk legmélyebb válságát éljük át” – mondja az igazgató, aki nem tudja, remélhetnek-e segítséget a kulturális, a pénzügyi, esetleg a MÁV Rt. felügyeletét gyakorló gazdasági és közlekedési tárcától.
A fenyegető gondok ellenére a MÁV Szimfonikusok iránt külföldön egyre nagyobb az érdeklődés. Öt éve dolgoznak együtt a magyar származású producerrel, Rudas Tiborral, akinek közvetítésével előbb a három szoprán produkciója európai turnéján kísérték Kathleen Cassello, Kallen Esperian és Cynthia Lawrence koncertjeit, majd a legendás három tenorral, José Carrerasszal, Plácido Domingóval és Luciano Pavarottival is több alkalommal együttműködhettek. Visszatérő vendégek a Libanonban évről évre megrendezésre kerülő beiteddine-i fesztiválon is, ahol többek között Kiri Te Kanawa kísérőzenekaraként léptek színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.