Klasszikus

Summa Artium díjat kapott az Erste

2011.11.29. 16:26
Ajánlom
Az egyik legfontosabb, a magyar kultúra támogatásáért kiérdemelhető elismeréssel jutalmazták az Erste Bank Hungary Zrt. erőfeszítéseit a kulturális projektek területén.

A pénzintézet a 2005-ben alapított Summa Artium Kortárs művészetért díját vehette át november 24-én, mivel évek óta következetesen és kitartóan, valamint a lehetőségeihez képest jelentős arányban támogatja a kortárs kultúrát. 

A Summa Artium Díjak a kultúrával és művészetekkel együttműködő, azokat kiemelkedő módon támogató vállalatok és magánszemélyek elismerését szolgálják. A Kortárs művészetért kategória díját a zsűri minden évben olyan vállalatnak ítéli oda, amely következetesen, kitartóan és a lehetőségeihez képest jelentős arányban juttat támogatást a kortárs kultúra számára, és a legeredetibben használta ki a kortárs művészetekkel való együttműködésben rejlő lehetőségeket.

A díj elnyerése kapcsán Danks Emese, a bank kommunikációs igazgatója kiemelte: az Erste Bank Hungary Zrt. mindenkor az igényes, értékeket hordozó kultúra mellett teszi le voksát. A bank nagy örömére szolgál, hogy kulturális szponzorációs tevékenységét az egyik legkomolyabb szakmai díjjal jutalmazták. Ez egyben azt is jelenti számukra, hogy helyes a bank támogatási politikája, stratégiája.

Az elismerés értékét tovább növeli, hogy a 11 tagú zsűri (Szauer Péter - HVG Zrt., elnök-vezérigazgató; Dávid Péter - Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara, igazgató; Dr. Kádár Gabriella - CIG-Pannonia Biztosító, vezérigazgató-helyettes; Károlyi Zsuzsanna - E.ON Hungária, kommunikációs vezető; Liptay Gabriella - kommunikációs szakember) egyhangú döntéssel ítélte azt oda a banknak.

Az Erste Bank Hungary Zrt. a hazai kulturális élet egyik legmeghatározóbb támogatója: 2008-ban a nemzetközi szinten is elismert Művészetek Palotájának lett a stratégiai támogatója. Idén a Zeneakadémiával és annak Baráti Körével közösen ösztöndíjprogramot indított, melynek köszönhetően az egyetem legtehetségesebb növendékei,lakhatási támogatáshoz juthatnak, vagy akár kurzusokon, különböző versenyeken vehetnek részt, tehát a művészi karrier felépítésében elengedhetetlen ismeretekkel vértezhetik fel magukat.

A nemzetközi bankcsoport 2004-ben alapozta meg az egyedülálló Kontakt gyűjteményét - elsősorban a közép-, kelet- és délkelet-európai régió hatvanas-hetvenes évekbeli konceptuális műveiből válogatva. A gyűjtemény kiemelt célja a közelmúlt egyik jelentős művészeti korszakának értékmentése és bemutatása a jelen generációinak. Tranzit néven közép-európai kortárs művészetet támogató programot is indított 2002-ben a bankcsoport, amelynek célja nem egyszerűen kiállítások támogatása, hanem az oktatás, az aktuális szocio-kulturális helyzet bemutatása, művészeti projektek és workshopok indítása. Az AMADEUS Művészeti Alapítvánnyal és a Pécsi Tudományegyetemmel közösen pedig kiemelten sikeres képzőművészeti ösztöndíjprogramot hozott létre és működtet az egyetem Művészeti Karának másod-, harmad- és negyedéves festő- és szobrász-hallgatói számára.

Fontos állomás volt a bank támogatási stratégiájában az is, hogy 2008-ban csatlakozott a Príma Primissima kezdeményezéshez és megalapította a Junior Prima Díj Magyar sajtó kategóriáját.

A nagyobb szabású és hosszabb távú kulturális együttműködések mellett a bank rendszeresen támogat egyéni kulturális projekteket is. Ebben az évben a Prima Primissima díjas Keleti Éva Visszapillantás című retrospektív fotókiállítását, illetve a kiállítás anyagából készült könyvet támogatta a bank. Emellett főszponzora Kulka János Akarod vagy nem című koncertturnéjának, és a Pozsonyi Piknik rendezvénysorozaton az Erkély-opera megrendezéséhez is hozzájárult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.