Klasszikus

Suono Italia

2009.06.08. 00:02
Ajánlom
Az Olasz Külkereskedelmi Intézet együttműködésben az Akusztikus Hangszergyártók Olasz Egyesületével 2009. június 16. és 18. között rendezi meg a Suono Italia – "Olaszország Hangjai” elnevezésű programsorozatot a Várban, az MTA Zenetörténeti Múzeumában.

A rendezvény olasz hangszerek kiállítását, üzleti találkozókat, interaktív szakmai szemináriumokat, illetve klasszikus- és dzsesszkoncertek keretében fellépő olasz és magyar művészek előadásait foglalja magában. A részletes program itt tölthető le.

Az olasz hangszerek

A mai olasz hangszergyártást a magas minőségű termékek, az előállításuk során alkalmazott kifinomult kézműves technikák alkalmazása és a hangszerek sajátos hangzása jellemzi. Közismert, hogy a vonós hangszereket megszólaltató legnevesebb kortárs előadóművészek olasz hangszereken játszanak. Egyes hangszerek (például a vonós hangszerek közül jópár) minőségüknek köszönhetően egyedi alkotásoknak számítanak. Gyakran valódi "műtárgyakról", exkluzív darabokról, a hangszerkészítés évszázadokon keresztül továbbadott ősi tudásának gyümölcseiről van szó.

Innovatív promóciós tevékenység

Az elmúlt években az olasz vállalkozásoknak, a hagyományos szakvásárokon (Musikmesse, Namm, Music Cina, stb.) való részvételén túl, alkalmuk nyílt az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) és az Akusztikus Hangszergyártók Olasz Egyesülete (ACISA) által szervezett innovatív promóciós eseményeken is jelen lenni. Olyan hangsúlyos kezdeményezésekről van szó, ahol a kiállítói aspektust kiegészítik egyéb olyan fontos elemek, melyek a kézműves hangszereknek - mint terméknek - a promócióját segítik, ilyen például a szakmai bemutató vagy a koncert. A 2009. évi program Budapesten a Suono Italia rendezvény keretében, az elmúlt évek tevékenységével összhangban olyan eseménysorozatot alakított ki, amely színvonalas keretek között képes a szakma és a zenészek figyelmét az olasz hangszer sajátosságaira irányítani.

Kiállítás a Zenetörténeti Múzeumban

A kiállításon - amelynek a budapesti Zenetörténeti Múzeum csodálatos környezete ad otthont -, szinte valamennyi hangszercsalád képviselteti magát: fúvós, vonós és pengetős hangszerek, stb. Különlegességnek számítanak a cremonai és a toszkán hangszergyártást képviselő hangszerek, a Salvi-hárfák, a Patricola cég klarinétjai, oboái, angolkürtjei, a Borgani szaxofonok, a castelfidardói harmonikák, melyek nemcsak megtekinthetőek, hanem meg is szólaltathatók. A hangszerkészítők jelenléte biztosítja, hogy a látogatók és a zenészek a kérdéseikre kimerítő választ kaphassanak.

Olasz hangszerek koncertelőadása

Az esemény keretében szervezett koncertek megfelelő keretet biztosítanak ahhoz, hogy a hallgatóság elmerülhessen a kortárs olasz zenei irányzatok némelyikét képviselő rendkívüli előadások élvezetében. A felcsendülő darabok közös nevezőjét az olasz zenei kultúra ezernyi megnyilvánulásának klasszikus és modern olvasata jelenti. A koncerteken előadó művészek az Olaszországban az elmúlt évtizedekben kibontakozott irányzatot képviselik. A klasszikus zenei képzettséggel rendelkező és rendkívüli nyitottságot tanúsító művészek valamennyien a kortárs klasszikus zene elkötelezettjei. Egy részük nemzetközileg is elismert előadó, a többiek pedig az olaszországi zenei élet jelentős szereplői (Gabriele Mirabassi, Stefano Cantini, Peo Alfonsi, Mauro Grossi, Mirco Patarini). A koncerteket meghívott magyar eladók előadásai fogják gazdagítani. Természetesen a koncerteken a zenészek olasz hangszereken játszanak.

Hangszergyártók és művészek találkozója, szakmai bemutatók

A koncertek szólistái a zenészekkel és a zene kedvelőivel szervezett találkozókon is részt vesznek. Ezeken az eseményeken természetesen a hangszerek készítői is jelen lesznek, akik a hangszerek felépítésének sajátosságait, illetve a hangzásukat meghatározó technikákat ismertetik. 

                                                                                 

További információ: Olasz Külkereskedelmi Intézet, tel.: (1) 266-7555, e-mail: budapest@ice.it

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Plusz

„A legelsők közt omlott össze és az utolsó lesz, ami talpra áll” – válságban a magyar zeneipar 

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.
Klasszikus

Az interneten közvetítik a János-passiót a lipcsei Tamás-templomból

A koronavírus-járvány ellenére fel fog csendülni Johann Sebastian Bach János-passiója a lipcsei Tamás-templomban nagypénteken, az eseményt az interneten élőben közvetítik, és együtt éneklésre biztatják a nézőket.
Vizuál

A népharag miatt nem pótolta a Milói Vénusz karjait a Louvre restaurátora

A karokon kívül ékszerek és festék is volt eredetileg a szobron. Kétszáz éve, 1820. április 8-án fedezte fel az alkotást egy földműves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az interneten közvetítik a János-passiót a lipcsei Tamás-templomból

A koronavírus-járvány ellenére fel fog csendülni Johann Sebastian Bach János-passiója a lipcsei Tamás-templomban nagypénteken, az eseményt az interneten élőben közvetítik, és együtt éneklésre biztatják a nézőket.
Klasszikus portré

A japán, akit szívébe zárt Magyarország: 80 éves Kobajasi Kenicsiró

Április 9-én ünnepli 80. születésnapját Kobajasi Kenicsiró japán karmester, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar örökös elnök-karnagya, a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyének győztese.
Klasszikus Művészi szabadság

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Klasszikus Hangszertár

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.