Klasszikus

"Supra firmam petram" - Csemiczky Miklós új oratóriuma

2005.07.22. 00:00
Ajánlom
A Tihanyi Bencés Apátság 2005-ben ünnepli alapításának 950. évfordulóját. Csemiczky Miklós Supra firmam petram címmel ez alkalomból oratóriumot komponált, amelynek bemutatóját 2005. szeptember 10-re tervezik.

2004 telén Dr. Érszegi Géza levéltáros főtanácsos, a középkori oklevelek tudós kutatója kereste meg a zeneszerzőt azzal a javaslattal, hogy a Tihanyi Alapítólevél szövegének felhasználásával írjon oratórikus darabot az évfordulóra. A szövegkönyvet, amely az Alapítólevél részletein kívül különféle liturgikus (magyar, latin, görög) szövegeket is tartalmaz, Dr. Korzenszky Richárddal, Tihany perjelével közösen állította össze Csemiczky Miklós. Az Alapítólevélből vett szövegrészletek igazi kuriózumok, hiszen az itt szereplő régi magyar helységnevek a legrégebbi nyelvemlékeink.

A mű felépítése:

I. tétel: Ha az Úr…
A 126. zsoltár részlete Káldi György régi nyelvezetű fordításában. Sík Sándor magyarázata a zsoltárhoz: „Isten segítsége nélkül az emberek fáradalmai hiábavalók”.

II. tétel: Kyrie
Kollektív könyörgés, a szentmise bevezető része.

III.tétel: Ave maris stella
A Mária himnusz, amelynek egyik eredeti gregorián dallamváltozatát használta fel a szerző, arra a tényre utal, hogy I. András király a monostort Szűz Mária (és Szent Ányos püspök) tiszteletére emelte. A „stella maris” (tenger csillaga) némi lokálpatriotizmussal a „magyar tengerre” is vonatkoztatható.

IV. tétel: Andreas Rex
Ebben a tételben az Alapítólevélnek az a része szerepel, amelyben az alapítás tényét hozza tudtunkra az oklevél. A „hírnököt” vagy „felolvasót” basszus szólista jeleníti meg. A tétel megszakítás nélkül torkollik a következő tételbe.

V. tétel: Tihon super Bolatin
A kórustételben az adományozott területek, helységek nevének felsorolása hallható. A szöveg Dr. Korzenszky Richárd OSB munkája, az Alapítólevél szövegének költői átfogalmazása.

VI. tétel: Királyi bőkezűséggel
Ismét a basszus szólistát halljuk, most már a király szerepében. Többes szám első személyben (királyi többesben) beszéli el az adományozást. Az ezt követő kórusrész az Alapítólevél rendkívül kedves szakasza, itt ugyanis az adományozott ingóságok, javak tételes felsorolása következik: miből mennyit kap a monostor. (Apró kultúrtörténeti adalék lehet, hogy a szöveg a 140 háznép között mindössze 1 ruhamosót említ. Hol van már az antikvitás fürdőszobás- vízvezetékes, hedonista világa!). A tétel az okmányt aláíró tanúk nevének felsorolásával végződik.

VII. tétel: Templa festis
A zárótétel első szakasza latin nyelvű Ányos-himnusz, a monostor felépültén örvendező tömeg körtánca, melyet meg- megszakít az Istent dicsőítő ének: „Sanctus, sanctus, sanctus”. A befejező szakasz a mise Agnus Dei tételének utolsó mondata: „Dona nobis pacem”, vagyis: „Adj nekünk békét”, hogy a történelem során igen sok hányattatást megélt monostor az idők végezetéig fennmaradjon.

A basszus hangra, vegyeskarra és zenekarra írt misztériumjáték címének jelentése: „erős, meg nem ingó kősziklára”. Egy a monostorban lévő régi képről származnak e szavak, nyilvánvaló utalással Krisztus kijelentésére: „Tu es Petrus… – te Péter vagy, és én erre a sziklára építem egyházamat.” A mű bemutatását az oratórium-előadásban igen járatos és Tihanyban is sokat szereplő Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus vállalta Záborszky Kálmán vezetésével. A mű létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alapprogram Zenei Szakmai Kollégiumának Házi Zeneszerzői Pályázata támogatta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Tánc

Az arcukkal is táncolnak

Anton Lachky szlovák koregoráfus paradigmát váltott a Közép-Európa Táncszínházzal közös munkafolyamatban. Bebizonyította, hogy a táncos test nem ér véget a végtagok és a törzs mozgásánál. Arcot, hangot, konkrét gesztusokat adott nekik.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hegedű

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hat szabályt.
Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.