Klasszikus

Suren Bagratuni és az NFZ

2011.10.26. 17:25
Ajánlom
Szerdán a budapesti Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, csütörtökön pedig a pécsi Kodály Központban lép fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Kocsis Zoltán vezényletével. A műsor a közelgő ünnep hangulatához illő.

Az esteken megszólal Mozart Requiemje, amelynek szólóit Rácz Rita (szoprán), Németh Judit (alt), Pataki Adorján (tenor) és Cser Péter (basszus) énekli. Bemutatják Csíky Boldizsár erdélyi zeneszerző Gulág című szimfonikus "emlékművét" is. Ez a mű nem tartozik Csíky Boldizsár fő műveinek sorába, mégis fontos alkotás - vélekedett a próbák során Kocsis Zoltán -, mert arra hívja fel a figyelmet, hogy micsoda borzalmakat élhet meg az ember, olyan dolgokért, amelyeket soha el nem követett. A maga nemében egy remekművet hallhat a közönség egy olyan szerzőtől, aki gyakorlatilag mindent tud a zenéről.

A darab egytételes nagyzenekari mű, amely 2008-ban keletkezett, ősbemutatóját Selmeczi György vezényelte a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának élén. Inspirációs forrása kétségtelenül azokban a beszámolókban keresendő, melyeket a szerző közvetlenül a túlélőktől hallott, azokról a hihetetlenül kegyetlen eseményekről, amelyek a 20. század terrorra alapozott rendszereinek megtorló színterein, az emberi méltóság meggyalázása közepette történtek meg.

Elhangzik még Sosztakovics I. csellóversenye, amelyet egy igazi világsztár, az egyik legnagyobb aktív gordonkaművész és Sosztakovics-specialista szólaltat meg, az örmény Suren Bagratuni. (A korábban meghirdetett Heinrich Schiff csellóművész betegségére tekintettel lemondta a hangversenyt.)

Bagratuni már a moszkvai konzervatóriumi tanulóévei alatt ezüst érmet nyert az 1986. évi nemzetközi Csajkovszkij-versenyen, és ezzel elindult egyedülálló nemzetközi szólista, és kamarazenész karrierje. Az örményországi Jerevánban született, és zenei tanulmányait hétéves korában kezdte. Számos hazai és nemzetközi versenyen elért győzelmei után a moszkvai konzervatóriumban, majd az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait. Tanárai olyan legendás gordonkaművészek voltak, mint Daniel Shafran, Natalia Sakovszkaja és Laurence Lesser. A világ legnagyobb hangversenytermeiben koncertezett: Moszkva, Szentpétervár, európai nagyvárosok, Johannesburg, a Carnegie Hall Weill hangversenyterme, a bostoni Jordan-terem.

Az I. csellóversenyt Sosztakovics 1959 nyarán fejezte be, és október 4-én már a bemutatóra is sor kerülhetett: a Leningrádi Szimfonikusokat Jevgenyij Mravinszkij vezényelte, a szólót pedig az a Msztyiszlav Rosztropovics játszotta, akinek a mű ajánlása is szól.

Nemzeti Filharmonikusok

2011. október 26. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2011. október 27. 19:30 Kodály Központ (Pécs)

Km.: Suren Bagratuni (gordonka), Rácz Rita (szoprán), Németh Judit (alt), Pataki Adorján (tenor), Cser Péter (basszus), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás)
Vez.: Kocsis Zoltán

Csíky Boldizsár: Gulág (magyarországi bemutató)
Sosztakovics: I. csellóverseny, Esz-dúr, op. 107
Mozart: Requiem, K. 626

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.