Klasszikus

Suren Bagratuni és az NFZ

2011.10.26. 17:25
Ajánlom
Szerdán a budapesti Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, csütörtökön pedig a pécsi Kodály Központban lép fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Kocsis Zoltán vezényletével. A műsor a közelgő ünnep hangulatához illő.

Az esteken megszólal Mozart Requiemje, amelynek szólóit Rácz Rita (szoprán), Németh Judit (alt), Pataki Adorján (tenor) és Cser Péter (basszus) énekli. Bemutatják Csíky Boldizsár erdélyi zeneszerző Gulág című szimfonikus "emlékművét" is. Ez a mű nem tartozik Csíky Boldizsár fő műveinek sorába, mégis fontos alkotás - vélekedett a próbák során Kocsis Zoltán -, mert arra hívja fel a figyelmet, hogy micsoda borzalmakat élhet meg az ember, olyan dolgokért, amelyeket soha el nem követett. A maga nemében egy remekművet hallhat a közönség egy olyan szerzőtől, aki gyakorlatilag mindent tud a zenéről.

A darab egytételes nagyzenekari mű, amely 2008-ban keletkezett, ősbemutatóját Selmeczi György vezényelte a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának élén. Inspirációs forrása kétségtelenül azokban a beszámolókban keresendő, melyeket a szerző közvetlenül a túlélőktől hallott, azokról a hihetetlenül kegyetlen eseményekről, amelyek a 20. század terrorra alapozott rendszereinek megtorló színterein, az emberi méltóság meggyalázása közepette történtek meg.

Elhangzik még Sosztakovics I. csellóversenye, amelyet egy igazi világsztár, az egyik legnagyobb aktív gordonkaművész és Sosztakovics-specialista szólaltat meg, az örmény Suren Bagratuni. (A korábban meghirdetett Heinrich Schiff csellóművész betegségére tekintettel lemondta a hangversenyt.)

Bagratuni már a moszkvai konzervatóriumi tanulóévei alatt ezüst érmet nyert az 1986. évi nemzetközi Csajkovszkij-versenyen, és ezzel elindult egyedülálló nemzetközi szólista, és kamarazenész karrierje. Az örményországi Jerevánban született, és zenei tanulmányait hétéves korában kezdte. Számos hazai és nemzetközi versenyen elért győzelmei után a moszkvai konzervatóriumban, majd az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait. Tanárai olyan legendás gordonkaművészek voltak, mint Daniel Shafran, Natalia Sakovszkaja és Laurence Lesser. A világ legnagyobb hangversenytermeiben koncertezett: Moszkva, Szentpétervár, európai nagyvárosok, Johannesburg, a Carnegie Hall Weill hangversenyterme, a bostoni Jordan-terem.

Az I. csellóversenyt Sosztakovics 1959 nyarán fejezte be, és október 4-én már a bemutatóra is sor kerülhetett: a Leningrádi Szimfonikusokat Jevgenyij Mravinszkij vezényelte, a szólót pedig az a Msztyiszlav Rosztropovics játszotta, akinek a mű ajánlása is szól.

Nemzeti Filharmonikusok

2011. október 26. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2011. október 27. 19:30 Kodály Központ (Pécs)

Km.: Suren Bagratuni (gordonka), Rácz Rita (szoprán), Németh Judit (alt), Pataki Adorján (tenor), Cser Péter (basszus), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás)
Vez.: Kocsis Zoltán

Csíky Boldizsár: Gulág (magyarországi bemutató)
Sosztakovics: I. csellóverseny, Esz-dúr, op. 107
Mozart: Requiem, K. 626

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.