Klasszikus

Suren Bagratuni és az NFZ

2011.10.26. 17:25
Ajánlom
Szerdán a budapesti Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, csütörtökön pedig a pécsi Kodály Központban lép fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Kocsis Zoltán vezényletével. A műsor a közelgő ünnep hangulatához illő.

Az esteken megszólal Mozart Requiemje, amelynek szólóit Rácz Rita (szoprán), Németh Judit (alt), Pataki Adorján (tenor) és Cser Péter (basszus) énekli. Bemutatják Csíky Boldizsár erdélyi zeneszerző Gulág című szimfonikus "emlékművét" is. Ez a mű nem tartozik Csíky Boldizsár fő műveinek sorába, mégis fontos alkotás - vélekedett a próbák során Kocsis Zoltán -, mert arra hívja fel a figyelmet, hogy micsoda borzalmakat élhet meg az ember, olyan dolgokért, amelyeket soha el nem követett. A maga nemében egy remekművet hallhat a közönség egy olyan szerzőtől, aki gyakorlatilag mindent tud a zenéről.

A darab egytételes nagyzenekari mű, amely 2008-ban keletkezett, ősbemutatóját Selmeczi György vezényelte a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának élén. Inspirációs forrása kétségtelenül azokban a beszámolókban keresendő, melyeket a szerző közvetlenül a túlélőktől hallott, azokról a hihetetlenül kegyetlen eseményekről, amelyek a 20. század terrorra alapozott rendszereinek megtorló színterein, az emberi méltóság meggyalázása közepette történtek meg.

Elhangzik még Sosztakovics I. csellóversenye, amelyet egy igazi világsztár, az egyik legnagyobb aktív gordonkaművész és Sosztakovics-specialista szólaltat meg, az örmény Suren Bagratuni. (A korábban meghirdetett Heinrich Schiff csellóművész betegségére tekintettel lemondta a hangversenyt.)

Bagratuni már a moszkvai konzervatóriumi tanulóévei alatt ezüst érmet nyert az 1986. évi nemzetközi Csajkovszkij-versenyen, és ezzel elindult egyedülálló nemzetközi szólista, és kamarazenész karrierje. Az örményországi Jerevánban született, és zenei tanulmányait hétéves korában kezdte. Számos hazai és nemzetközi versenyen elért győzelmei után a moszkvai konzervatóriumban, majd az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait. Tanárai olyan legendás gordonkaművészek voltak, mint Daniel Shafran, Natalia Sakovszkaja és Laurence Lesser. A világ legnagyobb hangversenytermeiben koncertezett: Moszkva, Szentpétervár, európai nagyvárosok, Johannesburg, a Carnegie Hall Weill hangversenyterme, a bostoni Jordan-terem.

Az I. csellóversenyt Sosztakovics 1959 nyarán fejezte be, és október 4-én már a bemutatóra is sor kerülhetett: a Leningrádi Szimfonikusokat Jevgenyij Mravinszkij vezényelte, a szólót pedig az a Msztyiszlav Rosztropovics játszotta, akinek a mű ajánlása is szól.

Nemzeti Filharmonikusok

2011. október 26. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2011. október 27. 19:30 Kodály Központ (Pécs)

Km.: Suren Bagratuni (gordonka), Rácz Rita (szoprán), Németh Judit (alt), Pataki Adorján (tenor), Cser Péter (basszus), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás)
Vez.: Kocsis Zoltán

Csíky Boldizsár: Gulág (magyarországi bemutató)
Sosztakovics: I. csellóverseny, Esz-dúr, op. 107
Mozart: Requiem, K. 626

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.