Klasszikus

Sűrű évad elé néz a MÁV Szimfonikus Zenekar

2003.09.18. 00:00
Ajánlom
Az idén 58. bérleti évadját megkezdő együttes ebben a szezonban a már évek óta bevált műsorelemek megtartása mellett számos újdonságot és meglepetést is tartogat közönségének.

Ilyn újdonság lesz majd Astor Piazzola zenéjének megjelenése a MÁV-koncerteken, vagy például Yaron Gottfried izraeli karmester vendégszereplése, akinek koncertjén egy kortárs izraeli zeneszerző kantátájának magyarországi bemutatójára is sor kerül. Folytatódik a zenekar együttműködése a Nemzeti Énekkarral, amelynek keretében Dvořák Stabat Mater-e hangzik fel két alkalommal, egyszer a FIlharmonikusok, egyszer pedig a MÁV bérletében Ondrej Lenard, illetve Gál Tamás vezényletével.

Mindkét zeneakadémiai bérlet - az Erdélyi Miklós-bérlet és Lukács Miklós-bérlet - tartalmaz egy ajándék-koncertet is, s folytatódik a zenekar ifjúsági sorozata is, az idén tízéves „Unokák és nagyszülők hangversenyei” a Honvédelmi Minisztérium Művelődési Házában, illetve a Zeneakadémián.

Új helyszínnel is gazdagodik idén a programfüzet kínálata: a Közlekedési Múzeum legszebb kiállítótermeében - az ún. Hosszcsarnokban - a szezon során négy alkalommal adnak kamarazenei hangversenyt a MÁV Szimfonikus Zenekar muzsikusai.

A karmesteri pódiumon a magyar élvonal képviselői állnak majd: Lukács Ervin, Kovács János, Medveczky Ádám, Antal Mátyás, Hamar Zsolt, Hollerung Gábor és persze Gál Tamás, a zenekar vezető karmestere, aki nemrég tért haza tajvani vendégszerepléséről. A külföldi vendégkarmesterek között egy év szünet után ismét fellép Jurij Szimonov; hosszú szünet után itt lesz Uri Mayer, a magyar közönség egyik régi kedvence, a már említett izraeli vendég és a fiatal osztrák Guido Mancusi, a zenekar felfedezettje. A szólisták hosszú sorában olyan hazai „nagyok” mellett, mint Jandó Jenő, Onczay Csaba, megtaláljuk a 2001-es Szigeti József Hegedűverseny győztesét, Kokas Katalint, Oravecz György zongoraművészt, Kiss József oboa- és Szőke Zoltán kürtművészt, de hű marad a zenekar ahhoz a hagyományhoz is, hogy szólószerephez juttatja saját legkiválóbb muzsikusait: ezúttal négy fúvóst Mozart Sinfonia Concertante c. művében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.