Klasszikus

Sűrű évad elé néz a MÁV Szimfonikus Zenekar

2003.09.18. 00:00
Ajánlom
Az idén 58. bérleti évadját megkezdő együttes ebben a szezonban a már évek óta bevált műsorelemek megtartása mellett számos újdonságot és meglepetést is tartogat közönségének.

Ilyn újdonság lesz majd Astor Piazzola zenéjének megjelenése a MÁV-koncerteken, vagy például Yaron Gottfried izraeli karmester vendégszereplése, akinek koncertjén egy kortárs izraeli zeneszerző kantátájának magyarországi bemutatójára is sor kerül. Folytatódik a zenekar együttműködése a Nemzeti Énekkarral, amelynek keretében Dvořák Stabat Mater-e hangzik fel két alkalommal, egyszer a FIlharmonikusok, egyszer pedig a MÁV bérletében Ondrej Lenard, illetve Gál Tamás vezényletével.

Mindkét zeneakadémiai bérlet - az Erdélyi Miklós-bérlet és Lukács Miklós-bérlet - tartalmaz egy ajándék-koncertet is, s folytatódik a zenekar ifjúsági sorozata is, az idén tízéves „Unokák és nagyszülők hangversenyei” a Honvédelmi Minisztérium Művelődési Házában, illetve a Zeneakadémián.

Új helyszínnel is gazdagodik idén a programfüzet kínálata: a Közlekedési Múzeum legszebb kiállítótermeében - az ún. Hosszcsarnokban - a szezon során négy alkalommal adnak kamarazenei hangversenyt a MÁV Szimfonikus Zenekar muzsikusai.

A karmesteri pódiumon a magyar élvonal képviselői állnak majd: Lukács Ervin, Kovács János, Medveczky Ádám, Antal Mátyás, Hamar Zsolt, Hollerung Gábor és persze Gál Tamás, a zenekar vezető karmestere, aki nemrég tért haza tajvani vendégszerepléséről. A külföldi vendégkarmesterek között egy év szünet után ismét fellép Jurij Szimonov; hosszú szünet után itt lesz Uri Mayer, a magyar közönség egyik régi kedvence, a már említett izraeli vendég és a fiatal osztrák Guido Mancusi, a zenekar felfedezettje. A szólisták hosszú sorában olyan hazai „nagyok” mellett, mint Jandó Jenő, Onczay Csaba, megtaláljuk a 2001-es Szigeti József Hegedűverseny győztesét, Kokas Katalint, Oravecz György zongoraművészt, Kiss József oboa- és Szőke Zoltán kürtművészt, de hű marad a zenekar ahhoz a hagyományhoz is, hogy szólószerephez juttatja saját legkiválóbb muzsikusait: ezúttal négy fúvóst Mozart Sinfonia Concertante c. művében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.