Klasszikus

Svéd csavar és finn tor

2004.08.16. 00:00
Ajánlom
Avagy: mit keres négy piros tanga a zenekari árokban? Máskor talán több is van ott. Csakhogy akkor a kedves kolleginák viselik őket hosszú, fekete szoknyájuk, illetve nadrágjuk alatt, nem pedig csak úgy szabadon lityegnek-lötyögnek-röhögnek az Operaház zenekari árkának padlóján. Persze az ilyesfajta pirosneműk le is kerülhetnek. Csakhogy akkor a kedves kolleginákról, nem pedig a színpadról, férfiak mellényzsebeiből előrángatva, árván é svédtelenül.

Kármenhez passzol a kármin: a bugyik a „Carmen?!” című koreográfia elemei voltak augusztus 13-án és 14-én a Magyar Állami Operaházban a Stockholm 59º North táncegyüttes előadásán. A táncest a „Svédületes” nevet viselő egész éves svéd-magyar programsorozat, valamint a Budafest, Nyári Opera- és Balett Fesztivál részeként valósult meg. Az előadáson a már említett társulat mellett finn, norvég és magyar művészek léptek fel.

A műsor igazi terülj-terülj svédasztalkám volt: a pas de deux-től a szólóimprovizáción át a csoportos koreográfiáig mindent találhattunk benne, mi csak szem-szájnak ingere. A legtöbb darabot humorosnak szánták, de nem egy akadt, ami inkább blődre sikerült. A „Carmen?!” üdítő kivételnek számított: Nicolaus Fotiadis, Aleksander Nikolaev, Jan-Erik Wilkström és Johannes Öhman közül mikor melyikük alakult át „Carmenné” vagy más szereplővé Kenneth Kvaström koreográfiájában, hol sértett férfit, hol csábító asszonyt, hol csak az érzelmek hullámzását játszva, sok nevetésre adva okot a kisszámú közönségnek.

Finnomabb összhangra számítottam Iiro Rantala és Tommi Kitti közös produkciójában, amelyet maga a zeneszerző és a koreográfus adott elő. Szürke tónus volt az előadás címe, és valóban: nem sok izgalmas történt benne. Akadt egy-két szép egybecsengés; amikor azonban a balettos elkezdett egy kistercet pötyögni a zongorán, a zenész pedig megpróbált lemenni grande pliébe, úgy éreztem magam, mint egy kapatos gimnáziumi színjátszókör jutalomjátékán. Meglepődtem viszont, hogy nem lehetetlen, még csak nem is különös dolog Goldberg Áriájára táncot készíteni. Mint szinte minden pas de deux, ez sem volt más, mint variációk egy témára, persze nem a bachira, hanem a férfi-nő iszony-viszonyra. Fényben és Árnyékban.

Volt a színpadon sok holmi, azokat viselte némely táncos stockholmi. Egerházi Attila koreográfiájában például Olga Rjabikova és Minna Tervamäki vonós hangszertesthez hasonló jelmezt kis szoknyával, festett f-lukkal. Az utóbbi hölgy volt egyébként az est házigazdája. A műsor elején Solymosi Tamással táncolt pas de deux-t.

Jorma Uotinen is, az 54 éves finn koreográfus, nem mellesleg férfi, meglehetősen extrém látványt nyújtott. Viselt egy pólót, amire rápingálta a saját nevét, majd szétszaggatta, hogy jobban látsszon a dekoltázsa, valamint egy szép, nagy, piros abroncsos szoknyát. Ja, és számos széket. Ez utóbbiakat a karján. Így volt ő Verdi zenéjére díva, pedig amikor először jelent meg a színpadon, munkásnadrágjában úgy festett, mint aki csak pakolni van meghívva. Ki gondolta, hogy a székeket előbb-utóbb magára veszi?

Volt, akinek még ennyi sem jutott: az est záró számában az egyik szereplő Ádám-kosztümben jelent meg a színpadon. Körötte a norvég leányok zseblámpákkal, akik sohasem nevettek, de nem is nagyon mosolyogtak. Bezzeg a nézők! A csábítás és a megsvédítés különböző módjait négy férfi és négy nő gyakorolta egymás, illetve tapasztalta saját bőrén Paul Lightfoot koreográfiájában.

Svédül, de nem utolsósorban egy szervezetlen, ám annál vidámabb, az este hangulatához jól illő meghajlást láthattunk. Innen tudtuk, hogy az előadásnak (nor)vége.

(2004. augusztus 14. 19:00, Magyar Állami Operaház – Nordic Stars Balettgála; Lehár F.-R. Hynd: A víg özvegy; Bach-K. Pastor: Fényben és árnyékban; Shcedrin-K. Kvanström: „Carmen?!”; Verdi-J. Uotinen: Diva; I. Rantala-T- Kitti: Szürke tónus; Sibelius-Egerházi Attila: Festett szivárvány, Svéd népzene; Mats Ek: Pas de danse; P. Lightfoot-Sol Léon: Sh-boom; km.: Stockholm 59° North, Norvég Nemzeti Balett és szólótáncosok)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.