Klasszikus

Svéd csavar és finn tor

2004.08.16. 00:00
Ajánlom
Avagy: mit keres négy piros tanga a zenekari árokban? Máskor talán több is van ott. Csakhogy akkor a kedves kolleginák viselik őket hosszú, fekete szoknyájuk, illetve nadrágjuk alatt, nem pedig csak úgy szabadon lityegnek-lötyögnek-röhögnek az Operaház zenekari árkának padlóján. Persze az ilyesfajta pirosneműk le is kerülhetnek. Csakhogy akkor a kedves kolleginákról, nem pedig a színpadról, férfiak mellényzsebeiből előrángatva, árván é svédtelenül.

Kármenhez passzol a kármin: a bugyik a „Carmen?!” című koreográfia elemei voltak augusztus 13-án és 14-én a Magyar Állami Operaházban a Stockholm 59º North táncegyüttes előadásán. A táncest a „Svédületes” nevet viselő egész éves svéd-magyar programsorozat, valamint a Budafest, Nyári Opera- és Balett Fesztivál részeként valósult meg. Az előadáson a már említett társulat mellett finn, norvég és magyar művészek léptek fel.

A műsor igazi terülj-terülj svédasztalkám volt: a pas de deux-től a szólóimprovizáción át a csoportos koreográfiáig mindent találhattunk benne, mi csak szem-szájnak ingere. A legtöbb darabot humorosnak szánták, de nem egy akadt, ami inkább blődre sikerült. A „Carmen?!” üdítő kivételnek számított: Nicolaus Fotiadis, Aleksander Nikolaev, Jan-Erik Wilkström és Johannes Öhman közül mikor melyikük alakult át „Carmenné” vagy más szereplővé Kenneth Kvaström koreográfiájában, hol sértett férfit, hol csábító asszonyt, hol csak az érzelmek hullámzását játszva, sok nevetésre adva okot a kisszámú közönségnek.

Finnomabb összhangra számítottam Iiro Rantala és Tommi Kitti közös produkciójában, amelyet maga a zeneszerző és a koreográfus adott elő. Szürke tónus volt az előadás címe, és valóban: nem sok izgalmas történt benne. Akadt egy-két szép egybecsengés; amikor azonban a balettos elkezdett egy kistercet pötyögni a zongorán, a zenész pedig megpróbált lemenni grande pliébe, úgy éreztem magam, mint egy kapatos gimnáziumi színjátszókör jutalomjátékán. Meglepődtem viszont, hogy nem lehetetlen, még csak nem is különös dolog Goldberg Áriájára táncot készíteni. Mint szinte minden pas de deux, ez sem volt más, mint variációk egy témára, persze nem a bachira, hanem a férfi-nő iszony-viszonyra. Fényben és Árnyékban.

Volt a színpadon sok holmi, azokat viselte némely táncos stockholmi. Egerházi Attila koreográfiájában például Olga Rjabikova és Minna Tervamäki vonós hangszertesthez hasonló jelmezt kis szoknyával, festett f-lukkal. Az utóbbi hölgy volt egyébként az est házigazdája. A műsor elején Solymosi Tamással táncolt pas de deux-t.

Jorma Uotinen is, az 54 éves finn koreográfus, nem mellesleg férfi, meglehetősen extrém látványt nyújtott. Viselt egy pólót, amire rápingálta a saját nevét, majd szétszaggatta, hogy jobban látsszon a dekoltázsa, valamint egy szép, nagy, piros abroncsos szoknyát. Ja, és számos széket. Ez utóbbiakat a karján. Így volt ő Verdi zenéjére díva, pedig amikor először jelent meg a színpadon, munkásnadrágjában úgy festett, mint aki csak pakolni van meghívva. Ki gondolta, hogy a székeket előbb-utóbb magára veszi?

Volt, akinek még ennyi sem jutott: az est záró számában az egyik szereplő Ádám-kosztümben jelent meg a színpadon. Körötte a norvég leányok zseblámpákkal, akik sohasem nevettek, de nem is nagyon mosolyogtak. Bezzeg a nézők! A csábítás és a megsvédítés különböző módjait négy férfi és négy nő gyakorolta egymás, illetve tapasztalta saját bőrén Paul Lightfoot koreográfiájában.

Svédül, de nem utolsósorban egy szervezetlen, ám annál vidámabb, az este hangulatához jól illő meghajlást láthattunk. Innen tudtuk, hogy az előadásnak (nor)vége.

(2004. augusztus 14. 19:00, Magyar Állami Operaház – Nordic Stars Balettgála; Lehár F.-R. Hynd: A víg özvegy; Bach-K. Pastor: Fényben és árnyékban; Shcedrin-K. Kvanström: „Carmen?!”; Verdi-J. Uotinen: Diva; I. Rantala-T- Kitti: Szürke tónus; Sibelius-Egerházi Attila: Festett szivárvány, Svéd népzene; Mats Ek: Pas de danse; P. Lightfoot-Sol Léon: Sh-boom; km.: Stockholm 59° North, Norvég Nemzeti Balett és szólótáncosok)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.