Klasszikus

Sydney-ben gyülekező zongoristák

2008.07.17. 00:00
Ajánlom
2008. július 16. és augusztus 3. között rendezik meg a világ egyik legnagyobb és legnevesebb zongoraversenyét, a Sydney International Piano Competition of Australia-t. Az első versenyt 1977-ben tartották az ausztrál nagyvárosban, ezt követte az 1981-es, 1985-ös és 1988-as megmérettetés, azóta pedig négyévente kerül sor az eseményre.

A díjnyertesek között több magyar is szerepel: 1977-ben Jandó Jenő, 1981-ben pedig Hegedűs Endre kapott díjat. A 2008-as verseny összesen öt fordulóból áll, amelyre 240 18 és 30 év közötti zongorista jelentkezett. Az első forduló egy előselejtező volt. Január, február, és március hónapban Prof. Warren Thomson OAM zsűrielnök és kollégái végigutazták a világot Sydney-től, Shanghai-on és Bécsen át New Yorkig, hogy kiválogassák azt a 36 résztvevőt, akik elindulhatnak a versenyen. Így öt kínai, öt ausztrál, négy amerikai, egy izraeli, négy japán, két dél-koreai, öt orosz, egy taiwani, egy lengyel, egy angol, egy portugál, egy kazakhsztáni, három olasz, egy spanyol és egy magyar versenyző, Fülei Balázs szerepel a névsorban, aki egy hónapja szerezte meg zongoraművész, -tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A sydney-i verseny első fordulója két részből áll, ahol kétszer 20 percet kell játszania a mind a 36 versenyzőnek. A második fordulóba jutott 20 zongoristának 40 perces műsort kell adnia. Az elődöntőbe, vagyis a harmadik fordulóba 12-en jutnak, ahol az 50 perces szólózongora-játék mellett a kamarazenei jártasságot is bizonyítani kell, mégpedig egy vonóstrió előadásakor. A döntőbe hat versenyző jut, ahol két zongoraversenyt kell játszani a Sydney-i Szimfonikus Zenekarral, amelyből az egyik egy Mozart versenymű (vezényel Nicholas Milton), a másik pedig egy szabadon választott zongoraverseny a 19. és 20. század irodalmából (vezényel Kirill Karabits).

A verseny első három fordulója a sydney-i Seymour Centerben zajlik, a döntők pedig a híres Sydney Operaház koncerttermében. A verseny első díja 25.000 ausztrál dollár, valamint egy három évre szóló koncertszerződés, illetve egy azonnali, másfél hónapos koncertturné a kontinensen. A zsűri elnöke Prof. Warren Thomson OAM, a zsűri további tagjai Prof. Michael Brimer, Manana Doidjashvili, Acquiles Delle-Vigne, Norma Fisher, Alexander Jenner, Choong-Mo Kang, Ian Munro, Arie Vardi és Prof. Zhou Guangren.

A versenyről bővebb információ a www.sipca.com.au internetes oldalon olvasható, illetve élő közvetítés tekinthető meg a www.abc.net.au/classic/sipca szájton, ahol a versenyzőkről is egy-egy rövid életrajz is olvasható. Az eseményt ausztrália- és világszerte közvetíti a helyi TV és rádió. Hazánk egyetlen képviselője 17-én és 19-én lesz hallható, magyarországi idő szerint reggel nyolc órakor a ezen az oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.