Klasszikus

Sydney-ben gyülekező zongoristák

2008.07.17. 00:00
Ajánlom
2008. július 16. és augusztus 3. között rendezik meg a világ egyik legnagyobb és legnevesebb zongoraversenyét, a Sydney International Piano Competition of Australia-t. Az első versenyt 1977-ben tartották az ausztrál nagyvárosban, ezt követte az 1981-es, 1985-ös és 1988-as megmérettetés, azóta pedig négyévente kerül sor az eseményre.

A díjnyertesek között több magyar is szerepel: 1977-ben Jandó Jenő, 1981-ben pedig Hegedűs Endre kapott díjat. A 2008-as verseny összesen öt fordulóból áll, amelyre 240 18 és 30 év közötti zongorista jelentkezett. Az első forduló egy előselejtező volt. Január, február, és március hónapban Prof. Warren Thomson OAM zsűrielnök és kollégái végigutazták a világot Sydney-től, Shanghai-on és Bécsen át New Yorkig, hogy kiválogassák azt a 36 résztvevőt, akik elindulhatnak a versenyen. Így öt kínai, öt ausztrál, négy amerikai, egy izraeli, négy japán, két dél-koreai, öt orosz, egy taiwani, egy lengyel, egy angol, egy portugál, egy kazakhsztáni, három olasz, egy spanyol és egy magyar versenyző, Fülei Balázs szerepel a névsorban, aki egy hónapja szerezte meg zongoraművész, -tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A sydney-i verseny első fordulója két részből áll, ahol kétszer 20 percet kell játszania a mind a 36 versenyzőnek. A második fordulóba jutott 20 zongoristának 40 perces műsort kell adnia. Az elődöntőbe, vagyis a harmadik fordulóba 12-en jutnak, ahol az 50 perces szólózongora-játék mellett a kamarazenei jártasságot is bizonyítani kell, mégpedig egy vonóstrió előadásakor. A döntőbe hat versenyző jut, ahol két zongoraversenyt kell játszani a Sydney-i Szimfonikus Zenekarral, amelyből az egyik egy Mozart versenymű (vezényel Nicholas Milton), a másik pedig egy szabadon választott zongoraverseny a 19. és 20. század irodalmából (vezényel Kirill Karabits).

A verseny első három fordulója a sydney-i Seymour Centerben zajlik, a döntők pedig a híres Sydney Operaház koncerttermében. A verseny első díja 25.000 ausztrál dollár, valamint egy három évre szóló koncertszerződés, illetve egy azonnali, másfél hónapos koncertturné a kontinensen. A zsűri elnöke Prof. Warren Thomson OAM, a zsűri további tagjai Prof. Michael Brimer, Manana Doidjashvili, Acquiles Delle-Vigne, Norma Fisher, Alexander Jenner, Choong-Mo Kang, Ian Munro, Arie Vardi és Prof. Zhou Guangren.

A versenyről bővebb információ a www.sipca.com.au internetes oldalon olvasható, illetve élő közvetítés tekinthető meg a www.abc.net.au/classic/sipca szájton, ahol a versenyzőkről is egy-egy rövid életrajz is olvasható. Az eseményt ausztrália- és világszerte közvetíti a helyi TV és rádió. Hazánk egyetlen képviselője 17-én és 19-én lesz hallható, magyarországi idő szerint reggel nyolc órakor a ezen az oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„A művészeten sírni kiváltság” – Vásáry Tamás 85 éves

Augusztus 11-én nyolcvanöt éves Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István Rend birtokosa, a nemzet művésze.
Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus esterházy-kastély

Haydn szabadságra megy

A kismartoni Esterházy-kastély augusztusi piknikkoncertjén Avi Avital mandolinművész és a Haydn Filharmónai zenészei hívják olasz körútra a hallgatóságot.
Klasszikus videó

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.