Klasszikus

Sydney-ben gyülekező zongoristák

2008.07.17. 00:00
Ajánlom
2008. július 16. és augusztus 3. között rendezik meg a világ egyik legnagyobb és legnevesebb zongoraversenyét, a Sydney International Piano Competition of Australia-t. Az első versenyt 1977-ben tartották az ausztrál nagyvárosban, ezt követte az 1981-es, 1985-ös és 1988-as megmérettetés, azóta pedig négyévente kerül sor az eseményre.

A díjnyertesek között több magyar is szerepel: 1977-ben Jandó Jenő, 1981-ben pedig Hegedűs Endre kapott díjat. A 2008-as verseny összesen öt fordulóból áll, amelyre 240 18 és 30 év közötti zongorista jelentkezett. Az első forduló egy előselejtező volt. Január, február, és március hónapban Prof. Warren Thomson OAM zsűrielnök és kollégái végigutazták a világot Sydney-től, Shanghai-on és Bécsen át New Yorkig, hogy kiválogassák azt a 36 résztvevőt, akik elindulhatnak a versenyen. Így öt kínai, öt ausztrál, négy amerikai, egy izraeli, négy japán, két dél-koreai, öt orosz, egy taiwani, egy lengyel, egy angol, egy portugál, egy kazakhsztáni, három olasz, egy spanyol és egy magyar versenyző, Fülei Balázs szerepel a névsorban, aki egy hónapja szerezte meg zongoraművész, -tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A sydney-i verseny első fordulója két részből áll, ahol kétszer 20 percet kell játszania a mind a 36 versenyzőnek. A második fordulóba jutott 20 zongoristának 40 perces műsort kell adnia. Az elődöntőbe, vagyis a harmadik fordulóba 12-en jutnak, ahol az 50 perces szólózongora-játék mellett a kamarazenei jártasságot is bizonyítani kell, mégpedig egy vonóstrió előadásakor. A döntőbe hat versenyző jut, ahol két zongoraversenyt kell játszani a Sydney-i Szimfonikus Zenekarral, amelyből az egyik egy Mozart versenymű (vezényel Nicholas Milton), a másik pedig egy szabadon választott zongoraverseny a 19. és 20. század irodalmából (vezényel Kirill Karabits).

A verseny első három fordulója a sydney-i Seymour Centerben zajlik, a döntők pedig a híres Sydney Operaház koncerttermében. A verseny első díja 25.000 ausztrál dollár, valamint egy három évre szóló koncertszerződés, illetve egy azonnali, másfél hónapos koncertturné a kontinensen. A zsűri elnöke Prof. Warren Thomson OAM, a zsűri további tagjai Prof. Michael Brimer, Manana Doidjashvili, Acquiles Delle-Vigne, Norma Fisher, Alexander Jenner, Choong-Mo Kang, Ian Munro, Arie Vardi és Prof. Zhou Guangren.

A versenyről bővebb információ a www.sipca.com.au internetes oldalon olvasható, illetve élő közvetítés tekinthető meg a www.abc.net.au/classic/sipca szájton, ahol a versenyzőkről is egy-egy rövid életrajz is olvasható. Az eseményt ausztrália- és világszerte közvetíti a helyi TV és rádió. Hazánk egyetlen képviselője 17-én és 19-én lesz hallható, magyarországi idő szerint reggel nyolc órakor a ezen az oldalon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.