Klasszikus

Sylvain Cambreling először a BFZ élén

2004.02.20. 00:00
Ajánlom
A kétszer is az Év Karmesterének választott és az Európai Karmester Díjjal kitüntetett világhírű francia dirigens, Sylvain Cambreling vezényli a Fesztiválzenekart a Liszt Ferenc Zeneakadémián február 27-28-án.

A műsoron Debussy Három zenekari képe mellett ritkán hallható zenei csemegék szerepelnek: Hanns Eisler 1940 komponált Öt zenekari darabja, Paul Hindemith V. György angol király halála alkalmából, 1936-ban brácsára és zenekarra írt gyönyörű Gyászzenéje, valamint Kurtág György 1954-ben, zeneakadémiai diplomamunkaként írt Brácsaversenyének egytételes változata. A szólista a norvég brácsaművész, Lars Anders Tomter.

Sylvain Cambreling, az 1948-ban a franciaországi Amiens-ben született karmester a nemzetközi zenei élet izgalmas, sokoldalú egyénisége: repertoárja a barokktól korunk zenéjéig 70 operát (!) és 400 zenekari művet ölel fel. Az új zene avatott interpretátora, az Európai Karmester Díj kitüntetettje, 1994-ben és 2000-ben az Opernwelt folyóirat az év karmesterének választotta. 1976-tól 1981-ig Boulez meghívására az Ensemble InterContemporain állandó vendégkarmestere, 1981-tól a brüsszeli La Monnaie operaház zeneigazgatója. 1985-től a Salzburgi Ünnepi Játékok egyik legfoglalkoztatottabb sztárkarmestere, 1993-97 között a Frankfurti Operaház intendánsa és zeneigazgatója. Jelenleg a Délnémet Rádiózenekar (SWR) vezető karmestere és a kortárs zenére specializálódott Klangforum Wien első vendégkarmestere. Fontos produkciókat irányított a Milánói Scalától a New York-i Metropolitanen át a bécsi Staatsoperig a nagy operaházakban, visszatérő vendég a vezető szimfonikus zenekaroknál (Bécsi és Berlini Filharmonikusok, BBC Szimfonikus Zenekara, Clevelandi Zenekar, Orchestre de Paris, stb.).

A kiváló norvég brácsaművész Lars Anders Tomter párhuzamosan folytatta hegedű- és brácsatanulmányait (az előbbieket többek között Végh Sándornál, Salzburgban). Az 1984-es budapesti nemzetközi brácsaversenyen nyert díj után karrierje gyorsan ívelt felfelé, ma hangszere egyik legkiválóbb művészeként tartják számon. Rendszeres résztvevője a jelentős nemzetközi zenei fesztiváloknak (BBC Proms, Lockenhaus, Schleswig-Holstein, Bad Kissingen) és fontos zenei központoknak (Berlin, Bécs, New York, London, Párizs stb.). Tomter az Oslói Zeneakadémia professzora, a norvégiai Risor Kamarazenei Fesztivál vezetője. Lemezeit a Naxos, a Virgin Classics és a Chandos cégek számára készíti. Egy 1590-ben készült Gasparo de Salo hangszeren játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.