Klasszikus

Symphonia Hungarorum

2006.01.19. 00:00
Ajánlom
A Symphonia Hungagorum – Magyar Szimfonikus Körkép 2006 sorozat január 23-án veszi kezdetét a Nemzeti Hangversenyteremben. A program keretében az ország szimfonikus zenekarai adnak egy-egy koncertet.

A Nemzeti Hangversenyterem próbaüzemének ideje alatt egymásnak adták a „kilincset” az ország vezető szimfonikus zenekarai. S hogy valóban jó ötlet volt a vállalkozás – nevezetesen, hogy minden szimfonikus együttes bemutatkozhasson, és egyben kipróbálhassa a világszínvonalú akusztikájú új koncerttermet –, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Művészetek Palotájában úgy határoztak, megismétlik a sorozatot, már tervszerű tudatossággal, sőt hagyományteremtő szándékkal.

Így született meg a Symphonia Hungarorum - Magyar Szimfonikus Körkép 2006 című hangversenysorozat. A szervezőknek egyetlen megkötésük volt csupán: minden koncerten hangozzék el egy kortárs – XX. vagy XXI. századi – magyar mű is. Ezt leszámítva a résztvevő zenekarok szabadon szerkeszthették meg műsoraikat.

A sort január 23-án az 1923-ban alakult Debreceni Filharmonikus Zenekar kezdi Kocsár Balázs vezényletével. Műsorukon Mozart D-dúr (Haffner) és Haydn C-dúr (Medve) szimfóniája mellett Prokofjev Klasszikus szimfóniája csendül fel. Elhangzik még Kocsár Balázs Concerto lirico című, brácsaszólóra és zenekarra írt versenyműve is, a szólista Szűcs Máté lesz. Másnap, január 24-én a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar programját hallgathatják meg az érdeklődők Pál Tamás irányításával. Az 1962 óta működő zenekar megkülönböztetett figyelemmel viseltetik a kortárs szerzemények iránt – ahogy ez a hangversenyen is hallható lesz: Sosztakovics I. szimfóniáján kívül Poulenc és Szöllőssy András műveit játsszák. Zongorán közreműködik Marosfalvi Tünde és Zalánki Rita. Január 25-én a Nemzeti Filharmonikusoké a pódium, akiket a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Kovács László dirigál. A koncerten Liszt Les Préludes-je, Brahms D-dúr szerenádja és az 1943-ban született Dubrovay László Concerto ütőhangszerekre és zenekarra című műve szólal meg Bitó Gergely szólójával.

Néhány nap szünet után, január 30-án Magyarország legrégebbi, hivatásos muzsikusokból álló testületének, az 1853-ban Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertjével folytatódik a sorozat. A műsorukon felhangzó Galántai táncokat Kodály kifejezetten az együttesnek írta. Csajkovszkij Auer Lipótnak ajánlotta hegedűversenyét, aki azonban lejátszhatatlannak tartotta, így a darabot egy orosz hegedűs mutatta be később New Yorkban. Ezen az estén a fiatal hegedűművészre, Baráti Kristófra vár a feladat. Zárásként Schumann IV. szimfóniája csendül fel. A zenekart Rico Saccani vezényli.

A februári „blokk” 6-án kezdődik, amikor a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara lép színpadra, Vásáry Tamással az élen. Koncertjük a 2006-os Mozart-év jegyében állt össze: Mozart két műve – c-moll („Árvaházi”) mise és A bűnbánó Dávid című kantáta – mellett Dubrovay László After Mozart című kompozícióját szólaltatják meg. A következő napon, február 7-én a Zuglói Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus műsora lesz hallható: Beethoven Egmont-nyitányával, Brahms D-dúr hegedűversenyével, Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziájával, valamint Kodály Kállai kettősével örvendeztetik meg a hallgatóságot. Február 8 -án a MÁV Szimfonikus Zenekar Petrovics Emil zongoraversenyét és Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatja meg Gál Tamás vezényletével. A zongoraszólót Prunyi Ilona játssza. Beethoven uralja a február 9-ei estét is: az Egmont-nyitány és a II. szimfónia a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában csendül fel. Ezen kívül hallható lesz Debussytől az Egy faun délutánja, Raveltől a Daphnis és Chloé II. szvit, valamint Jereb Ervin tormbitaversenye. Az est szólistája Horváth Bence lesz. Bérleten kívüli hangversenyen, február 13-án a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar előadásában hallhatjuk Berlioz Fantasztikus szimfóniáját és Vajda Magnificat című darabját a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budapesti Ifjúsági Kórus közreműködésével, Gal James (ének) szólójával. Az est karmestere Hollerung Gábor lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.