Klasszikus

Symphonia Hungarorum

2006.01.19. 00:00
Ajánlom
A Symphonia Hungagorum – Magyar Szimfonikus Körkép 2006 sorozat január 23-án veszi kezdetét a Nemzeti Hangversenyteremben. A program keretében az ország szimfonikus zenekarai adnak egy-egy koncertet.

A Nemzeti Hangversenyterem próbaüzemének ideje alatt egymásnak adták a „kilincset” az ország vezető szimfonikus zenekarai. S hogy valóban jó ötlet volt a vállalkozás – nevezetesen, hogy minden szimfonikus együttes bemutatkozhasson, és egyben kipróbálhassa a világszínvonalú akusztikájú új koncerttermet –, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Művészetek Palotájában úgy határoztak, megismétlik a sorozatot, már tervszerű tudatossággal, sőt hagyományteremtő szándékkal.

Így született meg a Symphonia Hungarorum - Magyar Szimfonikus Körkép 2006 című hangversenysorozat. A szervezőknek egyetlen megkötésük volt csupán: minden koncerten hangozzék el egy kortárs – XX. vagy XXI. századi – magyar mű is. Ezt leszámítva a résztvevő zenekarok szabadon szerkeszthették meg műsoraikat.

A sort január 23-án az 1923-ban alakult Debreceni Filharmonikus Zenekar kezdi Kocsár Balázs vezényletével. Műsorukon Mozart D-dúr (Haffner) és Haydn C-dúr (Medve) szimfóniája mellett Prokofjev Klasszikus szimfóniája csendül fel. Elhangzik még Kocsár Balázs Concerto lirico című, brácsaszólóra és zenekarra írt versenyműve is, a szólista Szűcs Máté lesz. Másnap, január 24-én a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar programját hallgathatják meg az érdeklődők Pál Tamás irányításával. Az 1962 óta működő zenekar megkülönböztetett figyelemmel viseltetik a kortárs szerzemények iránt – ahogy ez a hangversenyen is hallható lesz: Sosztakovics I. szimfóniáján kívül Poulenc és Szöllőssy András műveit játsszák. Zongorán közreműködik Marosfalvi Tünde és Zalánki Rita. Január 25-én a Nemzeti Filharmonikusoké a pódium, akiket a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Kovács László dirigál. A koncerten Liszt Les Préludes-je, Brahms D-dúr szerenádja és az 1943-ban született Dubrovay László Concerto ütőhangszerekre és zenekarra című műve szólal meg Bitó Gergely szólójával.

Néhány nap szünet után, január 30-án Magyarország legrégebbi, hivatásos muzsikusokból álló testületének, az 1853-ban Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertjével folytatódik a sorozat. A műsorukon felhangzó Galántai táncokat Kodály kifejezetten az együttesnek írta. Csajkovszkij Auer Lipótnak ajánlotta hegedűversenyét, aki azonban lejátszhatatlannak tartotta, így a darabot egy orosz hegedűs mutatta be később New Yorkban. Ezen az estén a fiatal hegedűművészre, Baráti Kristófra vár a feladat. Zárásként Schumann IV. szimfóniája csendül fel. A zenekart Rico Saccani vezényli.

A februári „blokk” 6-án kezdődik, amikor a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara lép színpadra, Vásáry Tamással az élen. Koncertjük a 2006-os Mozart-év jegyében állt össze: Mozart két műve – c-moll („Árvaházi”) mise és A bűnbánó Dávid című kantáta – mellett Dubrovay László After Mozart című kompozícióját szólaltatják meg. A következő napon, február 7-én a Zuglói Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus műsora lesz hallható: Beethoven Egmont-nyitányával, Brahms D-dúr hegedűversenyével, Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziájával, valamint Kodály Kállai kettősével örvendeztetik meg a hallgatóságot. Február 8 -án a MÁV Szimfonikus Zenekar Petrovics Emil zongoraversenyét és Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatja meg Gál Tamás vezényletével. A zongoraszólót Prunyi Ilona játssza. Beethoven uralja a február 9-ei estét is: az Egmont-nyitány és a II. szimfónia a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában csendül fel. Ezen kívül hallható lesz Debussytől az Egy faun délutánja, Raveltől a Daphnis és Chloé II. szvit, valamint Jereb Ervin tormbitaversenye. Az est szólistája Horváth Bence lesz. Bérleten kívüli hangversenyen, február 13-án a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar előadásában hallhatjuk Berlioz Fantasztikus szimfóniáját és Vajda Magnificat című darabját a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budapesti Ifjúsági Kórus közreműködésével, Gal James (ének) szólójával. Az est karmestere Hollerung Gábor lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.