Klasszikus

Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?

2004.12.25. 00:00
Ajánlom
Szabaaad! – válaszolták a kérdésre egy emberként az óvodás és kisiskolás gyerekek az IBS Színpad nézőteréről. És akkor, aznap már harmadszor, az adventi időszakban pedig már ki tudja, hányadszor, de még mindig frissen és jókedvűen bevonult a kucsmás-bekecses Kaláka Együttes: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Major Gábor és Radványi Balázs.

December 17-én, pénteken délután szállingózó hódarában és járdára fagyott ónos esőben érkezett a közönség az International Business School színháztermébe. Noha a szervezők még a pótszékekre is eladták a jegyeket, mégsem volt teltház. Sokan megijedtek az utolsó pillanatban. De hát nagy bátorság is ebben az időben elindulni, főleg ha az embert a nagymamája kíséri el a karácsonyi koncertre.

Az együttes műsorán a „Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?” című album dalai szerepeltek. Magyar, cseh, spanyol karácsonyi dalok, külföldi és magyar költők, pl. Mándi Stefánia, József Attila vagy Weöres Sándor verseinek feldolgozásai. Nagy tisztelet illeti a zenészeket azért, hogy a rengeteg előadás nem vette el az énekek természetes kedvességét. A versszakok közötti részekben még mindig tudnak új átvezető dallamot improvizálni, a szövegek bájára még mindig rá tudnak csodálkozni, és még mindig meg tudnak lepődni, ha valamelyik kisgyerek véletlenül tudja az egyik különleges hangszer nevét. Egyedül a dalok tempója az, ami az évek folyamán óhatatlanul felgyorsult. Azt hiszem, ezeket az énekeket már álmukból fel sem ébresztve is elő tudnák adni az együttes tagjai. Sőt, némely anyuka is a nézőtéren.

A Kaláka kifejezés erdélyi szó, eredetileg a házépítéshez kapcsolódó közös munkát jelenti. És az együttes, nevéhez híven, a színpadon sem felejtette el, mennyit ér a közös tevékenység okozta öröm! A magyar karácsonyi énekekbe bekapcsolódhattak a kicsik és a szülők, nagyszülők egyaránt. A legbátrabb gyerekek pedig a színpadon is kipróbálhatták magukat az Idvez légy, kis Jézuska kezdetű bicskei dallal. Volt is nagy tolakodás, amikor a szereplésért választható kazetta odaajándékozására került a sor! De hát most is, mint az élet sok más helyzetében, a másodiknak, harmadiknak érkező kislány üres kézzel távozott. Kivéve, akinek sikerült elvonszolni anyut, aput a ruhatárral szembeni árusítópulthoz.

Azaz, nem egészen. Az IBS Színpad gyerekműsorainak hagyományához híven a hangverseny végén minden résztvevő kapott egy kis katicát, amelyet a Szamos Marcipán készített. De persze a legevidensebb ajándék akkor is maga a koncertélmény maradt. És az ajtón kilépőket fogadó, időközben teljesen befehéredett táj.

(2004. december 17. 15:30 IBS Színpad – A Kaláka együttes karácsonyi koncertje – Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.