Klasszikus

Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?

2004.12.25. 00:00
Ajánlom
Szabaaad! – válaszolták a kérdésre egy emberként az óvodás és kisiskolás gyerekek az IBS Színpad nézőteréről. És akkor, aznap már harmadszor, az adventi időszakban pedig már ki tudja, hányadszor, de még mindig frissen és jókedvűen bevonult a kucsmás-bekecses Kaláka Együttes: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Major Gábor és Radványi Balázs.

December 17-én, pénteken délután szállingózó hódarában és járdára fagyott ónos esőben érkezett a közönség az International Business School színháztermébe. Noha a szervezők még a pótszékekre is eladták a jegyeket, mégsem volt teltház. Sokan megijedtek az utolsó pillanatban. De hát nagy bátorság is ebben az időben elindulni, főleg ha az embert a nagymamája kíséri el a karácsonyi koncertre.

Az együttes műsorán a „Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?” című album dalai szerepeltek. Magyar, cseh, spanyol karácsonyi dalok, külföldi és magyar költők, pl. Mándi Stefánia, József Attila vagy Weöres Sándor verseinek feldolgozásai. Nagy tisztelet illeti a zenészeket azért, hogy a rengeteg előadás nem vette el az énekek természetes kedvességét. A versszakok közötti részekben még mindig tudnak új átvezető dallamot improvizálni, a szövegek bájára még mindig rá tudnak csodálkozni, és még mindig meg tudnak lepődni, ha valamelyik kisgyerek véletlenül tudja az egyik különleges hangszer nevét. Egyedül a dalok tempója az, ami az évek folyamán óhatatlanul felgyorsult. Azt hiszem, ezeket az énekeket már álmukból fel sem ébresztve is elő tudnák adni az együttes tagjai. Sőt, némely anyuka is a nézőtéren.

A Kaláka kifejezés erdélyi szó, eredetileg a házépítéshez kapcsolódó közös munkát jelenti. És az együttes, nevéhez híven, a színpadon sem felejtette el, mennyit ér a közös tevékenység okozta öröm! A magyar karácsonyi énekekbe bekapcsolódhattak a kicsik és a szülők, nagyszülők egyaránt. A legbátrabb gyerekek pedig a színpadon is kipróbálhatták magukat az Idvez légy, kis Jézuska kezdetű bicskei dallal. Volt is nagy tolakodás, amikor a szereplésért választható kazetta odaajándékozására került a sor! De hát most is, mint az élet sok más helyzetében, a másodiknak, harmadiknak érkező kislány üres kézzel távozott. Kivéve, akinek sikerült elvonszolni anyut, aput a ruhatárral szembeni árusítópulthoz.

Azaz, nem egészen. Az IBS Színpad gyerekműsorainak hagyományához híven a hangverseny végén minden résztvevő kapott egy kis katicát, amelyet a Szamos Marcipán készített. De persze a legevidensebb ajándék akkor is maga a koncertélmény maradt. És az ajtón kilépőket fogadó, időközben teljesen befehéredett táj.

(2004. december 17. 15:30 IBS Színpad – A Kaláka együttes karácsonyi koncertje – Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.