Klasszikus

Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?

2004.12.25. 00:00
Ajánlom
Szabaaad! – válaszolták a kérdésre egy emberként az óvodás és kisiskolás gyerekek az IBS Színpad nézőteréről. És akkor, aznap már harmadszor, az adventi időszakban pedig már ki tudja, hányadszor, de még mindig frissen és jókedvűen bevonult a kucsmás-bekecses Kaláka Együttes: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Major Gábor és Radványi Balázs.

December 17-én, pénteken délután szállingózó hódarában és járdára fagyott ónos esőben érkezett a közönség az International Business School színháztermébe. Noha a szervezők még a pótszékekre is eladták a jegyeket, mégsem volt teltház. Sokan megijedtek az utolsó pillanatban. De hát nagy bátorság is ebben az időben elindulni, főleg ha az embert a nagymamája kíséri el a karácsonyi koncertre.

Az együttes műsorán a „Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?” című album dalai szerepeltek. Magyar, cseh, spanyol karácsonyi dalok, külföldi és magyar költők, pl. Mándi Stefánia, József Attila vagy Weöres Sándor verseinek feldolgozásai. Nagy tisztelet illeti a zenészeket azért, hogy a rengeteg előadás nem vette el az énekek természetes kedvességét. A versszakok közötti részekben még mindig tudnak új átvezető dallamot improvizálni, a szövegek bájára még mindig rá tudnak csodálkozni, és még mindig meg tudnak lepődni, ha valamelyik kisgyerek véletlenül tudja az egyik különleges hangszer nevét. Egyedül a dalok tempója az, ami az évek folyamán óhatatlanul felgyorsult. Azt hiszem, ezeket az énekeket már álmukból fel sem ébresztve is elő tudnák adni az együttes tagjai. Sőt, némely anyuka is a nézőtéren.

A Kaláka kifejezés erdélyi szó, eredetileg a házépítéshez kapcsolódó közös munkát jelenti. És az együttes, nevéhez híven, a színpadon sem felejtette el, mennyit ér a közös tevékenység okozta öröm! A magyar karácsonyi énekekbe bekapcsolódhattak a kicsik és a szülők, nagyszülők egyaránt. A legbátrabb gyerekek pedig a színpadon is kipróbálhatták magukat az Idvez légy, kis Jézuska kezdetű bicskei dallal. Volt is nagy tolakodás, amikor a szereplésért választható kazetta odaajándékozására került a sor! De hát most is, mint az élet sok más helyzetében, a másodiknak, harmadiknak érkező kislány üres kézzel távozott. Kivéve, akinek sikerült elvonszolni anyut, aput a ruhatárral szembeni árusítópulthoz.

Azaz, nem egészen. Az IBS Színpad gyerekműsorainak hagyományához híven a hangverseny végén minden résztvevő kapott egy kis katicát, amelyet a Szamos Marcipán készített. De persze a legevidensebb ajándék akkor is maga a koncertélmény maradt. És az ajtón kilépőket fogadó, időközben teljesen befehéredett táj.

(2004. december 17. 15:30 IBS Színpad – A Kaláka együttes karácsonyi koncertje – Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.