Klasszikus

Szabadi Vilmos 50 éves

2009.03.11. 00:00
Ajánlom
Ki hinné, hogy a fiatalos mosoly mögött 50 évnyi tapasztalat, számos elismerés, két MIDEM- és egy Choc-díj áll? Hihetetlen, de igaz: Szabadi Vilmos március 10-én volt 50 éves.

Szabadi Vilmos első kiemelkedő sikerét zeneakadémistaként szerezte 1982-ben, amikor a Magyar Rádió által rendezett Hegedűversenyen első díjat szerzett, majd egy évvel később a Hubay Jenő Hegedűversenyt is megnyerte, sőt, mindkét versenyen a zsűri különdíjait is ő vihette haza.

Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Halász Ferenc irányítása alatt 1983-ban fejezte be és egy évvel később, már az intézmény legfiatalabb tanáraként tanított. Posztgraduális tanulmányait Ruggiero Ricci, Végh Sándor és Fenyves Lórántnál végezte. Az eltelt évek óta számtalan mesterkurzust tartott világszerte. 1983-ban készült első lemeze, amit eddig 45 újabb felvétel követett.

1985-ben Finnországban nyer harmadik díjat a Jean Sibelius Nemzetközi Hegedűversenyen. 1988-ban Sir Georg Solti és a Londoni Filharmonikusok meghívására Szabadi játszott Bartók 2. hegedűversenyét a londoni Royal Festival Hall Bartók Gáláján. A koncertet a BBC és a DECCA is rögzítette, majd a PHILIPS cég adta ki lézerlemezen. 1990-ben a londoni Royal Filharmonikusokkal, 1992-ben a BBC Philharmonic zenekarral, majd az Ír Koncert Zenekarral lépett fel.

1992-ben munkásságáért Liszt-díjjal tüntették ki. Ugyanebben az évben, október 22-én egyetlen magyar állampolgárként játszott – Rosztropovics, Domingo, Kiri Te Kanawa, Jeffray Tate társaságában – Solti György 80. születésnapi koncertjén a Buckingam Palotában, a teljes Brit Uralkodóház jelenlétében. 1995 áprilisában a Spanyol Királyi Kincstár számára egy 1701-ben készített Stradivari hegedűn mutatkozott be Madrid legnagyobb koncerttermében, Dmitrij Bashkirov és Ivan Monhigetti társaságában, az Auditorio Nacional-ban.

1995-ben mint megalapította a nyaranta megrendezésre kerülő Kastély Kamara Koncertek hangversenysorozatot, melynek azóta is művészeti vezetője. 1996-ban a Hungaroton Classic – egyetlen magyar hegedűművészként – exkluzív szerződést kötött vele.
1999-ben megalapította a Wiener Belvedere Trio kamaraegyüttest, amely bemutatkozó koncertjét a Musikvereinsaal-ban, a bécsi Festwoche alkalmából tartotta, és amelyet a kritika egybehangzó dicsérete övezett. A trió másik két tagja a Bécsi Filharmonikus Zenekar művészeiből kerültek ki.

Két MIDEM-díjat nyert – először a Hungaroton történetében – 2002 és 1999-ben a franciaországi Cannes-ban, Dohnányi hegedűversenyeket és Bartók fiatalkori szonátát tartalmazó CD-ivel. A 200 tagú zsűri a több mint 1000 CD közül ezt a két albumot hozta ki győztesként a Szóló/Versenymű illetve a Sorozatok kategóriában. Az első MIDEM-díja évében (1999) megkapta a Hungaroton-díjat is.

Fellépései során számos neves karmesterrel dolgozott, többek között Szimonov, Ceccato, Nelson, Berglund, Kobajashi, Kamu, Haenchen, Tabachnik, Renzetti, Gardelli, Loughran, Vásáry, Saraste, Fisher Ádám és Fisher Iván partnereiként.

Vendégszólistaként járt a londoni Royal Festival Hall, Barbican Center, Wigmore Hall, az amszterdami Concertgebouw, a moszkvai és szent-pétervári nagytermekben, a stuttgarti Liederhalle Beethoven és Mozart termeiben, a bécsi Konzerthaus, Musikverein, a párizsi Museé D'Orsay, Conservatoire, Chatalet, a helsinkii Finlandia terem, a dublini National Concert Hall, torinói RAI Auditorium, a spanyol Auditorio Nacional, a brüsszeli Theater Saint Michelle, Észak-Írország és Wales koncerttermeiben is. Szerepelt még az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Libanonban, Törökországban, Japánban, Dél-Koreában és Taiwanban.

Felvételeket a BBC, az NDR (Hamburgi Rádió), a BRD (Müncheni Rádió), a Radio Classique (France), a finnországi,a jugoszláv, az izraeli és más rádióállomások is készítettek vele.

Szabadi Vilmos egy cremonai mesterhangszeren (Laurentius Storioni 1778) játszik, ami a Magyar Állam kollekciójából való.

A művész jubileumi koncertjére március 27-én a Budapesti Tavaszi Fesztiválon kerül sor.

(2009. március 27. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Szabadi 50; km.: Szabadi Vilmos (hegedű), Onczay Csaba (gordonka), Gulyás Márta (zongora), Pannon Filharmonikusok; vez.: Hamar Zsolt; Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64; Sibelius: d-moll hegedűverseny, op. 47; Beethoven: C-dúr hármasverseny, op. 56; Buapesti Tavaszi Fesztivál 2009)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.