Klasszikus

Szabadi Vilmos 50 éves

2009.03.11. 00:00
Ajánlom
Ki hinné, hogy a fiatalos mosoly mögött 50 évnyi tapasztalat, számos elismerés, két MIDEM- és egy Choc-díj áll? Hihetetlen, de igaz: Szabadi Vilmos március 10-én volt 50 éves.

Szabadi Vilmos első kiemelkedő sikerét zeneakadémistaként szerezte 1982-ben, amikor a Magyar Rádió által rendezett Hegedűversenyen első díjat szerzett, majd egy évvel később a Hubay Jenő Hegedűversenyt is megnyerte, sőt, mindkét versenyen a zsűri különdíjait is ő vihette haza.

Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Halász Ferenc irányítása alatt 1983-ban fejezte be és egy évvel később, már az intézmény legfiatalabb tanáraként tanított. Posztgraduális tanulmányait Ruggiero Ricci, Végh Sándor és Fenyves Lórántnál végezte. Az eltelt évek óta számtalan mesterkurzust tartott világszerte. 1983-ban készült első lemeze, amit eddig 45 újabb felvétel követett.

1985-ben Finnországban nyer harmadik díjat a Jean Sibelius Nemzetközi Hegedűversenyen. 1988-ban Sir Georg Solti és a Londoni Filharmonikusok meghívására Szabadi játszott Bartók 2. hegedűversenyét a londoni Royal Festival Hall Bartók Gáláján. A koncertet a BBC és a DECCA is rögzítette, majd a PHILIPS cég adta ki lézerlemezen. 1990-ben a londoni Royal Filharmonikusokkal, 1992-ben a BBC Philharmonic zenekarral, majd az Ír Koncert Zenekarral lépett fel.

1992-ben munkásságáért Liszt-díjjal tüntették ki. Ugyanebben az évben, október 22-én egyetlen magyar állampolgárként játszott – Rosztropovics, Domingo, Kiri Te Kanawa, Jeffray Tate társaságában – Solti György 80. születésnapi koncertjén a Buckingam Palotában, a teljes Brit Uralkodóház jelenlétében. 1995 áprilisában a Spanyol Királyi Kincstár számára egy 1701-ben készített Stradivari hegedűn mutatkozott be Madrid legnagyobb koncerttermében, Dmitrij Bashkirov és Ivan Monhigetti társaságában, az Auditorio Nacional-ban.

1995-ben mint megalapította a nyaranta megrendezésre kerülő Kastély Kamara Koncertek hangversenysorozatot, melynek azóta is művészeti vezetője. 1996-ban a Hungaroton Classic – egyetlen magyar hegedűművészként – exkluzív szerződést kötött vele.
1999-ben megalapította a Wiener Belvedere Trio kamaraegyüttest, amely bemutatkozó koncertjét a Musikvereinsaal-ban, a bécsi Festwoche alkalmából tartotta, és amelyet a kritika egybehangzó dicsérete övezett. A trió másik két tagja a Bécsi Filharmonikus Zenekar művészeiből kerültek ki.

Két MIDEM-díjat nyert – először a Hungaroton történetében – 2002 és 1999-ben a franciaországi Cannes-ban, Dohnányi hegedűversenyeket és Bartók fiatalkori szonátát tartalmazó CD-ivel. A 200 tagú zsűri a több mint 1000 CD közül ezt a két albumot hozta ki győztesként a Szóló/Versenymű illetve a Sorozatok kategóriában. Az első MIDEM-díja évében (1999) megkapta a Hungaroton-díjat is.

Fellépései során számos neves karmesterrel dolgozott, többek között Szimonov, Ceccato, Nelson, Berglund, Kobajashi, Kamu, Haenchen, Tabachnik, Renzetti, Gardelli, Loughran, Vásáry, Saraste, Fisher Ádám és Fisher Iván partnereiként.

Vendégszólistaként járt a londoni Royal Festival Hall, Barbican Center, Wigmore Hall, az amszterdami Concertgebouw, a moszkvai és szent-pétervári nagytermekben, a stuttgarti Liederhalle Beethoven és Mozart termeiben, a bécsi Konzerthaus, Musikverein, a párizsi Museé D'Orsay, Conservatoire, Chatalet, a helsinkii Finlandia terem, a dublini National Concert Hall, torinói RAI Auditorium, a spanyol Auditorio Nacional, a brüsszeli Theater Saint Michelle, Észak-Írország és Wales koncerttermeiben is. Szerepelt még az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Libanonban, Törökországban, Japánban, Dél-Koreában és Taiwanban.

Felvételeket a BBC, az NDR (Hamburgi Rádió), a BRD (Müncheni Rádió), a Radio Classique (France), a finnországi,a jugoszláv, az izraeli és más rádióállomások is készítettek vele.

Szabadi Vilmos egy cremonai mesterhangszeren (Laurentius Storioni 1778) játszik, ami a Magyar Állam kollekciójából való.

A művész jubileumi koncertjére március 27-én a Budapesti Tavaszi Fesztiválon kerül sor.

(2009. március 27. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Szabadi 50; km.: Szabadi Vilmos (hegedű), Onczay Csaba (gordonka), Gulyás Márta (zongora), Pannon Filharmonikusok; vez.: Hamar Zsolt; Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64; Sibelius: d-moll hegedűverseny, op. 47; Beethoven: C-dúr hármasverseny, op. 56; Buapesti Tavaszi Fesztivál 2009)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.