Klasszikus

Szabadtéri mozivá és színházzá változik a Kossuth tér

2005.05.19. 00:00
Ajánlom
Első pillantásra csak egy szabadtéri mozinak tűnhet, de jóval több annál a Tér-Film-Zene Fesztivál, melyet ezen a nyáron is a Kossuth téren rendeznek meg. A helyszín maga is tiszteletet parancsol, ezt tudják a szervezők is. Olyan műsort kínálnak, amely megfelel a hely szellemének.

Öt hétre szabadtéri mozivá, vagy talán színházzá is változik nyáron a Kossuth tér - tudhattuk meg Szinetár Miklóstól a tájékoztatón. Az immár második alkalommal megrendezendő Tér-Film-Zene Fesztivál ingyenes programsorozata keretében július 8-a és augusztus 7-e között estéről-estére szórakoztató filmeket tekinthet meg a Parlament előtt a közönség. Pontosabban már délután öt órakor kezdődnek a vetítések gyermekeknek szóló összeállításokkal.

Mintegy 1500 néző kísérheti figyelemmel kényelmes székekben, két óriáskivetítő segítségével a műsorokat. A felnőtt program: a mai filmek vetítését követően könnyed, színházi előadások, vagy jeles zenei események, operák, balettek, koncertek felvételeivel folytatódik.

A részletekről és a késő esti műsorról Bányai Gábor programigazgató számolt be:

- Van négy, vagy öt olyan operafelvétel világsztárokkal, ami Magyarországon még soha nem volt látható, egy Rózsalovag, egy Don Carlos, egy Don Giovanni, Falstaff. Megmérkőzik egymással - persze csak idézőjelben - Kobajasi Kenicsiro és Herbert von Karajan. Mind a kettejük vezényletével Beethoven valamennyi szimfóniája elhangzik, de ezen kívül Mozart, Brahms, Beethoven, Ravel és utána van egy némafilm-program minden este tíztől, a magyar némafilm kincs legjava, és olyanokat láthatunk, mint Fedák Sári, Jávor Pál vagy Beregi Oszkár.

A kulináris élvezetekben is elmerülhet az érdeklődő, egy patinás belvárosi étterem konyhája biztosítja ehhez a feltételeket, természetesen ezt már nem ingyen, de az ígéretek szerint meglehetősen fogyasztóbarát áron teheti.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.