Klasszikus

Szabó Balázs a legjobb Petr Eben tolmácsoló

2008.10.31. 00:00
Ajánlom
Első díjjal jutalmazták Szabó Balázst a csehországi Opavában, aholy a Cseh Zenei Alaptól "Petr Eben orgonaműveinek legjobb tolmácsolásáért" kapta első magyarként az elismerést.

Szabó Balázs 1985-ben született Miskolcon, orvos szülők gyermekeként. Zenélni későn kezdett, 15 éves korában. Tanulmányait a Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimnáziumban végezte, ezzel párhuzamosan három évig tanult a Bartók Béla Szakiskolában, szakmai tagozaton. A sikeres érettségi és felvételi után tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, ahol kiváló minősítéssel, orgonaművész-tanári diplomát szerzett. Ezek után maximális pontszámmal felvételt nyert Würzburgba, ahol jelenleg szólista-mesterosztályon és Egyházzene szakon képzi tovább magát.

Balázs amellett, hogy a hazai képzésben részt vett, nagy hangsúlyt fektetett külföldi szakszemináriumok, mesterkurzusok látogatására. A Németországban, Angliában Csehországban, Franciaországban, Kanadában, Ausztriában és Szlovákiában látogatott mesterkurzusok közül leginkább prof. Dr. h. c. Christoph Bossert és dr. Martin Sander kurzusait vett részt legeredményesebben. dr. Martin Sandréval olyannyira jó a kapcsolata, hogy a professzor meghívására rendszeresen koncertezik Németországban.

Hazai és külföldi elismertsége díjakban is megmutatkozik: 2007-ben a világ egyik legszínvonalasabbnak tartott anonim orgonaversenyén, a St. Maurice d'agaune Svájci orgonaművész-világverseny első helyezettje lett, ami számos hazai és külföldi versenyeredményének méltó folytatása. Művészeti tevékenysége mellett szakértői, illetve művészettudományos tevékenysége is jelentős. Az Organ Expert nemzetközi orgona-szakértői képzés egyetlen magyar résztvevője.

Művészi profilja az eredeti, korabeli hangszereken való játék, és a hangszerekhez tartozó historikus játékmód. Ez nem csupán Bach, illetve a régi zene, de a romantika és modern zene terén is egyaránt fontos Balázs előadóművészi koncepciójában. Az orgona mellett mesterharmóniumon is aktív játékos, saját maga restaurált hangszereken koncertezik. Mint zeneszerző több műve hangzott el rangos nemzetközi fesztiválokon. Több kortárs mű ősbemutatója is fűződik nevéhez, így például H. Bornefeld, P. Eben orgonaművei, illetve magyarországi bemutatók, mint pl. Eötvös Péter: Le Balcon című operája. 2008-ban őt választották Miskolcon az "Év emberének", ezzel jutalmazva kulturális tevékenységét, amit a megyeszékhelyért eddig tett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.