Klasszikus

Szakmai szervezetek nyílt levele

2004.11.25. 00:00
Ajánlom
Az elmúlt hónapokban sajnos több esetben fordult elő, hogy meghirdetett koncertek, előadások botrányos körülmények között elmaradtak. Ez a tény nem csak a közönség becsapását, elkedvetlenítését jelenti, hanem szakmánk, hivatásunk, sőt hazánk nemzetközi hírnevének lejáratását is eredményezi.

A közelmúlt sajnálatos eseményeinek elemzése azt mutatja, hogy a kudarc oka minden esetben a rendező cégek szakmai tapasztalatlansága, a kellő hozzáértés és a megnyugtató anyagi garanciák hiánya volt.

A jegyvásárlók és a hangversenyszervező szakma biztonsága azt követeli, hogy az illetékes hatóságok, elsősorban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Törvényhozás gondoskodjon garanciarendszer felállításáról. A hangversenyrendezésnél a piac szabadsága és a vállalkozáshoz való jog tiszteletben tartása mellett törvényesen megkövetelhető a hiteles szakmai szervezetekhez való tartozás és az ennek alapján kialakított „rendezési licence” valamilyen formája. Álláspontunk szerint ez jelentheti a megoldást a szélhámosságok miatti hitelvesztés elkerülésére.

Európa-szerte több országban működnek hasonló rendszerek, az ottani tapasztalatok tanulmányozását és széleskörű, a kulturális kormányzat által irányított vitát javasolunk egy új, biztonságos rendszer kialakításához.

Javaslatunkkal a nyilvánossághoz és a kulturális élet vezetőihez fordulunk a lehető legsürgősebb intézkedést kérve.

Addig is arra kérjük a rendezvényhelyszínek, támogatók és jegyirodák illetékeseit, hogy nagyszabású produkciók megrendezése előtt lehetőség szerint kérjenek információt és segítséget a szakmai szervezetektől, illetve a szerződés feltételeinek kialakításakor vegyék figyelembe, hogy a leendő partner rendelkezik-e megfelelő referenciákkal, tagja-e nemzetközi vagy magyarországi szakmai szervezetnek.

Így talán elkerülhető lesz az, hogy a számunkra legfontosabb „piaci szereplő”, a közönség elveszítse bizalmát és elforduljon a kulturális programoktól.

Budapest, 2004. november 12.

Zimányi Zsófia, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének elnöke
Fenyő Gábor, a Magyar Hangversenyrendezők Egyesületének elnöke
A Magyarországi Művészeti Ügynökségek Szövetségének elnöksége nevében Gedényi Ildikó és Lőrinczy György
Hegedűs László, a Magyar Koncertszervezők Szövetségének főtitkára

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.