Klasszikus

Szakrális?

2004.03.30. 00:00
Ajánlom
A Mátyás-templomban játszott március 27-én este a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar. Műsorukon a nagyböjti időszakhoz kapcsolódóan két mű szerepelt: Rimszkij-Korszakov Nagy orosz húsvét című nyitánya és Janáček Glagolita miséje. A címe alapján mindkét darab szakrálisnak tűnik. S közben egyik sem igazán az; legalábbis nem „használati zenék”, nemigen lehetne őket elképzelni egy istentisztelet részeként. Ami persze nem meglepő, hiszen a szerzők programja sem a szertartás szolgálata volt.

Rimszkij-Korszakov például ezt írja darabjáról: „A nyitányban a régi jóslatnak, az evangéliumi elbeszélésnek és a húsvéti istentiszteletnek az emléke pogány vigadozással társul. (…) Az ünnepnek a legendákba nyúló oldalát, a komor és titokzatos szombat estéről a féktelen vasárnap reggeli pogány vigadozásra való áttérését akartam nyitányomban megjeleníteni.” S mindez jól elfért a Mátyás-templom színes, ódon falai között. Hiszen színes és ódon, legalábbis stilizáló ez a zene is, a szerző szándékához híven dohos, nagy idők atmoszféráját árasztja. Vissza-visszatérő daktilusai, nagy rézfanfárjai, de szólóhegedű-futamai és hárfaakkordjai is egyaránt betöltötték a templom terét, kirajzolódott a darab összes finomsága és nagyvonalúsága. Régen voltam itt koncerten, úgyhogy már maga az is nagy élmény volt, hogy egy-egy akkord lecsengése másodpercekig tart. Ebben az akusztikában persze minden jól szól, még az is, ami nem. Hát még az, ami – esetünkben – tényleg!

A zenekart a Glagolita misében négy szólista, Henrietta Lednárová, Eva Blahová, Michal Lehotsky és Martin Gurbal, valamint a Cseh Filharmonikus Kórus (karnagya Petr Fiala) egészítette ki. Gyönyörűen szólt az énekkar! Tagjai erős, de nem harsány, telt, rezonanciadús hangon énekeltek, a szöveget is biztos értettem volna, ha történetesen tudok csehül. Mivel azonban nem tudtam, sőt, ez azóta se változott, meg kellett elégednem a tiszta hangzók Paradicsomával, ami még így is nagy élvezetet jelentett.

Janáček 1884-ben a Jenufán dolgozva kezdett el foglalkozni egyfajta sajátos énekbeszéddel, amely a cseh nyelv természetes ritmusára, lüktetésére, dallamára, azaz süllyedésére, emelkedésére épül, azt hivatott zenei eszközökkel tükrözni. Talán a módszer szülte (de persze az is lehet, hogy Janáček természetes szerzői berendezkedése szülte a módszert, az ilyesmit legtöbbször csak sejteni lehet vagy azt se…), hogy a mise zenéje nem annyira melodikus. Félreértés ne essék, egyáltalán nem dallamnélküli, de nem ez a legfőbb jellemzője. Inkább kisebb motívumokból építkezik, mint nagy ívekből. A fő összetartó erő pedig inkább a forma, mint a melódia.

Sem a darab, sem az énekesek mimikája, a karmester, Héja Domonkos mozdulatai vagy az előadás bármely összetevője nem volt teátrális. A mise mégis sokkal inkább színpadra való, mint áhítatra (amivel persze nincs egyedül a zenetörténetben, és ez nem is értékítélet). Egyrészt sok olyan elem van benne egyszerre, amely így halmozottan erre utal: zenekari nyitánya, zárszava van, orgonabetétet tartalmaz. Somogyi-Tóth Dániel játszotta, igen virtuózan. Másrészt mert a szerző bizonyíthatóan így gondolta. „A nemzet biztonságban való hitét akartam kifejezni, nem vallási alapon, hanem az Istent tanúul hívó erkölcs és erő alapján.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Klasszikus

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Klasszikus ajánló

Magyar és tajvani zeneműveket mutatott be Eötvös Péter alapítványa Berlinben

Berlinbe érkezett a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter alapítványának felkérésére írt új zeneműveket bemutató nemzetközi turné, a hangversenyt múlt héten csütörtökön tartották a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).
Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.