Klasszikus

Szakrális Művészetek Hete

2010.09.17. 14:39
Ajánlom
Szeptember 17. és 26. között kerül sor az ingyenes programokból álló országos rendezvénysorozatra.

A fesztivál tíz napja alatt több mint száz, a művészet különböző ágait felölelő programok közül válogathatnak az érdeklődők. Fellép többek között Sass Sylvia operaénekesnő és Teleki Miklós orgonaművész a Szent Anna templomban, sor kerül a Szeretetnyelv című irodalmi estre, ahol a szerelemről tart előadást Kéri Kitty és Oberfrank Pál az Iparművészeti Múzeumban. A négy nagy történelmi egyház közös zenés áhítatot tart a Szent István Bazilikában, Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin hangversenyt ad az Árpádházi Szent Margit templomban. Klukon Edit és Ránki Dezső közös koncertjére a SOTE Semmelweis Szalonban kerül sor, míg a Villő énekegyüttes az EOK aulában lép fel.

Külön érdekessége a rendezvénynek a Templomok Éjszakája, amelyre szeptember 18-án kerül sor. Ez alkalomból az ország több, mint ötven temploma nyitja ki kapuit és mutatja be kincseit egy kicsit rendhagyó módon. Este nyolc órakor pédául Bach zene csendül fel legtöbbjükben és a lelkes hívek püspökkenyérrel kínálják a betérőket, a száz éves zebegényi templomban pedig Bogányi Gergely zongorakoncertje hangzik el.

Különlegesség a programok sorában, hogy a vízivárosi Szent Anna és Szent Ferenc Sebei templomok már délután öt órától várják az érdeklődőket. A szentmiséken kívül sor kerül templom-vezetésekre, a látogatók gyönyörködhetnek Schaller István homokanimációiban és az Oppitz Berthold vezette Szent Erzsébet zenekar játékában is.

www.szmh.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.