Klasszikus

Szalai Antal Bartók-lemezsorozata

2012.03.21. 17:55
Ajánlom
A fiatal hegedűművész Balog József zongoraművésszel vállalkozott Bartók összes hegedűművének rögzítésére.

Szalai nem véletlenül választotta a magyar zeneszerző hegedűre írt archívumát, karrierjében Bartók fontos fordulópont: a 80 éves Yehudi Menuhin tiszteletére rendezett hangversenyen ugyanis az I. hegedűversennyel hívta fel magára a nemzetközi figyelmet még 15 éves korában. A fiatal hegedűművész azóta olyan neves európai zenekarok vendégszólistája, mint a Bécsi Szimfonikus Zenekar, a berlini Német Szimfonikus Zenekar, a Liverpooli Királyi Filharmonikus Zenekar vagy a Monte Carlói Filharmonikus Zenekar. Szalai Antalnak és Balog Józsefnek nem ez az első együttműködése: gyerekkoruk óta muzsikálnak együtt, és már lemezfelvételt is készítettek közösen. 2010-ben George Enescu három hegedűszonátájával gazdagították diszkográfiájukat, a négy részésre tervezett Bartók-sorozat első lemezét pedig a hollandiai székhelyű Brilliant Classics gondozásában adták ki 2011 októberében. A korongon a magyar zeneszerző korai művei mellett Bartók-átiratok is helyet kaptak.

Bartók korai műveire leginkább Richard Strauss zenei világa volt nagy hatással, de a lemez kezdőszámául szolgáló, 1903-ban komponált e-moll hegedűszonáta már nem kötődik szorosan az osztrák-német zenei hagyományhoz, Bartók figyelme ugyanis ebben az időszakban már inkább a magyar népzene felé irányult. Ez az érdeklődés hamar szenvedéllyé vált: a húszas éveiben járó Bartók nemzeti öltözékben járt és még azt is megtagadta, hogy otthon német nyelven beszéljen. Röviddel azután, miután befejezte a szonátát, pihenés céljából Gerlicepusztára utazott, ahol először találkozott autentikus magyar parasztzenével. A látogatás nagy hatással volt rá, a következő években vágott bele népzenegyűjtői körútjaiba, melyek során eleinte a magyar népzenét, majd a környező népek zenéjét is kutatta. Így az erdélyi, a román és a szlovák népzenei motívumok is hamar megjelentek Bartók műveiben, mint ahogyan azt a lemezen található többi darab is jól szemlélteti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Vizuál

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Színház

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Jazz/World

Flavia Coelho napfényt hoz a szürke télbe

Brazíliában színpompás kulturális hatások érték, de végül Párizsban talált rá arra az egyedi zenei stílusra, amelyben jól megfér egymással a pop, a jazz, a rock, a funk és a tradicionális brazil műfajok.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Díjfelhívást tett közzé a Cziffra Fesztivál

A Cziffra György Fesztivál Balázs János művészeti vezető kezdeményezésére 2024 februárjában nyolcadik alkalommal adja át díjait Tehetség és Életműdíj kategóriában, valamint második alkalommal ítélik oda a Kreatív Művész díjat.
Klasszikus interjú

„Része vagyok egy nagyobb egésznek” – interjú Bucz Magorral

Immár tizenhat éve, hogy Junior Prima Díjjal jutalmazzák a fiatal tehetségek munkáját, az MVM Zrt. jóvoltából pedig jelentős anyagi támogatás és publicitás is jár az eszmei elismerés mellé. Ezúttal Bucz Magor zeneszerző mesél magáról.
Klasszikus hír

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Klasszikus hír

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.
Klasszikus hír

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.