Klasszikus

Szalai Antal Bartók-lemezsorozata

2012.03.21. 17:55
Ajánlom
A fiatal hegedűművész Balog József zongoraművésszel vállalkozott Bartók összes hegedűművének rögzítésére.

Szalai nem véletlenül választotta a magyar zeneszerző hegedűre írt archívumát, karrierjében Bartók fontos fordulópont: a 80 éves Yehudi Menuhin tiszteletére rendezett hangversenyen ugyanis az I. hegedűversennyel hívta fel magára a nemzetközi figyelmet még 15 éves korában. A fiatal hegedűművész azóta olyan neves európai zenekarok vendégszólistája, mint a Bécsi Szimfonikus Zenekar, a berlini Német Szimfonikus Zenekar, a Liverpooli Királyi Filharmonikus Zenekar vagy a Monte Carlói Filharmonikus Zenekar. Szalai Antalnak és Balog Józsefnek nem ez az első együttműködése: gyerekkoruk óta muzsikálnak együtt, és már lemezfelvételt is készítettek közösen. 2010-ben George Enescu három hegedűszonátájával gazdagították diszkográfiájukat, a négy részésre tervezett Bartók-sorozat első lemezét pedig a hollandiai székhelyű Brilliant Classics gondozásában adták ki 2011 októberében. A korongon a magyar zeneszerző korai művei mellett Bartók-átiratok is helyet kaptak.

Bartók korai műveire leginkább Richard Strauss zenei világa volt nagy hatással, de a lemez kezdőszámául szolgáló, 1903-ban komponált e-moll hegedűszonáta már nem kötődik szorosan az osztrák-német zenei hagyományhoz, Bartók figyelme ugyanis ebben az időszakban már inkább a magyar népzene felé irányult. Ez az érdeklődés hamar szenvedéllyé vált: a húszas éveiben járó Bartók nemzeti öltözékben járt és még azt is megtagadta, hogy otthon német nyelven beszéljen. Röviddel azután, miután befejezte a szonátát, pihenés céljából Gerlicepusztára utazott, ahol először találkozott autentikus magyar parasztzenével. A látogatás nagy hatással volt rá, a következő években vágott bele népzenegyűjtői körútjaiba, melyek során eleinte a magyar népzenét, majd a környező népek zenéjét is kutatta. Így az erdélyi, a román és a szlovák népzenei motívumok is hamar megjelentek Bartók műveiben, mint ahogyan azt a lemezen található többi darab is jól szemlélteti.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.