Klasszikus

Szamosi Szabolcs: "Szeretnénk változatos, színes, forte-piano fesztivált"

2012.09.29. 08:40
Ajánlom
Október első hetében rendezik meg a ZeneSzüretet, Pécs egyetlen komolyzenei fesztiválját. Az idei "termésről", különleges programokról és a baranyai megyeszékhely szépségeiről Szamosi Szabolcs orgonaművésszel, a fesztivál igazgatójával beszélgettünk.

- Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Fesztivál. Mi ösztönözte egy évvel ezelőtt a rendezvény elindítására?

- Tavaly már éppen egy éve volt, hogy átvettem a Dél-Dunántúli Filharmónia vezetését Pécsett, ami 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt és elkészült a gyönyörű, új hangversenytermünk is. A városnak nincs komolyzenei fesztiválja. Korábban ugyan voltak kezdeményezések, de ezek sajnos elhaltak. Tavaly ünnepeltük Liszt születésének 200. évfordulóját, úgy gondoltuk, hogy itt a remek alkalom, az évforduló jó alapot adott a fesztivál létrehozásához.

- Magyarországon egyre több komolyzenei fesztivál jön létre, mindegyik más-más profillal. Miben kíván a ZeneSzüret különbözni, kiemelkedni a többi programsor közül?

- Amiben egészen karakteres, hogy a nagyon magas színvonalú komolyzenei koncertjei mellett a társművészeteket segítségül hívva különleges, klasszikus zenét másként figyelem középpontjába állító kísérő programjai figyelemre érdemesek! Szeretnénk, ha minél többen megismernék a Kodály Központot. Az viszont teljesen világosan látszik, hogy kizárólag pécsiekkel nem tölthetjük meg a nézőteret. Csak akkor működhetne megfelelően és jól ez a fesztivál, ha mind a régióból, közeli városokból, megyékből, mind pedig távolabbról, főként például Budapestről is ellátogatnának hozzánk. Érdemes, hiszen Kocsis Zoltán és Ránki Dezső is az ország legjobb akusztikájú hangversenytermeként említette a pécsit!

- Mi volt az idei fesztivál szervezésének vezérelve?

- Idén a Fortepiano alcímet adtuk a fesztiválnak, ami egyrészt a hangszert is jelöli, másrészt a forte-piano zenei műszó egyéb érdekes programokra is lehetőséget ad. Szeretnénk, ha ez a fesztivál ugyanilyen színes, változatos lenne, mint amit a forte és a piano dinamikai jelzések jelentenek. Magát a hangszert Malcolm Bilson fogja megszólaltatni, két alkalommal is: egyszer az Orfeo Zenekarral játszik Mozart-zongoraversenyeket, majd néhány nappal később szóló- és kamarakoncert, illetve dalest keretében hallhatjuk játékát. Egy kiállítást is rendezünk szintén Forte-piano címmel a Bázis szobrászegyesület alkotóinak munkáiból, melynek szintén a Kodály Központ ad otthont.

- Tavaly "LISZTre hangolva" volt a fesztivál alcíme, Liszt Ferenc került a fesztivál középpontjába. Mi az oka annak, hogy idén nem egy zeneszerző, hanem egy hangszer határozza meg a programokat?

- Tavaly természetesen jött a lehetőség, hiszen Liszt fontos, egyszerűen megkerülhetetlen szerzőnk. Az idei esztendőben is lesz ünnepelt komponistánk, Károly Róbert személyében. Ő pécsi kötődésű, a színháznak volt a karigazgatója hosszú évtizedeken át, jelenleg hetvenötödik életévében jár. Emellett szerettük volna a fesztivál legközpontibb, legnívósabb koncertjét is kiemelni ezzel a címmel, illetve hívószóként is használtuk ezt a szót, mert olyanokat is szeretnék megszólítani, akik nem rendszeres látogatói komolyzenei koncerteknek. Az ő figyelmüket az utcákon, tereken, a bevásárlóközpontban is szeretnénk felkelteni. Egy olyan személyt is segítségül hívtunk ehhez, aki idén egy kereskedelmi televízió tehetségkutatójának volt győztese: Mészáros János Elekről van szó. Az ő teljesítménye is összecseng a fesztivál koncepciójával, hiszen könnyűzenei környezetben tudott egy más minőséget, értéket felmutatni. Reméljük, hogy akik ott meghallgatták, most is eljönnek majd az ő komolyzenei koncertjére, amelyen társai Kiss B. Attila (aki a 2000-ben készült Bánk bán-film főszereplője volt) és Horváth István (a Nemzeti Filharmonikusok rendszeres szólistája) lesznek. Ők hárman fognak egy különleges „három tenor" estet adni, a Magyar Állami Operaház zenekarának kíséretével.

- Nehéz volt három, ennyire különböző zenei színtérről érkező és más-más szerepkörben látható, hallható énekest egy színpadra állítani?

- A koncert ötlete már első hallásra mindhármuknak nagyon megtetszett. A műsor összeállítása már nehezebb feladat volt, mindhármuk igényeire próbáltunk tekintettel lenni, figyelembe venni kedvenc áriáikat, illetve a karmesternek is voltak meglátásai, hogy mi lehet a koncert megfelelő vezérfonala. Természetesen a zenekartól is vártunk visszajelzéseket a program felépítésekor.

- A komolyzenei koncertek mellett még milyen programokkal várják az érdeklődőket?

- A magas művészet kiállításon képviselteti magát, de lesz kirakodóvásár, aminek portékái különlegesek, a zenéhez, kulturális termékekhez kötődnek. Mialatt a szülők a Délutáni zongoraszó dallamait hallgatják a Színház lépcsőn, gyermekeik "hangszereket" készíthetnek, zeneiskolás csoportok koncertjeit is meghallgathatja a közönség, ami után hangszerbemutató várja a gyerekeket. A fiatalokat minden nap várja az ingyenes Zeneszüret filmklub. Esténként pedig egy pohár bor vagy üdítő mellett a 2011/2012-es Bárzongorista verseny győzteseit hallhatjuk a Trafik nevű, pécsi kávézóban.

- Egy igen érdekes címet is találhatunk a programfüzetben, ez pedig a "Hangcsapda". Mit takar ez az elnevezés?

- Ez egy egyszemélyes, interaktív színházi labirintust jelent, mely a Zsolnay Negyedben lesz esténként, ahol különböző érzékeink kerülnek előtérbe, különös tekintettel a hangélményekre! Egy performanszfűzér ez az út, mely különös, egyedi élményeket ígér a labirintust egyedül végigjáróknak. Lesz, ahol csak szemlélői, másutt aktív résztvevői is lehetünk a játéknak. Érdemes sietni, ha valaki ki szeretné próbálni a hangcsapdát!

- A "Zongoraszó" programsorozat keretein belük kiket hallhat majd a közönség?

- A Zeneakadémia hallgatóit várjuk ezekre a koncertekre. A műsor tavaly is nagy sikert aratott, délben a bevásárlóközpontban, majd délután a Színház téren is játszanak a fiatal zongoristák.

- Van kedvenc műsora, olyan, amelyet a legjobban vár, a leginkább ajánl az érdeklődőknek?

- Nagyon szeretem, amikor a Budapesti Fesztiválzenekar művészei érkeznek Pécsre, így nagyon várom a péntek estét, amikor Britten: Noé bárkáját fogják előadni, mégpedig oly módon, hogy a zenekar magját a Fesztiválzenekar művészei alkotják és gyerekek csatlakoznak hozzájuk. Ugyanígy lesz ez fent a színpadon is, hiszen profi, rutinos művészek gyerekekkel együtt alakítják majd a cselekményt és építik Noé bárkáját, sőt a közönséget is aktivizálják és bevonják az előadásba. Másnap pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekar ötvenéves jubileumi koncertje hangzik el, ők először lépnek fel a Kodály Központban. A záróest a Bazilikában lesz, igen unikális hangszer-összeállítással, orgona-harmonika páros játszik majd egy osztrák és egy szerb művész személyében.

- A ZeneSzüret mellett még számos más fesztiválnak szervezője, elindítója volt Pécsett, így az Orgonapontnak, vagy az Egyházzenei Fesztiválnak is. Miért tartja fontosnak a fesztiválok létrehozását a magyar komolyzenei életben?

- Mi ilyenkor egy rövidebb időszakra koncentrálhatjuk a figyelmünket, művészek ellátása, utaztatása, felléptetése tekintetében. De ami ennél lényegesebb, az az, hogy sokkal élénkebb médiaérdeklődés kíséri ezeket a rendezvényeket, így abban bízhatunk, hogy több ember hall róluk, vesz részt rajtuk. Ezek a fesztiválok azért lennének fontosak, hogy egyre többen ellátogassanak hozzánk és megismerjék Pécs szépségeit és kulturális, infrastrukturális lehetőségeit, akár a Kodály Központban vagy a Zsolnay Negyedben és az olyan régi helyszíneken is, mint a Bazilikában. A koncentráltság hátránya - a pécsiek szempontjából mindenképp - az, hogy bármily csábító, szinte lehetetlen ennyi program részese lenni ilyen rövid idő alatt.

- Vannak már tervek a jövő évi fesztivált illetően?

- Az időpontja mindenképp ugyanez, azaz október eleje lenne, reménykedve abban, hogy az időjárás kegyesebb lesz hozzánk, mint a hónap végén. Már gyülekeznek a fellépők erre a fesztiválra is, de ez még a jövő zenéje.

Haydn: C-dúr fantázia, km.: Malcolm Bilson

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.