Klasszikus

Szárnyra kap a „tyúk” az Esterházy-kastélyban

2016.08.29. 09:23
Ajánlom
Szeptember 30-án 19:30-tól a fertődi kastély Haydn-termében Haydn A tyúk (g-moll) és Esz-dúr szimfóniája, valamint Beethoven c-moll zongoraversenye is felcsendül a Chamber Orchestra of Europe interpretációjában.
Chamber Orchestra of Europe

Chamber Orchestra of Europe (Fotó/Forrás: Eric Richmond)

Joseph Haydn szimfonikus világa kimeríthetetlen – az áttekinthetőség kedvéért a legnépszerűbb szimfóniák közül néhány nevet is kapott. Ennek megfelelően a 83. számú a kotkodácsolásra hasonlító melléktéma miatt a La poule (A tyúk) címmel szárnyal a koncerttermeken keresztül, amely humoros utalás Rameau azonos című művére, amelyet Haydn a művelt párizsi közönség szórakoztatására épített be a zeneműbe. Tizenkét híres londoni szimfóniájából többek között a 103. számú is kiemelkedik, amely a szokatlan kezdés miatt az Üstdobpergés megjelölést viseli. Haydn állítólag szeretett hasonló részeket beépíteni a darabokba nem titkoltan avval a céllal, hogy a szundikáló közönséget felébressze zenéjével.

Intelligens szórakozás és közérthetőség, s mindez a legmagasabb színvonalon: ezt szavatolja Haydn zenéje, akiért Sir Roger Norrington is ugyanúgy rajong, mint Beethovenért. Norington szeret a közönségével kapcsolatba kerülni, és olyan elemeket is beépíteni, amivel meg tudja törni a jeget. Például, ha a közönség egy Haydn szimfónia humoros eleménél hangosan felnevet, az nem megzavarja a munkájában, épp ellenkezőleg, örömmel veszi a hallgatóság visszajelzését.

Beethoven 3. zongoraversenyében az eredetiségéről híres, úttörő karmester a Chamber Orchestra of Europe zenekar élén a fiatal nemzedék legizgalmasabb zongoristájával, az 1983-ban született svájci Francesco Piemontesivel működik együtt. Piemontesit korunk egyik legjobb Mozart interpretároként tartják számon, aki elmondása szerint arra törekszik, hogy a klasszikus repertoár szerzőit hasonló minőségben tolmácsolja hallgatóságának.

Chamber Orchestra of Europe

Roger Norrington karmester

Francesco Piemontesi, zongora

Joseph Haydn: g-moll (A tyúk) szimfónia, no. 83, Hob. I:83

Joseph Haydn: Esz-dúr szimfónia, no. 103, Hob. I:103

Ludwig van Beethoven: c-moll zongoraverseny, no. 3, op. 37

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.