Klasszikus

Száz éve született Dávid Gyula

2013.04.30. 14:40
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör május 9-i hangversenyének műsorát Kodály egyik tanítványa, a száz éve született Dávid Gyula alkotásainak szenteli. Játsszon a Fidelióval, és legyen a különleges este részese!

A zeneszerző 1913-ban született Kecskeméten. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, majd a Székesfővárosi Zenekar brácsása lett. Mint oly sok magyar zeneszerzőtársa, Kodály Zoltánnál végezte tanulmányait (1933-1938), s zeneszerzés stúdiumaival egy időben magas fokú hegedűtudásra tett szert. 1945 és 1949 között a budapesti Nemzeti Színház zenei vezetője volt, 1950 és 1956 között több magyar együttes művészeti és zenei vezetője. 1950 és 1964 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola, 1964-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, 1967-től haláláig ismét a Főiskola tanára. Zeneszerzői munkásságát színpadi kísérőzenék írásával kezdte meg: klasszikus színművekhez komponált művei jelentős sikert arattak. Alkotótevékenysége mellett táncegyüttesek szervezésével és betanításával is foglalkozott, ezek számára számos népdal, tömegdalt, táncmuzsikát írt. Életművének egyik kiemelkedő alkotása a Brácsaverseny (1951), amelyért a Magyar Népköztársaság az Erkel-díjjal tüntette ki. A művet külföldön is nagy sikerrel mutatták be.

A koncert műsorán Berzsenyi, József Attila és Ady verseire készült dalok, valamint hangszeres művek szerepelnek (többek között a brácsára és zongorára írt, 1969-ben keletkezett Szonatina és a fuvolára és zongorára készült, 1954-ből való Szonáta). A műsort Kodály kompozíciója, a Cím nélkül - válasz Dávid Gyulának zárja. Az este közreműködője Rajk Judit (ének), Matuz Gergely, Matuz István (fuvola), Tóth Balázs (brácsa) és Marczi Mariann (zongora) lesz, a komponista fiával, Dávid Ferenc építésszel Mácsai János zenetörténész beszélget.

Amennyiben 2013. május 8-án délig (12:00) helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet a hangversenyen az Óbudai Társaskörben.

A társművészetek közül melyek álltak Dávid Gyula érdeklődéséhez közel?

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.