Klasszikus

Száz éve született Dávid Gyula

2013.04.30. 14:40
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör május 9-i hangversenyének műsorát Kodály egyik tanítványa, a száz éve született Dávid Gyula alkotásainak szenteli. Játsszon a Fidelióval, és legyen a különleges este részese!

A zeneszerző 1913-ban született Kecskeméten. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, majd a Székesfővárosi Zenekar brácsása lett. Mint oly sok magyar zeneszerzőtársa, Kodály Zoltánnál végezte tanulmányait (1933-1938), s zeneszerzés stúdiumaival egy időben magas fokú hegedűtudásra tett szert. 1945 és 1949 között a budapesti Nemzeti Színház zenei vezetője volt, 1950 és 1956 között több magyar együttes művészeti és zenei vezetője. 1950 és 1964 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola, 1964-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, 1967-től haláláig ismét a Főiskola tanára. Zeneszerzői munkásságát színpadi kísérőzenék írásával kezdte meg: klasszikus színművekhez komponált művei jelentős sikert arattak. Alkotótevékenysége mellett táncegyüttesek szervezésével és betanításával is foglalkozott, ezek számára számos népdal, tömegdalt, táncmuzsikát írt. Életművének egyik kiemelkedő alkotása a Brácsaverseny (1951), amelyért a Magyar Népköztársaság az Erkel-díjjal tüntette ki. A művet külföldön is nagy sikerrel mutatták be.

A koncert műsorán Berzsenyi, József Attila és Ady verseire készült dalok, valamint hangszeres művek szerepelnek (többek között a brácsára és zongorára írt, 1969-ben keletkezett Szonatina és a fuvolára és zongorára készült, 1954-ből való Szonáta). A műsort Kodály kompozíciója, a Cím nélkül - válasz Dávid Gyulának zárja. Az este közreműködője Rajk Judit (ének), Matuz Gergely, Matuz István (fuvola), Tóth Balázs (brácsa) és Marczi Mariann (zongora) lesz, a komponista fiával, Dávid Ferenc építésszel Mácsai János zenetörténész beszélget.

Amennyiben 2013. május 8-án délig (12:00) helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet a hangversenyen az Óbudai Társaskörben.

A társművészetek közül melyek álltak Dávid Gyula érdeklődéséhez közel?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.