Klasszikus

Száz éve született Fasang Árpád

2012.06.30. 12:59
Ajánlom
A Röpülj, páva mozgalom elindítója egyszerre volt karnagy, kórusvezető, zeneszerző és zenepedagógus.

Krakkóban született 1912. június 30-án, a budapesti Zeneakadémián tanult zeneszerzést, majd énektanári és karnagyi diplomát is szerzett. 1931-től tíz évig tanított Orosházán az evangélikus népiskolában, majd a szarvasi tanítóképző intézetben oktatott egy évtizedig. Az egyházi iskolák államosítását követően Sopronban kapott állást, ahol zeneelméletet tanított. Bár hangszeres oktatást nem végzett, a rendszeres gyakorlással sem szakított orgonapedálos zongoráján.

Az 1950-es évek első felében a győri zeneművészeti szakiskolában tanított, két évig igazgatta is az intézményt. Az évtized második felében a népművelési minisztériumban dolgozott, a zenei főosztályt vezette. Tisztsége révén ismerkedett meg Kodály Zoltánnal, akinek nagy tisztelője volt. 1958-1972 között másfél évtizedig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatójaként tevékenykedett, közben évekig az ELTE-n is előadott.

Fasang Árpádnak nagy szerepe volt a hazai zenekultúra széles körű terjesztésében. Kórusokat szervezett a fővárosban és vidéken, az 1960-as években a Csepeli Munkásotthon Vegyeskarát vezette. Nevéhez fűződik a Röpülj, páva mozgalom elindítása, amelynek hatására számos feledésbe merült népdal került fel dalkörök repertoárjaiba. Alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke volt a Pedagóguskórusok Országos Társaságának, tiszteletbeli tagja a Kórusok Országos Tanácsának (KÓTA). Zenepedagógiai munkássága nem csak tanításból állt: középiskolák számára ének-zenei tankönyvet írt, harmóniumiskoláját pedig a mai napig használják, de énekes- és korálkönyveket is szerkesztett. Zeneszerzőként kórusműveket, orgonadarabokat, kamarazenét komponált. A muzsikától nyugdíjas éveiben sem szakadt el, fáradhatatlanul dolgozott, országszerte zenei ismeretterjesztő előadásokat tartott elsősorban az ifjúság számára.

Munkásságát aktív évei alatt Kiváló Tanár címmel ismerték el, később megkapta a kiváló népművelő címet és a SZOT-díjat, 1992-ben pedig a magyar zenekultúráért végzett tevékenységéért a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjét. Fasang Árpád 2001. március 12-én halt meg Budapesten.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.
Klasszikus interjú

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.