Klasszikus

Száz éve született Fasang Árpád

2012.06.30. 12:59
Ajánlom
A Röpülj, páva mozgalom elindítója egyszerre volt karnagy, kórusvezető, zeneszerző és zenepedagógus.

Krakkóban született 1912. június 30-án, a budapesti Zeneakadémián tanult zeneszerzést, majd énektanári és karnagyi diplomát is szerzett. 1931-től tíz évig tanított Orosházán az evangélikus népiskolában, majd a szarvasi tanítóképző intézetben oktatott egy évtizedig. Az egyházi iskolák államosítását követően Sopronban kapott állást, ahol zeneelméletet tanított. Bár hangszeres oktatást nem végzett, a rendszeres gyakorlással sem szakított orgonapedálos zongoráján.

Az 1950-es évek első felében a győri zeneművészeti szakiskolában tanított, két évig igazgatta is az intézményt. Az évtized második felében a népművelési minisztériumban dolgozott, a zenei főosztályt vezette. Tisztsége révén ismerkedett meg Kodály Zoltánnal, akinek nagy tisztelője volt. 1958-1972 között másfél évtizedig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatójaként tevékenykedett, közben évekig az ELTE-n is előadott.

Fasang Árpádnak nagy szerepe volt a hazai zenekultúra széles körű terjesztésében. Kórusokat szervezett a fővárosban és vidéken, az 1960-as években a Csepeli Munkásotthon Vegyeskarát vezette. Nevéhez fűződik a Röpülj, páva mozgalom elindítása, amelynek hatására számos feledésbe merült népdal került fel dalkörök repertoárjaiba. Alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke volt a Pedagóguskórusok Országos Társaságának, tiszteletbeli tagja a Kórusok Országos Tanácsának (KÓTA). Zenepedagógiai munkássága nem csak tanításból állt: középiskolák számára ének-zenei tankönyvet írt, harmóniumiskoláját pedig a mai napig használják, de énekes- és korálkönyveket is szerkesztett. Zeneszerzőként kórusműveket, orgonadarabokat, kamarazenét komponált. A muzsikától nyugdíjas éveiben sem szakadt el, fáradhatatlanul dolgozott, országszerte zenei ismeretterjesztő előadásokat tartott elsősorban az ifjúság számára.

Munkásságát aktív évei alatt Kiváló Tanár címmel ismerték el, később megkapta a kiváló népművelő címet és a SZOT-díjat, 1992-ben pedig a magyar zenekultúráért végzett tevékenységéért a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjét. Fasang Árpád 2001. március 12-én halt meg Budapesten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.