Klasszikus

Száz éve született Fasang Árpád

2012.06.30. 12:59
Ajánlom
A Röpülj, páva mozgalom elindítója egyszerre volt karnagy, kórusvezető, zeneszerző és zenepedagógus.

Krakkóban született 1912. június 30-án, a budapesti Zeneakadémián tanult zeneszerzést, majd énektanári és karnagyi diplomát is szerzett. 1931-től tíz évig tanított Orosházán az evangélikus népiskolában, majd a szarvasi tanítóképző intézetben oktatott egy évtizedig. Az egyházi iskolák államosítását követően Sopronban kapott állást, ahol zeneelméletet tanított. Bár hangszeres oktatást nem végzett, a rendszeres gyakorlással sem szakított orgonapedálos zongoráján.

Az 1950-es évek első felében a győri zeneművészeti szakiskolában tanított, két évig igazgatta is az intézményt. Az évtized második felében a népművelési minisztériumban dolgozott, a zenei főosztályt vezette. Tisztsége révén ismerkedett meg Kodály Zoltánnal, akinek nagy tisztelője volt. 1958-1972 között másfél évtizedig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatójaként tevékenykedett, közben évekig az ELTE-n is előadott.

Fasang Árpádnak nagy szerepe volt a hazai zenekultúra széles körű terjesztésében. Kórusokat szervezett a fővárosban és vidéken, az 1960-as években a Csepeli Munkásotthon Vegyeskarát vezette. Nevéhez fűződik a Röpülj, páva mozgalom elindítása, amelynek hatására számos feledésbe merült népdal került fel dalkörök repertoárjaiba. Alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke volt a Pedagóguskórusok Országos Társaságának, tiszteletbeli tagja a Kórusok Országos Tanácsának (KÓTA). Zenepedagógiai munkássága nem csak tanításból állt: középiskolák számára ének-zenei tankönyvet írt, harmóniumiskoláját pedig a mai napig használják, de énekes- és korálkönyveket is szerkesztett. Zeneszerzőként kórusműveket, orgonadarabokat, kamarazenét komponált. A muzsikától nyugdíjas éveiben sem szakadt el, fáradhatatlanul dolgozott, országszerte zenei ismeretterjesztő előadásokat tartott elsősorban az ifjúság számára.

Munkásságát aktív évei alatt Kiváló Tanár címmel ismerték el, később megkapta a kiváló népművelő címet és a SZOT-díjat, 1992-ben pedig a magyar zenekultúráért végzett tevékenységéért a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjét. Fasang Árpád 2001. március 12-én halt meg Budapesten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Plusz

Egyre népszerűbb a bakelitlemez, kár, hogy környezetszennyező anyagból készül

Nagyon jól fogynak a PVC-ből készült vinyl-lemezek, de az EU úgy tervezi, hogy betiltja az anyagot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.