Klasszikus

Százéves átlag

2014.07.08. 11:36
Ajánlom
Irodalom és klasszikus zene kapcsolata jelenti az alapot a július 9-én 18 órakor kezdődő felolvasóesttel egybekötött kortárs zenei blogindításhoz a Valyo parton.

A Százéves átlag Jeney Zoltán szerzeménye hegedűre és elektronikára, innen kölcsönzi nevét Molnár Illés és Lesi Zoltán közös zenei blogja. Az elképzelés célja a modern és kortárs zene népszerűsítése tekintve, hogy a szerzők szerint az elmúlt száz évben a zene jelentése gyökeresen megváltozott, elveszítette közönségét, nem születik annyi kritika vagy ajánló sem, mint az irodalomban vagy a képzőművészetben. A blog szerzői nem zeneesztéták, az irodalom felől közelítenek a muzsika irányába. A zene mindenképpen komoly dolog, mindenkinek vannak kedvenc bandái, de Molnár és Lesi elsősorban a művészi zenét és annak határterületeit, a filmzenét, a kísérleti jazzt szeretné népszerűsíteni.

A blog elindításákor egy közös, zenés felolvasást tartanak a Valyo-parton. A beszélgetésben kifejtik, hogy miért adják a szöveg embereiként zeneblogra a fejüket, miért gondolják, hogy kortárs komolyzenét hallgatni kortárs emberként evidencia lenne, miért igénylik egy zenei felületet létrejöttét, és miért tartanánk szerencsésnek a különböző művészeti ágak képviselői között a szorosabb kapcsolatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.