Klasszikus

Százezrek ismerték meg Cziffra György világát az emlékévben

2022.09.01. 10:55
Ajánlom
Sikeres koncerteket és tehetséggondozó programokat valósított meg a Cziffra100 emlékév, a Balázs János vezette eseménysorozat nemcsak méltó módon emlékezett meg a neves zongoraművész születésének századik évfordulójáról, de már készülnek a következő születésnapi koncertre is.

Az emlékév célja volt bemutatni Cziffra György életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét, népszerűsíteni azt a Liszttől eredő stílusirányzatot, amit képviselt, nagyobb hangsúlyt fektetni a hangversenytermekben a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományaira, illetve felhívni a figyelmet a fiatal művészek támogatásának fontosságára. Ezt a missziót egy nagyszabású, több országon átívelő programsorozattal valósították meg a szervezők.

Az elmúlt másfél évben 17 országban, 43 városban több mint 100 eseménnyel tisztelegtek a világhírű zongoraművész előtt.

Az emlékév tervezésekor Balázs János az értéket és nyitottságot határozta meg az eseményfolyam filozófiájaként. A nyitottság jelentette a koncertek zenei műfajainak sokszínűségét, ugyanakkor a programtípusok változatos összeállítását is. Jelentős fókusz került a fiatalokra: a magyar tehetségek hazánk mellett Bécstől Prágán át Londonig mutathatták be tudásukat, a nagyvilág fiatal generációjának legtehetségesebbjei pedig a magyar közönségnek mutatkozhattak be.

A hangversenyek mellett ősbemutatók, emlékérme, könyvmegjelenés, zenei versenyeken való szereplés, fiatalok nemzetközi bemutatkozása, képzőművészeti kiállítások, mesterkurzusok, zenetudományi konferencia, falfestmény, tudományos eredmények, zenetörténeti előadások, szakmai konferenciák, edukációs események színesítették a programpalettát.

Olyan kreatív ötletek is megvalósultak, mint a Szent István Parkban zongorabillentyűket ábrázoló virágkompozíció, vagy a Batthyány-téri Cziffra-falfestmény,

amelyekkel nemcsak a klasszikus zene iránt érdeklődők, hanem a széles nagyközönség figyelmét is sikerült ráirányítani az ünnepi eseményekre.

Az összefogás erejével számos nagy nemzetközi projekt született. Cziffra élete utolsó szakaszában Senlis mellett több országban hozott létre alapítványt a fiatal művészek támogatásának céljából. A nemzetközi hálózat ötletéből napjainkra már csak két alapítvány működik: a senlis-i Fondation Cziffra és a bécsi Cziffra Stiftung. Elsőként velük karöltve indultak el az együttműködések, majd ezt követően a legjelentősebb hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel, helyszínekkel közösen hívtak életre számos eseményt. Szintén a szakmai együttműködéseknek köszönhetően számos nemzetközi fesztivállal sikerült szorosabbra fűzni a kapcsolatot, ennek eredményeképpen neves hazai művészek közreműködésével valósultak meg hangversenyek, kiállítások Európa-szerte.

cziffra_2022-08-28_MOM_foto-asszonyi-eszter_-23-101751.jpeg

Koncert a Cziffra100 emlékévben (Fotó/Forrás: Asszonyi Eszter / Cziffra100)

2021. február 9-én a pandémia miatt online vette kezdetét a Cziffra György-emlékév eseménysorozata, a nyitóeseményt rekordszámú néző követte élőben a Zeneakadémia nagyterméből, ahogyan a további eseményeknek is jelentős volt az össznézőszáma. Az emlékév koncertjei összesen személyesen mintegy 100.000 embert értek el, az egyéb köztéri eseményeken, televízión vagy online pedig további több százezer ember csatlakozhatott a programhoz.

Az emlékévnek köszönhetően számos kutatási eredmény jött létre a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével együttműködésben megrendezett tudományos konferencián, amely online kiadvány formájában elérhető később is az utókor számára. A Liszt Ferenc Nemzetközi zongoraversennyel együttműködve –

azáltal, hogy a verseny programjában kötelezően elő kellett adni egy Cziffra-átiratot – számos fiatal zongorista repertoárjába kerültek bele ezek a remekművek.

Az emlékév komoly nemzetközi elismerést is hozott: Balázs János ImprovisArt címen kiadott, többek között saját átiratait is tartalmazó lemeze elnyerte New Yorkban a Music International Grand Prix első helyezését, valamint közönségdíját is.

Eötvös Péter a következő 100 év zeneszerető közönségének örökül hagyva a Cziffra-megemlékezést, megkomponálta munkássága első zongoraversenyét, a Cziffra Psodiát, amit azóta Budapesten, Párizsban és Genfben is bemutattak.

November 5., Cziffra György születésnapja immáron hagyományosan az év kiemelt zenei ünnepe, hiszen Balázs János zongoraművész ezen a napon 15 éves kora óta koncertekkel emlékezik meg a Mesterről. Tavaly, a centenáriumi ünnepség keretében a Francia Rádió Zenekarának hangversenyén hallgathatta meg a közönség a Müpában a fent említett Eötvös-művet Balázs János és Lukács Miklós szólójával.

2022. november 5-én szintén kiemelt programmal emlékezik meg az emlékév sorozata a jeles évfordulóról.

A Zeneakadémia Nagytermében együtt lép fel négy Kossuth-díjas művész, akik külön-külön is a zene szabadságát képviselik munkásságukkal: a Womex-életműdíjas Lakatos Mónika roma énekesnő, Dresch Mihály fúvós zenész, Szakcsi-Lakatos Béla és Balázs János zongoraművészek. Ezen a jeles napon megtörténik majd a varázslat a színpadon; a klasszikus zene, a népzene, a jazz és a cigányzene fúziójából egyszeri és megismételhetetlen produkció születik. Az est Cziffra Györgyöt és az improvizáció művészetét ünnepli. Az előadók egymás stílusában, a műfaj sokszínű lehetőségeit előtérbe helyezve, új zenei világot teremtenek.

Fejléckép: Balázs János Senlisben a Cziffra100 keretében (fotó/forrás: Bruno Cohen / Cziffra100)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Klasszikus ajánló

Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János a Magyar Hospice Alapítványért

A Méltóság hangja című est bevételét a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartására ajánlják fel a legendás művészek: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.
Klasszikus ajánló

Szokolay Sándor emléke előtt tisztelegnek Sopronban

December 8-án gyertyagyújtással, kiállítással és hangversennyel idézik meg a tíz évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző alakját a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban. 
Klasszikus magazin

Zene a lakatlan szigeten

Nemrég azt a kérdést tettük fel olvasóinknak, milyen zenét vinnének magukkal egy lakatlan szigetre. Az izgalmas és változatos válaszokat olvasva persze mi is elgondolkodtunk, és összeállítottuk a magunk lakatlansziget-playlistjét.
Klasszikus ajánló

Világsztárok a Zeneakadémián – 6 érv, amiért ott a helyünk november 29-én

Ha klasszikus zene, akkor koncert; ha koncert, akkor a legjobb hangversenyterem és szólisták. Mutatjuk, miért érdemes november 29-én, szerdán este a Zeneakadémia Nagytermébe menni.