Klasszikus

Százezrek ismerték meg Cziffra György világát az emlékévben

2022.09.01. 10:55
Ajánlom
Sikeres koncerteket és tehetséggondozó programokat valósított meg a Cziffra100 emlékév, a Balázs János vezette eseménysorozat nemcsak méltó módon emlékezett meg a neves zongoraművész születésének századik évfordulójáról, de már készülnek a következő születésnapi koncertre is.

Az emlékév célja volt bemutatni Cziffra György életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét, népszerűsíteni azt a Liszttől eredő stílusirányzatot, amit képviselt, nagyobb hangsúlyt fektetni a hangversenytermekben a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományaira, illetve felhívni a figyelmet a fiatal művészek támogatásának fontosságára. Ezt a missziót egy nagyszabású, több országon átívelő programsorozattal valósították meg a szervezők.

Az elmúlt másfél évben 17 országban, 43 városban több mint 100 eseménnyel tisztelegtek a világhírű zongoraművész előtt.

Az emlékév tervezésekor Balázs János az értéket és nyitottságot határozta meg az eseményfolyam filozófiájaként. A nyitottság jelentette a koncertek zenei műfajainak sokszínűségét, ugyanakkor a programtípusok változatos összeállítását is. Jelentős fókusz került a fiatalokra: a magyar tehetségek hazánk mellett Bécstől Prágán át Londonig mutathatták be tudásukat, a nagyvilág fiatal generációjának legtehetségesebbjei pedig a magyar közönségnek mutatkozhattak be.

A hangversenyek mellett ősbemutatók, emlékérme, könyvmegjelenés, zenei versenyeken való szereplés, fiatalok nemzetközi bemutatkozása, képzőművészeti kiállítások, mesterkurzusok, zenetudományi konferencia, falfestmény, tudományos eredmények, zenetörténeti előadások, szakmai konferenciák, edukációs események színesítették a programpalettát.

Olyan kreatív ötletek is megvalósultak, mint a Szent István Parkban zongorabillentyűket ábrázoló virágkompozíció, vagy a Batthyány-téri Cziffra-falfestmény,

amelyekkel nemcsak a klasszikus zene iránt érdeklődők, hanem a széles nagyközönség figyelmét is sikerült ráirányítani az ünnepi eseményekre.

Az összefogás erejével számos nagy nemzetközi projekt született. Cziffra élete utolsó szakaszában Senlis mellett több országban hozott létre alapítványt a fiatal művészek támogatásának céljából. A nemzetközi hálózat ötletéből napjainkra már csak két alapítvány működik: a senlis-i Fondation Cziffra és a bécsi Cziffra Stiftung. Elsőként velük karöltve indultak el az együttműködések, majd ezt követően a legjelentősebb hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel, helyszínekkel közösen hívtak életre számos eseményt. Szintén a szakmai együttműködéseknek köszönhetően számos nemzetközi fesztivállal sikerült szorosabbra fűzni a kapcsolatot, ennek eredményeképpen neves hazai művészek közreműködésével valósultak meg hangversenyek, kiállítások Európa-szerte.

cziffra_2022-08-28_MOM_foto-asszonyi-eszter_-23-101751.jpeg

Koncert a Cziffra100 emlékévben (Fotó/Forrás: Asszonyi Eszter / Cziffra100)

2021. február 9-én a pandémia miatt online vette kezdetét a Cziffra György-emlékév eseménysorozata, a nyitóeseményt rekordszámú néző követte élőben a Zeneakadémia nagyterméből, ahogyan a további eseményeknek is jelentős volt az össznézőszáma. Az emlékév koncertjei összesen személyesen mintegy 100.000 embert értek el, az egyéb köztéri eseményeken, televízión vagy online pedig további több százezer ember csatlakozhatott a programhoz.

Az emlékévnek köszönhetően számos kutatási eredmény jött létre a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével együttműködésben megrendezett tudományos konferencián, amely online kiadvány formájában elérhető később is az utókor számára. A Liszt Ferenc Nemzetközi zongoraversennyel együttműködve –

azáltal, hogy a verseny programjában kötelezően elő kellett adni egy Cziffra-átiratot – számos fiatal zongorista repertoárjába kerültek bele ezek a remekművek.

Az emlékév komoly nemzetközi elismerést is hozott: Balázs János ImprovisArt címen kiadott, többek között saját átiratait is tartalmazó lemeze elnyerte New Yorkban a Music International Grand Prix első helyezését, valamint közönségdíját is.

Eötvös Péter a következő 100 év zeneszerető közönségének örökül hagyva a Cziffra-megemlékezést, megkomponálta munkássága első zongoraversenyét, a Cziffra Psodiát, amit azóta Budapesten, Párizsban és Genfben is bemutattak.

November 5., Cziffra György születésnapja immáron hagyományosan az év kiemelt zenei ünnepe, hiszen Balázs János zongoraművész ezen a napon 15 éves kora óta koncertekkel emlékezik meg a Mesterről. Tavaly, a centenáriumi ünnepség keretében a Francia Rádió Zenekarának hangversenyén hallgathatta meg a közönség a Müpában a fent említett Eötvös-művet Balázs János és Lukács Miklós szólójával.

2022. november 5-én szintén kiemelt programmal emlékezik meg az emlékév sorozata a jeles évfordulóról.

A Zeneakadémia Nagytermében együtt lép fel négy Kossuth-díjas művész, akik külön-külön is a zene szabadságát képviselik munkásságukkal: a Womex-életműdíjas Lakatos Mónika roma énekesnő, Dresch Mihály fúvós zenész, Szakcsi-Lakatos Béla és Balázs János zongoraművészek. Ezen a jeles napon megtörténik majd a varázslat a színpadon; a klasszikus zene, a népzene, a jazz és a cigányzene fúziójából egyszeri és megismételhetetlen produkció születik. Az est Cziffra Györgyöt és az improvizáció művészetét ünnepli. Az előadók egymás stílusában, a műfaj sokszínű lehetőségeit előtérbe helyezve, új zenei világot teremtenek.

Fejléckép: Balázs János Senlisben a Cziffra100 keretében (fotó/forrás: Bruno Cohen / Cziffra100)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Klasszikus ajánló

Szórakoztató és addiktív – a Janoska Ensemble Budapesten

Világsztárok unszolására alapították meg az együttest, a The Beatles lábnyomát taposva újítanak, Bachot és Bartókot vegyítik jazzel és poppal – a Janoska Ensemble pimasz virtuozitásában a Zeneakadémia közönsége is megmártózhat októberben.
Klasszikus videó

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Klasszikus beszámoló

Mély hangok bűvöletében – Beszámoló az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyről

Idén ismét megrendezték a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, az ötödik megmérettetés egy hete alatt a fiatal művészek zongora, majd zenekar kíséretével bizonyíthatták tehetségüket. Végignéztük a verseny szeptember 5-től 11-ig tartó élő fordulóit.
Klasszikus interjú

„Minden mű önmagában kerek egész” – Interjú Ránki Dezsővel

Bach azon zeneszerzők közé tartozik, akiknek a zenéjét különösen szívesen adja elő – mondja Ránki Dezső, aki a Concerto Budapest szeptember 24-i koncertjén a komponista két versenyművét játssza majd. A Kossuth-díjas zongoraművésszel ebből az alkalomból beszélgettünk.