Klasszikus

Százötven év az árkon túl

2003.09.26. 00:00
Ajánlom
Jubilál a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara "Czélja: a zeneirodalom minden belbeccsel biró termékeinek előadása, különös tekintettel a zenekari művekre" - olvashatjuk a Filharmóniai Társaság 1853-ban kelt alapokmányában. Zenekara, az Erkel Ferenc által alapított, nagy múltú társulat, amely sokáig a magyar zenekari kultúra egyetlen képviselője volt, és amely ma is az ország vezető szimfonikus együttesei közé tartozik, ősszel kiemelkedő hangversenyekkel, kiállítással, CD-kkel és egyéb szép kiadványokkal ünnepli 150 éves jubileumát.

Minden muzsikusnak természetes vágya, hogy megmutassa magát a pódiumon. Ám ez nem adatik meg valamennyinek, még a legkiválóbbak közül sem. Hiszen azok a nagyszerű zenészek, akik az Operaházhoz vagy más zenés színházhoz szerződnek, kénytelenek beérni a zenekari árokkal, s estéről estére a közönségtől "elzártan", a "mélyben" szolgálni. Nem csoda hát, hogy közülük sokan ki akarnak törni a pódiumra - ez a vágy volt százötven éve is a Filharmóniai Társaság megalakulásának mozgatója. Erkel Ferenc akkor a Nemzeti Színház operatársulatának muzsikusaiból hozta létre az egyesületet. A csapat, mint arról a képen látható plakát is tanúskodik, 1853. november 20-án adta első filharmóniai koncertjét a Nemzeti Múzeum dísztermében.

Az egyesület mai szervezeti formájának kialakítására 1884 után kerülhetett sor, amikor a Nemzeti Színház operatársulata zenekarostul átkerült az újonnan épült Operaházba. A Budapesti Filharmóniai Társaság ma az Andrássy úti palota és a hozzá tartozó Erkel Színház muzsikusaiból verbuválja tagjait. Jogilag pedig máig megőrizte egyesületi formáját - még a kommunista időkben is -, amely teljes függetlenséget nyújt a számára. E függetlenség óriási előny, hiszen a zenekar - úgynevezett választmánya vezetésével - maga dönthet sorsáról (alapszabályáról, repertoárjáról, műsortervéről, karmestereiről, vendégművészeiről, turnéiról, zenészeinek honorálásáról és a többi), de nagy hátrány is, hiszen nincs gazdája a csapatnak, nincs olyan intézményi fenntartója, amely szilárd anyagi hátteret adhatna a működéshez. Ezért van az, hogy hazánk egyik legrangosabb, legnagyobb múltú együttese szinte a megalakulása óta létbizonytalanságban kénytelen dolgozni, sőt olykor nehéz körülmények között magas színvonalú művészi munkát nyújtani.

Százötven év gazdag hagyománya bizonyítja, hogy szép és érdemes ez a küzdelem. Hiszen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának története világhírű karmesterek, zeneszerzők és szólisták pályájával fonódott össze. Vezette az együttest Richter János, Erkel Sándor, Kerner István, Dohnányi Ernő, Ferencsik János, Kórodi András és Erich Bergel (jelenleg Rico Saccani a vezető karmester és művészeti tanácsadó), vezényelte Liszt, Brahms, Mahler, Dvorak, Strauss, Goldmark, Respighi, Mascagni, Krauss, Mengelberg, Furtwängler, Rubinstein, Failoni, Walter, Széll, Ansermet, Karajan, Doráti, Ormándy, Nikisch, Stravinsky, Ravel, Kleiber, Saint-Saëns, Prokofjev, Solti, Inbal, Maazel és Szimonov. A zenekar nevéhez - közel kétezer koncertje során - több mint száz ősbemutató fűződik. A Filharmóniai Társaság mutatta be Johannes Brahms II. zongoraversenyét és Gustav Mahler I. szimfóniáját, Lisztnek két, Bartóknak kilenc, Kodálynak négy, Weinernek három, Dohnányinak hat zenekari kompozícióját. A zenekar százötven évét próbálja meg most összefoglalni az a kiállítás, amely a jubileum alkalmából nyílt meg az Operaház királyi lépcsőházában, érdekes dokumentumokból (kották, levelek, fotók), különleges tárgyakból.

Ugyancsak az évforduló tiszteletére egy dupla CD is készült olyan archív felvételekből, amelyek ilyen-olyan okból szorosan kötődnek a zenekarhoz, vagy amelyek kuriózumnak számítanak. A CD a Himnusz egy 1938-as felvételével indul, amely Dohnányi hangszerelésében (vezényletével) a Filharmóniai Társaság előadásában honosodott meg. De találhatók a lemezen Mosonyi-, Liszt-, Bartók-, Kodály-, valamint Wagner-, Mozart-, Muszorgszkij- és Beethoven-művek is. Öröm az együttes számára az is, hogy egy külföldi lemezcég megjelentette a zenekar utóbbi években, Rico Saccanival adott koncertjeinek válogatott felvételeit egy húsz CD-ből álló sorozatban, s van már szerződés a folytatásra is. A Magyar Nemzeti Bank a jubileum alkalmából nyolcezer példányban ötezer forint névértékű ezüst emlékérmét bocsátott ki. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara az idén is három bérletet hirdetett, és a jubileumi gálakoncertjét november 20-án tartja a Magyar Állami Operaházban Rico Saccani, Lukács Ervin, Kovács János és Héja Domonkos vezényletével, Rost Andrea vendégszereplésével. Az est műsora megegyezik az első, 1853. november 20-án adott filharmóniai hangverseny programjával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zeneoktatás

Már jelentkezhetsz a Crescendo Nyári Akadémiára

Elindult a kedvezményes jelentkezés a 2020-as Crescendo Nyári Akadémia és Fesztiválra. A nemzetközi komolyzenei rendezvényre 17. alkalommal kerül sor, július 22-étől augusztus 3-áig Tokajban.
Klasszikus riport

Amikor korrepetitor, jogász, csellista és orvos dirigál

Hogy a február 2-i Beethoven-maratonon amatőrök vezényelhetik a Budapesti Fesztiválzenekart, megint csak azt bizonyítja: a karmester tényleg nem csinál semmit. Vagy igen?
Klasszikus magazin

Ő volt Shakespeare korának legnépszerűbb dalszerzője

Virtuóz játékosa a lantnak, képzett énekes, korának egyik leghíresebb zenésze. Az utóbbi időben újra felfedezték, talán azért, mert az a szépség, ami a dalaiban megjelenik, nem öregedhet el. Ha azt mondjuk, John Dowland korának popzenésze volt, nem kisebbítjük érdemeit, ahogy a nagy kortárs, Shakespeare sem az elit számára írta műveit.
Klasszikus aukció

Pénzt gyűjt a Fesztiválzenekar, akár sakkpartira is licitálhat Fischer Ivánnal

Adománygyűjtő bált rendez a Budapesti Fesztiválzenekar, ahol az aukción olyan élményekre lehet licitálni, mint egy turné a zenekarral vagy sakkparti a karmesterével.
Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.