Klasszikus

Százötven év az árkon túl

2003.09.26. 00:00
Ajánlom
Jubilál a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara "Czélja: a zeneirodalom minden belbeccsel biró termékeinek előadása, különös tekintettel a zenekari művekre" - olvashatjuk a Filharmóniai Társaság 1853-ban kelt alapokmányában. Zenekara, az Erkel Ferenc által alapított, nagy múltú társulat, amely sokáig a magyar zenekari kultúra egyetlen képviselője volt, és amely ma is az ország vezető szimfonikus együttesei közé tartozik, ősszel kiemelkedő hangversenyekkel, kiállítással, CD-kkel és egyéb szép kiadványokkal ünnepli 150 éves jubileumát.

Minden muzsikusnak természetes vágya, hogy megmutassa magát a pódiumon. Ám ez nem adatik meg valamennyinek, még a legkiválóbbak közül sem. Hiszen azok a nagyszerű zenészek, akik az Operaházhoz vagy más zenés színházhoz szerződnek, kénytelenek beérni a zenekari árokkal, s estéről estére a közönségtől "elzártan", a "mélyben" szolgálni. Nem csoda hát, hogy közülük sokan ki akarnak törni a pódiumra - ez a vágy volt százötven éve is a Filharmóniai Társaság megalakulásának mozgatója. Erkel Ferenc akkor a Nemzeti Színház operatársulatának muzsikusaiból hozta létre az egyesületet. A csapat, mint arról a képen látható plakát is tanúskodik, 1853. november 20-án adta első filharmóniai koncertjét a Nemzeti Múzeum dísztermében.

Az egyesület mai szervezeti formájának kialakítására 1884 után kerülhetett sor, amikor a Nemzeti Színház operatársulata zenekarostul átkerült az újonnan épült Operaházba. A Budapesti Filharmóniai Társaság ma az Andrássy úti palota és a hozzá tartozó Erkel Színház muzsikusaiból verbuválja tagjait. Jogilag pedig máig megőrizte egyesületi formáját - még a kommunista időkben is -, amely teljes függetlenséget nyújt a számára. E függetlenség óriási előny, hiszen a zenekar - úgynevezett választmánya vezetésével - maga dönthet sorsáról (alapszabályáról, repertoárjáról, műsortervéről, karmestereiről, vendégművészeiről, turnéiról, zenészeinek honorálásáról és a többi), de nagy hátrány is, hiszen nincs gazdája a csapatnak, nincs olyan intézményi fenntartója, amely szilárd anyagi hátteret adhatna a működéshez. Ezért van az, hogy hazánk egyik legrangosabb, legnagyobb múltú együttese szinte a megalakulása óta létbizonytalanságban kénytelen dolgozni, sőt olykor nehéz körülmények között magas színvonalú művészi munkát nyújtani.

Százötven év gazdag hagyománya bizonyítja, hogy szép és érdemes ez a küzdelem. Hiszen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának története világhírű karmesterek, zeneszerzők és szólisták pályájával fonódott össze. Vezette az együttest Richter János, Erkel Sándor, Kerner István, Dohnányi Ernő, Ferencsik János, Kórodi András és Erich Bergel (jelenleg Rico Saccani a vezető karmester és művészeti tanácsadó), vezényelte Liszt, Brahms, Mahler, Dvorak, Strauss, Goldmark, Respighi, Mascagni, Krauss, Mengelberg, Furtwängler, Rubinstein, Failoni, Walter, Széll, Ansermet, Karajan, Doráti, Ormándy, Nikisch, Stravinsky, Ravel, Kleiber, Saint-Saëns, Prokofjev, Solti, Inbal, Maazel és Szimonov. A zenekar nevéhez - közel kétezer koncertje során - több mint száz ősbemutató fűződik. A Filharmóniai Társaság mutatta be Johannes Brahms II. zongoraversenyét és Gustav Mahler I. szimfóniáját, Lisztnek két, Bartóknak kilenc, Kodálynak négy, Weinernek három, Dohnányinak hat zenekari kompozícióját. A zenekar százötven évét próbálja meg most összefoglalni az a kiállítás, amely a jubileum alkalmából nyílt meg az Operaház királyi lépcsőházában, érdekes dokumentumokból (kották, levelek, fotók), különleges tárgyakból.

Ugyancsak az évforduló tiszteletére egy dupla CD is készült olyan archív felvételekből, amelyek ilyen-olyan okból szorosan kötődnek a zenekarhoz, vagy amelyek kuriózumnak számítanak. A CD a Himnusz egy 1938-as felvételével indul, amely Dohnányi hangszerelésében (vezényletével) a Filharmóniai Társaság előadásában honosodott meg. De találhatók a lemezen Mosonyi-, Liszt-, Bartók-, Kodály-, valamint Wagner-, Mozart-, Muszorgszkij- és Beethoven-művek is. Öröm az együttes számára az is, hogy egy külföldi lemezcég megjelentette a zenekar utóbbi években, Rico Saccanival adott koncertjeinek válogatott felvételeit egy húsz CD-ből álló sorozatban, s van már szerződés a folytatásra is. A Magyar Nemzeti Bank a jubileum alkalmából nyolcezer példányban ötezer forint névértékű ezüst emlékérmét bocsátott ki. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara az idén is három bérletet hirdetett, és a jubileumi gálakoncertjét november 20-án tartja a Magyar Állami Operaházban Rico Saccani, Lukács Ervin, Kovács János és Héja Domonkos vezényletével, Rost Andrea vendégszereplésével. Az est műsora megegyezik az első, 1853. november 20-án adott filharmóniai hangverseny programjával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.