Klasszikus

Százötven év az árkon túl

2003.09.26. 00:00
Ajánlom
Jubilál a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara "Czélja: a zeneirodalom minden belbeccsel biró termékeinek előadása, különös tekintettel a zenekari művekre" - olvashatjuk a Filharmóniai Társaság 1853-ban kelt alapokmányában. Zenekara, az Erkel Ferenc által alapított, nagy múltú társulat, amely sokáig a magyar zenekari kultúra egyetlen képviselője volt, és amely ma is az ország vezető szimfonikus együttesei közé tartozik, ősszel kiemelkedő hangversenyekkel, kiállítással, CD-kkel és egyéb szép kiadványokkal ünnepli 150 éves jubileumát.

Minden muzsikusnak természetes vágya, hogy megmutassa magát a pódiumon. Ám ez nem adatik meg valamennyinek, még a legkiválóbbak közül sem. Hiszen azok a nagyszerű zenészek, akik az Operaházhoz vagy más zenés színházhoz szerződnek, kénytelenek beérni a zenekari árokkal, s estéről estére a közönségtől "elzártan", a "mélyben" szolgálni. Nem csoda hát, hogy közülük sokan ki akarnak törni a pódiumra - ez a vágy volt százötven éve is a Filharmóniai Társaság megalakulásának mozgatója. Erkel Ferenc akkor a Nemzeti Színház operatársulatának muzsikusaiból hozta létre az egyesületet. A csapat, mint arról a képen látható plakát is tanúskodik, 1853. november 20-án adta első filharmóniai koncertjét a Nemzeti Múzeum dísztermében.

Az egyesület mai szervezeti formájának kialakítására 1884 után kerülhetett sor, amikor a Nemzeti Színház operatársulata zenekarostul átkerült az újonnan épült Operaházba. A Budapesti Filharmóniai Társaság ma az Andrássy úti palota és a hozzá tartozó Erkel Színház muzsikusaiból verbuválja tagjait. Jogilag pedig máig megőrizte egyesületi formáját - még a kommunista időkben is -, amely teljes függetlenséget nyújt a számára. E függetlenség óriási előny, hiszen a zenekar - úgynevezett választmánya vezetésével - maga dönthet sorsáról (alapszabályáról, repertoárjáról, műsortervéről, karmestereiről, vendégművészeiről, turnéiról, zenészeinek honorálásáról és a többi), de nagy hátrány is, hiszen nincs gazdája a csapatnak, nincs olyan intézményi fenntartója, amely szilárd anyagi hátteret adhatna a működéshez. Ezért van az, hogy hazánk egyik legrangosabb, legnagyobb múltú együttese szinte a megalakulása óta létbizonytalanságban kénytelen dolgozni, sőt olykor nehéz körülmények között magas színvonalú művészi munkát nyújtani.

Százötven év gazdag hagyománya bizonyítja, hogy szép és érdemes ez a küzdelem. Hiszen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának története világhírű karmesterek, zeneszerzők és szólisták pályájával fonódott össze. Vezette az együttest Richter János, Erkel Sándor, Kerner István, Dohnányi Ernő, Ferencsik János, Kórodi András és Erich Bergel (jelenleg Rico Saccani a vezető karmester és művészeti tanácsadó), vezényelte Liszt, Brahms, Mahler, Dvorak, Strauss, Goldmark, Respighi, Mascagni, Krauss, Mengelberg, Furtwängler, Rubinstein, Failoni, Walter, Széll, Ansermet, Karajan, Doráti, Ormándy, Nikisch, Stravinsky, Ravel, Kleiber, Saint-Saëns, Prokofjev, Solti, Inbal, Maazel és Szimonov. A zenekar nevéhez - közel kétezer koncertje során - több mint száz ősbemutató fűződik. A Filharmóniai Társaság mutatta be Johannes Brahms II. zongoraversenyét és Gustav Mahler I. szimfóniáját, Lisztnek két, Bartóknak kilenc, Kodálynak négy, Weinernek három, Dohnányinak hat zenekari kompozícióját. A zenekar százötven évét próbálja meg most összefoglalni az a kiállítás, amely a jubileum alkalmából nyílt meg az Operaház királyi lépcsőházában, érdekes dokumentumokból (kották, levelek, fotók), különleges tárgyakból.

Ugyancsak az évforduló tiszteletére egy dupla CD is készült olyan archív felvételekből, amelyek ilyen-olyan okból szorosan kötődnek a zenekarhoz, vagy amelyek kuriózumnak számítanak. A CD a Himnusz egy 1938-as felvételével indul, amely Dohnányi hangszerelésében (vezényletével) a Filharmóniai Társaság előadásában honosodott meg. De találhatók a lemezen Mosonyi-, Liszt-, Bartók-, Kodály-, valamint Wagner-, Mozart-, Muszorgszkij- és Beethoven-művek is. Öröm az együttes számára az is, hogy egy külföldi lemezcég megjelentette a zenekar utóbbi években, Rico Saccanival adott koncertjeinek válogatott felvételeit egy húsz CD-ből álló sorozatban, s van már szerződés a folytatásra is. A Magyar Nemzeti Bank a jubileum alkalmából nyolcezer példányban ötezer forint névértékű ezüst emlékérmét bocsátott ki. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara az idén is három bérletet hirdetett, és a jubileumi gálakoncertjét november 20-án tartja a Magyar Állami Operaházban Rico Saccani, Lukács Ervin, Kovács János és Héja Domonkos vezényletével, Rost Andrea vendégszereplésével. Az est műsora megegyezik az első, 1853. november 20-án adott filharmóniai hangverseny programjával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.