Klasszikus

Szeánsz

2008.10.21. 00:00
Ajánlom
Különös varázsa van annak, amikor a pódiumon és a nézőtéren hasonló korúak foglalnak helyet. Mivel kérdéseik, élethelyzetük, gondolkodásuk is közel áll egymáshoz, együtt közelebb kerülhetnek a zene lényegéhez. Egy októberi koncert alkalmával a zongora köré ülnek majd a fiatalok, hogy Schumannról, Mozartról, Beethovenről, A rémkirályról, a Diótörőről értekezzenek.

Bolyki Zoltán

A Hangversenyek fiataloknak sorozat az első perctől jelen van a Művészetek Palotája életében, hogy zenei élményt adjon a 8 és 14 év közötti generációnak (és kíváncsi szüleiknek). A koncerteknek nem az a célja, hogy száraz ismeretekkel lássa el a gyerekeket, sokkal inkább a zenehallgatás valódi örömeit segít felfedezni. Az eseménysor mindig tematikus koncertekből áll: 2008 decemberéig az Állatok a hangversenyszínpadon, A zongora és az Advent orgonával gyerekeknek című koncertek várják az érdeklődőket.

A zongorát a fiatalabb orosz zongorista generációhoz tartozó művész, Szergej Kudrjakov mutatja be klasszikus és romantikus zeneszerzők művein keresztül. Kudrjakov 1978-ban született Moszkvában, ahol 2000-ben szerezte meg diplomáját a Csajkovszkij Konzervatóriumban Mihail Voszkerenszkij osztályában. Kétéves posztgraduális képzés elvégzése után már ő is tanítja a növendékeket Voszkerenszkij asszisztenseként. Számos díj tulajdonosa: 2002-ben a Concours de Geneve fődíját és a Coup de Cour de Breguet közönségdíját nyerte el, 2004-ben Veronában a Gaetano Zinetti kamarazenei versenyen lett első, hegedűs partnerével, Ilja Hoffman-nal, 2006-ban pedig megnyerte a Svájcban rendezett Anda Géza Nemzetközi Zongoraversenyt, ahol övé lett a Mozart-díj is.

Szólóestjén az Álmodozás líraiságától az Étincelles hetyke virtuozitásáig sok-sok színt, hangulatot, érzést vonultat fel a zongora segítségével. A koncert zárásaként Beethoven Esz-dúr zongoraversenyének második és harmadik tételét adja elő a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium zenekarával. Az együttest Bolyky Zoltán dirigálja, aki 2005-ben hegedűsként végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kertész István és Csontha András növendékeként. Két évvel később karmesteri diplomáját is megszerezte, tanárai Gál Tamás és Ligeti András voltak. 2005-től vezeti a Bartók konzervatórium kamarazenekarát, 2008 óta áll a szimfonikus zenekar élén, emellett kamarazenét is tanít az intézményben.

"Hegedűsként szerzett tapasztalataim igen sokat segítenek abban, hogy a zenekari képzés során minél több gyakorlati tanácsot adjak a felmerülő problémák megoldásához. Elsősorban azt tartom lényegesnek, hogy a növendékek a napi gyakorlással megszerzett egyéni hangszertudásukat az együttjáték, a zenekari zenélés során is sikerrel kamatoztassák. Igen nagy felelősség hárul rám, hiszen legtöbbjük ezekben az években szerzi első zenekari élményeit" – mondta Bolyky Zoltán. "Az iskola életében régi hagyomány, hogy a zenekar igyekszik szólózási lehetőséget adni a versenygyőztes növendékeknek. Külön öröm számunkra, hogy ezúttal egy rangos nemzetközi zongoraverseny győztesét kísérhetjük."

A hangverseny műsorvezetője Eckhardt Gábor lesz, aki szintén zongorista, a Bartók konzervatórium igazgatóhelyettese és tanára, ily módon még szorosabb kapcsolatot tud majd teremteni a koncert minden résztvevője között. Minden feltétel adott lesz tehát ahhoz, hogy egy remek hangulatú koncert alkalmával a zene és a fiatalabb generáció ismét egy lépést tegyen egymás felé.

(2008. október 26. 11:00 és 15:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A zongora - Schumann: Gyermekjelenetek – Álmodozás, Mozart: A-dúr szonáta, K 331 – III. tétel (Török induló), Schubert–Liszt: A rémkirály, Prokofjev: Montague-k és Capuletek; Induló, Csajkovszkij–Pletnyev: Diótörő – részletek a balettből, Moszkowski: Étincelles, op. 36, No. 6, Beethoven: V., Esz-dúr zongoraverseny, op. 73 – II. és III. tétel, km.: Szergej Kudrjakov (zongora), a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium Zenekara, vez.: Bolyky Zoltán, műsorvez.: Eckhardt Gábor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.