Klasszikus

Szeánsz

2008.10.21. 00:00
Ajánlom
Különös varázsa van annak, amikor a pódiumon és a nézőtéren hasonló korúak foglalnak helyet. Mivel kérdéseik, élethelyzetük, gondolkodásuk is közel áll egymáshoz, együtt közelebb kerülhetnek a zene lényegéhez. Egy októberi koncert alkalmával a zongora köré ülnek majd a fiatalok, hogy Schumannról, Mozartról, Beethovenről, A rémkirályról, a Diótörőről értekezzenek.

Bolyki Zoltán

A Hangversenyek fiataloknak sorozat az első perctől jelen van a Művészetek Palotája életében, hogy zenei élményt adjon a 8 és 14 év közötti generációnak (és kíváncsi szüleiknek). A koncerteknek nem az a célja, hogy száraz ismeretekkel lássa el a gyerekeket, sokkal inkább a zenehallgatás valódi örömeit segít felfedezni. Az eseménysor mindig tematikus koncertekből áll: 2008 decemberéig az Állatok a hangversenyszínpadon, A zongora és az Advent orgonával gyerekeknek című koncertek várják az érdeklődőket.

A zongorát a fiatalabb orosz zongorista generációhoz tartozó művész, Szergej Kudrjakov mutatja be klasszikus és romantikus zeneszerzők művein keresztül. Kudrjakov 1978-ban született Moszkvában, ahol 2000-ben szerezte meg diplomáját a Csajkovszkij Konzervatóriumban Mihail Voszkerenszkij osztályában. Kétéves posztgraduális képzés elvégzése után már ő is tanítja a növendékeket Voszkerenszkij asszisztenseként. Számos díj tulajdonosa: 2002-ben a Concours de Geneve fődíját és a Coup de Cour de Breguet közönségdíját nyerte el, 2004-ben Veronában a Gaetano Zinetti kamarazenei versenyen lett első, hegedűs partnerével, Ilja Hoffman-nal, 2006-ban pedig megnyerte a Svájcban rendezett Anda Géza Nemzetközi Zongoraversenyt, ahol övé lett a Mozart-díj is.

Szólóestjén az Álmodozás líraiságától az Étincelles hetyke virtuozitásáig sok-sok színt, hangulatot, érzést vonultat fel a zongora segítségével. A koncert zárásaként Beethoven Esz-dúr zongoraversenyének második és harmadik tételét adja elő a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium zenekarával. Az együttest Bolyky Zoltán dirigálja, aki 2005-ben hegedűsként végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kertész István és Csontha András növendékeként. Két évvel később karmesteri diplomáját is megszerezte, tanárai Gál Tamás és Ligeti András voltak. 2005-től vezeti a Bartók konzervatórium kamarazenekarát, 2008 óta áll a szimfonikus zenekar élén, emellett kamarazenét is tanít az intézményben.

"Hegedűsként szerzett tapasztalataim igen sokat segítenek abban, hogy a zenekari képzés során minél több gyakorlati tanácsot adjak a felmerülő problémák megoldásához. Elsősorban azt tartom lényegesnek, hogy a növendékek a napi gyakorlással megszerzett egyéni hangszertudásukat az együttjáték, a zenekari zenélés során is sikerrel kamatoztassák. Igen nagy felelősség hárul rám, hiszen legtöbbjük ezekben az években szerzi első zenekari élményeit" – mondta Bolyky Zoltán. "Az iskola életében régi hagyomány, hogy a zenekar igyekszik szólózási lehetőséget adni a versenygyőztes növendékeknek. Külön öröm számunkra, hogy ezúttal egy rangos nemzetközi zongoraverseny győztesét kísérhetjük."

A hangverseny műsorvezetője Eckhardt Gábor lesz, aki szintén zongorista, a Bartók konzervatórium igazgatóhelyettese és tanára, ily módon még szorosabb kapcsolatot tud majd teremteni a koncert minden résztvevője között. Minden feltétel adott lesz tehát ahhoz, hogy egy remek hangulatú koncert alkalmával a zene és a fiatalabb generáció ismét egy lépést tegyen egymás felé.

(2008. október 26. 11:00 és 15:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A zongora - Schumann: Gyermekjelenetek – Álmodozás, Mozart: A-dúr szonáta, K 331 – III. tétel (Török induló), Schubert–Liszt: A rémkirály, Prokofjev: Montague-k és Capuletek; Induló, Csajkovszkij–Pletnyev: Diótörő – részletek a balettből, Moszkowski: Étincelles, op. 36, No. 6, Beethoven: V., Esz-dúr zongoraverseny, op. 73 – II. és III. tétel, km.: Szergej Kudrjakov (zongora), a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium Zenekara, vez.: Bolyky Zoltán, műsorvez.: Eckhardt Gábor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.