Klasszikus

Szegeden ötéves szünet után nemzetközi gitárfesztivál

2006.03.23. 00:00
Ajánlom
Március végén ismét megrendezik a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált, amelynek keretében - öt év szünet után - ismét megszervezték a nemzetközi tehetségkutató versenyt is - közölte a fesztivál művészeti vezetője.

Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző elmondta: a gitárfesztivál március 30-tól április 2-ig tart; a versenyt március 31-én és április elsején rendezik.

A megmérettetésre Magyarország mellett Oroszországból, Ukrajnából, Szerbia-Montenegróból is érkeznek versenyzők; ezek azok az országok, ahol ma magasabb színvonalú a gitárművészet a fiatalok körében, mint Nyugat-Európában. A fődíj egy szóló koncert-meghívás a Magyar Rádió Márványtermébe, valamint egy egymillió forint értékű olasz mestergitár. Az első három helyezett fellép a fesztivál gálaműsorán, amelyet április 2-án, vasárnap este tartanak a szegedi tanulmányi és információs központban.

A VII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál első napján Pavlovits Dávid és Artyom Dervoed orosz gitárművész lép fel, aki a moszkvai konzervatóriumban diplomázott.

Több neves gitárművész is elfogadta a meghívást, így koncertet ad a lengyel származású Marcin Dylla, akit gyakran mint korunk egyik legnagyobb gitárművészét említik és aki mintegy húsz versenyen nyert első díjat. Fellép a francia Jérémy Jouve, aki a klasszikus zene mellett foglalkozik jazz és indiai zenével is. Az április 2-i gálaest sztárvendége a spanyol El Macareno Flamenco Duo, amelynek előadásában a tradicionális és a modern flamenco elemei egyéni módon ötvöződnek. Az est második felében a Dés-Hárs-Pusztai Jazz trió szórakoztatja a közönséget, amelynek egyik tagja, Pusztai Antal klasszikus és jazz gitáros már többször fergeteges sikert aratott a fesztiválon és olyan zenészekkel játszott együtt, mint B.B. King vagy Pat Matheny.

A Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált 1999-ben alapította Pavlovits Dávid, tavaly első magyar gitárosként szólóestet adott a New York-i Carnegie Hall-ban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.